Yüzyılın Futbol Olayı: Süper Kupa finaline Stephanie Frappart atandı

Stephaine Frappart.
Stephaine Frappart.

● İstanbul'da Liverpol ile Chelsea arasında oynanacak UEFA Süper Kupa finaline Fransız kadın hakem Stephanie Frappart atandı. Yardımcı hakemleri de kadın hakemler Manuela Nicolosi ve Michelle O'Neal olan karşılaşmanın dördüncü hakemi ise Cüneyt Çakır.

● 35 yaşındaki başarılı hakem, Avrupa Kupaları finallerinde düdük çalacak ilk kadın hakem olarak tarihe geçecek.

● Stephanie Frappart'ın böylesine büyük bir müsabakaya atanmasını GZT Spor'a yorumlayan FIFA Kokartlı Eski Yardımcı Hakem Seçim Demirel, UEFA'nın bu atamasını yüzyılın en iyi futbol olayı olarak değerlendirdi.

● Seçim Demirel, Stephanie Frappart'ın hakemlik stiline ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Demirel, eski meslektaşının fiziksel yeterliliğine dikkati çekerek sakin ve proaktif bir hakem olduğunun altını çizdi.

● Stephanie Frappart, 2019 yılının Haziran ayında Fransa Ligue 1'in 2019-2020 sezonu hakem kadrosuna dahil edilerek tarihe geçmişti. 29 Nisan'da oynanan Amiens - Strasbourg maçında düdük çalan Frappart, Fransa Ligue 1'de müsabaka yöneten ilk kadın hakem unvanını almıştı.

UEFA Süper Kupa finalinde Liverpool ile Chelsea'yi karşı karşıya getirecek dev mücadeleyi Fransız kadın hakem Stephanie Frappart'ın yöneteceği açıklandı.

UEFA'dan yapılan açıklamada, 14 Ağustos tarihinde İstanbul Vodafone Park'ta oynanacak karşılaşmanın orta hakeminin Stephanie Frappart, dördüncü hakeminin ise temsilcimiz Cüneyt Çakır olacağı belirtildi. Öte yandan Frappart'ın yardımcılıklarını ise yine kadın hakemler Manuela Nicolosi ve Michelle O'Neal üstlenecek.

Stephanie Frappart penaltı kararının ardından beyaz noktaya koşuyor.
Stephanie Frappart penaltı kararının ardından beyaz noktaya koşuyor.
  • Stephanie Frappart, Avrupa Kupaları finallerinde düdük çalacak ilk kadın hakem olarak tarihe geçecek.

Başarılı hakem, Amerika'nın Hollanda'yı 2-0 devirerek şampiyon olduğu 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası finalinde de görev almıştı.

Stephanie Frappart oyuncuları uyarıyor.
Stephanie Frappart oyuncuları uyarıyor.

Seçim Demirel: Yüzyılın en iyi futbol olayı

Stephanie Frappart'ın böylesine büyük bir müsabakaya atanmasını GZT Spor'a yorumlayan FIFA Kokartlı Eski Yardımcı Hakem Seçim Demirel, UEFA'nın bu atamasını yüzyılın en iyi futbol olayı olarak değerlendirdi. Demirel, "UEFA’nın bu ataması son yüzyılın en iyi futbol olayı olmalı. Eski bir kadın hakem olarak inanılmaz duygulandım, gözlerim doldu. Çok ama çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

  • "UEFA'nın bu ataması son yüzyılın futbol olayı olmalı. Kadınlar Dünya Kupası finalini başarılı bir şekilde yöneten Stephanie Frappart'ın bu maçı da yönetecek olması dünya hakemliği adına bir devrim. Bu bağlamda UEFA Hakem Komitesi Başkanı Roberto Rosetti'ye bu cesur ve dünya hakemliğine çağ atlatacak ataması için teşekkür ederim. Bu atama dünya üzerindeki birçok kadın hakem için de umut olacaktır. Ülkemizi First Class kategoride temsil eden Melis Özçiğdem'e de benzer şanslar sunulursa onun da başarılı olacağına inancım tamdır."
Seçim Demirel.
Seçim Demirel.

Stephanie Frappart nasıl bir hakem?

Seçim Demirel, Stephanie Frappart'ın hakemlik stiline ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Demirel, eski meslektaşının fiziksel yeterliliğine dikkati çekerek sakin ve proaktif bir hakem olduğunun altını çizdi.

  • "Frappart'ın en belirgin özelliği fiziksel yeterliliği. Erkeklerle aynı dereceleri koşuyor ve çok atletik bir yapıya sahip.Müsabakalarda doğru karar verme oranı yüksek sakin ve proaktif bir hakemlik tarzı var. Bu yıl oynanan Kadınlar Dünya Kupası Finalinide yönetti ve çok başarılıydı. Aynı zamanda bu yıl Fransa Lig 1 de hakemlik yapacak."
Stephanie Frappart oyunculara beklemelerini işaret ediyor.
Stephanie Frappart oyunculara beklemelerini işaret ediyor.

Stephanie Frappart'ın kariyeri

Kariyerinde 142 resmi müsabaka yöneten Stephanie Frappart, 358 kez sarı kart gösterdi. Başarılı hakem, bu karşılaşmalarda 11 kez doğrudan kırmızı kartına başvururken, 10 kez de ikinci sarıdan kırmızı kart gösterdi. Fransız düdük, 26 defa ise beyaz noktayı gösterdi.

Frappart'ın yılı: 2019

Stephanie Frappart, 2019 yılının Haziran ayında Fransa Ligue 1'in 2019-2020 sezonu hakem kadrosuna dahil edilerek tarihe geçmişti. 29 Nisan'da oynanan Amiens - Strasbourg maçında düdük çalan Frappart, Fransa Ligue 1'de müsabaka yöneten ilk kadın hakem unvanını almıştı.

Karşılaşmanın ardından değerlendirmelerde bulunan Strasbourg Teknik Direktörü Thierry Laurey, Fransız hakemden övgü dolu sözlerle bahsetmişti. Laurey, "Maç öncesinde de hiçbir endişem yoktu. Maçtan sonra da fikrim değişmedi. Çok iyi iş çıkardı." ifadelerini kullandı.

Franck Ribery & Bibiana Steinhaus.
Franck Ribery & Bibiana Steinhaus.
  • Avrupa ülkelerinden Almanya’da 2017’de Bibiana Steinhaus, maç yöneten ilk kadın hakem olmuştu.

Sadece iki ayda hayallerine kavuştu

35 yaşındaki Stephanie Frappart, Amerika'nın şampiyon olduğu FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın ardından ülkesinin önde gelen gazetelerinden Le Parisien'e verdiği özel röportajda hakemlik mesleğinin cinsiyeti olmadığına vurgu yapmıştı.

Hakemlik yaşamında her zaman Kadınlar Dünya Kupası finali ve Ligue 1 maçı yönetmenin hayalini kurduğunu belirten Frappart, sadece iki ay içinde bu hayallerinin gerçeğe dönüştüğünü ifade etti. Kariyerinin artık farklı bir aşamaya evrildiğini ifade eden Frappart, "Ligue 1'e yükselmek büyük bir ayrıcalık, çünkü çok az sayıda insan bu göreve seçiliyor. Şu an 23 kişiyiz ve bu ekibe girmek isteyen çok sayıda kişi var. Böyle bir grubun içinde olmak, bir yandan yeteneklerimi fark etmemi sağladı." ifadelerini kullanmıştı.

Stephanie Frappart kırmızı kart gösteriyor.
Stephanie Frappart kırmızı kart gösteriyor.

Kadınlar Dünya Kupası finalini yönetmekten büyük keyif aldığını ancak artık bunu geride bıraktığını söyleyen 35 yaşındaki hakem, "Futbolcular gibi bizim de kaderimiz saha içinde belirleniyor. İsterseniz dünya şampiyonu olun, bir-iki maç kötü oynadığınızda gerçeklerle yüzleşirsiniz. Şu an Ligue 1'in yeni sezonuna odaklanmış durumdayım ve görev alacağım ilk karşılaşmayı bekliyorum. Artık insanlar beni tanıyor; ben de yabancılık hissetmediğim bir mecradayım." şeklinde konuşmuştu.

Hakemliğin cinsiyeti yok

Yaptığı işte cinsiyetin bir önemi olmadığını ifade eden Frappart, "Kadın-erkek fark etmeksizin herkesin kendine özgü bir kişiliği var. Oyunculara yönelik yaklaşımımız bununla bağlantılı. Hakemlik ise oyuncuların hâlinden anlayan bir kişiliğe sahip olmanızla ilgili ve bu durumda kadın veya erkek olmanızın bir etkisi yok. Sonuçta bu oyunun kuralları belli. Erkek hakemlerle aynı fiziksel testlere giriyorum. Futbolcular, kadın hakem tarafından yönetilen bir maçta da aynı seviyede oynuyor. Saha içinde bir erkek hakemin konumu neyse benim konumum da aynı, çünkü onunla aynı unvana sahibim ve onunla aynı seviyede olduğum için o maçı yönetiyorum." yorumunda bulunmuştu.

Stephanie Frappart sarı kart gösteriyor.
Stephanie Frappart sarı kart gösteriyor.
Stephanie Frappart, Hollandalı oyuncuyu uyarıyor.
Stephanie Frappart, Hollandalı oyuncuyu uyarıyor.

Stephanie Frappart kimdir?

  • Stephanie Frappart, 14 Aralık 1983’te Fransa’da doğdu. 2011 yılında Fransa’da üçüncü lig maçlarını yöneten Frappart, 2014 yılında Ligue 2’de maç yöneten ilk kadın hakem oldu. Frappart’ın yükselişi bununla da sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz Nisan ayında Amiens - Strasbourg maçında düdük çalarak Ligue 1 tarihinde maç yöneten ilk kadın hakem olma ünvanını da ele geçirdi.2015 Kadınlar Dünya Kupası’nda da düdük çalan Frappart, son olarak ABD ile Hollanda arasında oynanan 2019 Kadınlar Dünya Kupası finalini yönetmişti.