Spor dünyasını sarsan uçak kazaları

Brezilya’nın Chapecoense takımının geçirdiği uçak kazası akıllara geçmişte yaşanan trajedileri getirdi. Daha önce de birçok takım, benzer şekilde neredeyse tüm oyuncularını kaybetti. İşte spor dünyasını derinden etkileyen uçak kazaları.

- Bugün yaşanan Brezilya'nın Chapecoense takımının geçirdiği uçak kazası akıllara geçmişte yaşanan spor dünyasını derinden etkileyen uçak kazalarını getirdi. İşte spor dünyasında yaşanan hafızalardan silinmeyen uçak kazaları.

1949 - Torino
1949 yılında dönemin Avrupa'daki en parlak takımı olarak tanınan İtalya'nın Torino takımı, büyük bir facia yaşadı.
1949 - Torino 1949 yılında dönemin Avrupa'daki en parlak takımı olarak tanınan İtalya'nın Torino takımı, büyük bir facia yaşadı.
İtalya'nın Torino takımı tarihinin en altın çağını 1940-49 yılları arasında geçirdi. 5 sezon boyunca evinde hiç yenilgi yüzü görmemiş, tarihinde bulunan 8 şampiyonluktan 7'sini bu dönemde kazanmıştı.

Bu kazada 18'i futbolcu olmak üzere, yönetici ve gazetecilerin de bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetti. 6 Mayıs günü devlet töreniyle kazada ölenler uğurlandı. O gün Sauro Toma da oradaydı. Toma, sakatlığından dolayı Benfica'ya götürülmemişti. O büyük ekipten geriye kalan tek oyuncu olmuştu.

Torino geride kalan son dört maçını genç takımla bitirdi ve sezonu yine şampiyonlukla tamamladı. Fakat o kupanın ardından bir daha eski günlerine dönemedi.

Hayatını kaybeden 18 futbolcudan biri de o dönemin en yetenekli isimlerinden biri Valentino Mazzola'ydı. Mazzola'nın iki oğlu Sandro ve Ferruccio da futbolcu oldu, ikisi de Inter'de oynadı.
İtalya'nın Torino takımı tarihinin en altın çağını 1940-49 yılları arasında geçirdi. 5 sezon boyunca evinde hiç yenilgi yüzü görmemiş, tarihinde bulunan 8 şampiyonluktan 7'sini bu dönemde kazanmıştı. Bu kazada 18'i futbolcu olmak üzere, yönetici ve gazetecilerin de bulunduğu 31 kişi hayatını kaybetti. 6 Mayıs günü devlet töreniyle kazada ölenler uğurlandı. O gün Sauro Toma da oradaydı. Toma, sakatlığından dolayı Benfica'ya götürülmemişti. O büyük ekipten geriye kalan tek oyuncu olmuştu. Torino geride kalan son dört maçını genç takımla bitirdi ve sezonu yine şampiyonlukla tamamladı. Fakat o kupanın ardından bir daha eski günlerine dönemedi. Hayatını kaybeden 18 futbolcudan biri de o dönemin en yetenekli isimlerinden biri Valentino Mazzola'ydı. Mazzola'nın iki oğlu Sandro ve Ferruccio da futbolcu oldu, ikisi de Inter'de oynadı.
Münih - 1958
Manchester United, 1950'lerin ikinci yarısında Matt Busby yönetimindeki genç kadrosuyla İngiltere'yi sarsıyordu.
Münih - 1958 Manchester United, 1950'lerin ikinci yarısında Matt Busby yönetimindeki genç kadrosuyla İngiltere'yi sarsıyordu.
Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Kızılyıldız ile deplasmanda karşılaşan Manchester United kafilesini taşıyan uçak, Belgrad'dan havalandıktan sonra Almanya'nın Münih kentine yakıt almak için indi.

Yoğun kar yağışının olduğu Münih'ten kalkış yapmak isteyen uçak ilk iki denemesinde başarısız oldu. Üçüncü denemesinde ise yeterli hıza ulaşamayarak, havalimanının çevreleyen bariyerlere çarptı.

Aralarında futbolcu, teknik heyet ve idarecilerin yer aldığı uçakta 23 kişi yaşamını yitirirken, 21 kişi kazayı yaralı olarak atlattı.
Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda Kızılyıldız ile deplasmanda karşılaşan Manchester United kafilesini taşıyan uçak, Belgrad'dan havalandıktan sonra Almanya'nın Münih kentine yakıt almak için indi. Yoğun kar yağışının olduğu Münih'ten kalkış yapmak isteyen uçak ilk iki denemesinde başarısız oldu. Üçüncü denemesinde ise yeterli hıza ulaşamayarak, havalimanının çevreleyen bariyerlere çarptı. Aralarında futbolcu, teknik heyet ve idarecilerin yer aldığı uçakta 23 kişi yaşamını yitirirken, 21 kişi kazayı yaralı olarak atlattı.
United o yıl ligde kalan maçlarını paf takımı ile oynamış ve sezonu 9. sırada tamamlamıştı.

Busby bu kazadan sonra da takımı çalıştırmaya devam etti. Tam 25 yıl Manchester United'ı çalıştıran Busby'nin rekorunu halen takımın başında bulunan Sir Alex Ferguson 2010 yılında kırdı.

Bu kazayı unutamayan Manchester United taraftarları, yıllar sonra kaybettikleri futbolcularını yaşatmak için munich58.co.uk sitesini kurdular.
United o yıl ligde kalan maçlarını paf takımı ile oynamış ve sezonu 9. sırada tamamlamıştı. Busby bu kazadan sonra da takımı çalıştırmaya devam etti. Tam 25 yıl Manchester United'ı çalıştıran Busby'nin rekorunu halen takımın başında bulunan Sir Alex Ferguson 2010 yılında kırdı. Bu kazayı unutamayan Manchester United taraftarları, yıllar sonra kaybettikleri futbolcularını yaşatmak için munich58.co.uk sitesini kurdular.
Libreville - 1993
Afrika futbolunun en acı günlerinin başında 27 Nisan 1993'te Gabon'un Libreville şehrinde gerçekleşen uçak kazası yerini alıyor. 27 Nisan 1993'te Senegal ile deplasmanda Dünya Kupası elemesi oynamak üzere yola çıkmıştılar. Gabon yakınlarında uçak düştü. 18'i futbolcu 25 kişi yaşamlarını yitirdi.
Libreville - 1993 Afrika futbolunun en acı günlerinin başında 27 Nisan 1993'te Gabon'un Libreville şehrinde gerçekleşen uçak kazası yerini alıyor. 27 Nisan 1993'te Senegal ile deplasmanda Dünya Kupası elemesi oynamak üzere yola çıkmıştılar. Gabon yakınlarında uçak düştü. 18'i futbolcu 25 kişi yaşamlarını yitirdi.
Zambiya Milli Takımı'ndan tek kurtulan isim ise Hollanda ekibi PSV Eindhoven'da forma giyen ve takıma bir gün kendi imkanlarıyla katılacak olan Kalusha Bwalva oldu.

Bu farklı bir hikayenin de başlangıcını oluşturdu.

Zambiya futbolu ilerleyen yıllarda Bwalva etrafında toplandı. 2003-2006 arasında milli takım teknik direktörlüğü yapan Bwalva, 2008 yılında Zambiya Futbol Federasyonu Başkanı seçildi.

Ve kaderin bir cilvesi olarak Bwalva'nın başkanlığındaki Zambiya Milli Takımı, uçak kazasının gerçekleştiği Libreville'de gerçekleşen 2012 Afrika Uluslar Kupası finalinde, Fildişi Sahili'ni mağlup ederek ilk şampiyonluğuna ulaştı.
Zambiya Milli Takımı'ndan tek kurtulan isim ise Hollanda ekibi PSV Eindhoven'da forma giyen ve takıma bir gün kendi imkanlarıyla katılacak olan Kalusha Bwalva oldu. Bu farklı bir hikayenin de başlangıcını oluşturdu. Zambiya futbolu ilerleyen yıllarda Bwalva etrafında toplandı. 2003-2006 arasında milli takım teknik direktörlüğü yapan Bwalva, 2008 yılında Zambiya Futbol Federasyonu Başkanı seçildi. Ve kaderin bir cilvesi olarak Bwalva'nın başkanlığındaki Zambiya Milli Takımı, uçak kazasının gerçekleştiği Libreville'de gerçekleşen 2012 Afrika Uluslar Kupası finalinde, Fildişi Sahili'ni mağlup ederek ilk şampiyonluğuna ulaştı.
Kolombiya - 2016
Brezilya'nın Chapecoense Real futbol takımı oyuncularının da içinde bulunduğu uçak, Kolombiya'nın Rionegro kenti yakınlarında düştü. Kolombiya Polisi, 76 kişinin öldüğünü açıkladı. La Ceja Belediye Başkanı Elkin Osorio, 5 kişinin kurtulduğunu söyledi.
Kolombiya - 2016 Brezilya'nın Chapecoense Real futbol takımı oyuncularının da içinde bulunduğu uçak, Kolombiya'nın Rionegro kenti yakınlarında düştü. Kolombiya Polisi, 76 kişinin öldüğünü açıkladı. La Ceja Belediye Başkanı Elkin Osorio, 5 kişinin kurtulduğunu söyledi.
Chapecoense Real takımı, Güney Amerika'da Copa Libertadores'ten sonra en üst seviyedeki futbol turnuvası olan Copa Sudamericana finali için Kolombiya'ya doğru gidiyordu.
Chapecoense Real takımı, Güney Amerika'da Copa Libertadores'ten sonra en üst seviyedeki futbol turnuvası olan Copa Sudamericana finali için Kolombiya'ya doğru gidiyordu.