Trabzonspor 8 yıllık hasrete son verdi

Yusuf Yazıcı
Yusuf Yazıcı

Süper Lig'in 13. hafta mücadelesinde Trabzonspor ile Fenerbahçe karşı karşıya geldi. Şenol Güneş Spor Kompleksi Medical Park Stadyumu'nda oynanan karşılaşmada sahadan galibiyetle ayrılan taraf, 2-1'lik skorla bordo mavililer oldu. Alınan bu sonuçla birlikte Trabzonspor, Fenerbahçe karşısındaki talihsizliğini kırmayı başararak 2010'dan bu yana ilk galibiyetini aldı.

Fenerbahçe karşısında 8 yıl sonra gelen galibiyetin coşkusu maç sonunda bu şekilde kameralara yansıdı.
Fenerbahçe karşısında 8 yıl sonra gelen galibiyetin coşkusu maç sonunda bu şekilde kameralara yansıdı.

Alınan bu sonuçla birlikte bordo mavili ekip, sarı lacivertliler karşısındaki talihsizliğini kırmayı başararak 8 yıl süren 17 maçlık galibiyet hasretine son verdi.

Fenerbahçe'yi en son 2010-2011 sezonunun 2. haftasında sahasında 3-2'lik sonuçla mağlup ettikten sonra 17'si Süper Lig, 1'i Türkiye Kupası olmak üzere 18 maçın 10'unu kaybeden 8'inde berabere kalan bordo mavililer, bu kez kazanarak kötü gidişatına "dur" dedi.

KARAMAN SON GALİBİYETTE YARDIMCI ANTRENÖRDÜ

Son Fenerbahçe galibiyetinde teknik direktör Şenol Güneş’in yardımcılığını yapan Ünal Karaman, bu kez Trabzonspor’un başında teknik adam olarak galibiyet mutluluğu yaşadı.

Fenerbahçe'yi 23 Ağustos 2010'da mağlup eden Karadeniz ekibi, 3 bin 16 gün sonra galibiyet elde etti.

Trabzonspor Teknik Direktörü Ünal Karaman, karşılaşma sırasında oyuncularına uyarılarda bulunuyor...
Trabzonspor Teknik Direktörü Ünal Karaman, karşılaşma sırasında oyuncularına uyarılarda bulunuyor...

Son 4 haftada 3 beraberlik, 1 mağlubiyet alarak galibiyet elde edemeyen bordo mavililer, Fenerbahçe karşısında kazanarak ligdeki kötü gidişatını da sonlandırdı.

Trabzonspor, bu galibiyetle ligde puanını 19'a yükseltirken, Fenerbahçe, 13 puanda kaldı.

KOEMAN'LA İLK MAĞLUBİYET

Sezona başladığı teknik direktör Phillip Cocu'nun gönderilmesinin ardından Erwin Koeman ile çıkış yakalayan Fenerbahçe, yeni teknik sorumlusuyla ilk yenilgisini aldı.

Fenerbahçe Teknik Sorumlusu Erwin Koeman, maç sırasında zaman zaman heyecanına hakim olamayarak saha içine girdi.
Fenerbahçe Teknik Sorumlusu Erwin Koeman, maç sırasında zaman zaman heyecanına hakim olamayarak saha içine girdi.

Sarı lacivertli takım, Koeman ile biri UEFA Avrupa Ligi olmak üzere 3 resmi maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik alırken bu kez sahadan mağlubiyetle ayrıldı.

ONAZI GELECEK MAÇ CEZALI

Trabzonspor'da sarı kart gören Onazi cezalı konuma düştü.

Bordo mavili takımda 4. sıra kartını gören Nijeryalı oyuncu, gelecek hafta Kayserispor ile yapılacak karşılaşmada forma giyemeyecek.

Nijeryalı oyuncu, maç sonunda galibiyeti kolbastı oynayarak kutladı.
Nijeryalı oyuncu, maç sonunda galibiyeti kolbastı oynayarak kutladı.

Karşılaşmanın bitiş düdüğün ardından bordo mavili futbolcular, kenetlendi. Tüm takım oyuncuları tribünleri dolaşarak taraftarlarla galibiyeti kutladı.

TRABZON'DA GALİBİYET KENT MEYDANINDA COŞKUYLA KUTLANDI

Maçın ardından kentin meydanında toplanan Trabzonsporlu taraftarlar, kolbastı eşliğinde caddeyi araç trafiğine kapatarak Fenerbahçe galibiyetini kutladı. Yoğun kalabalığın oluştuğu caddede güvenlik ekipleri de daha sonra caddeyi araç trafiğine kapattı.

Trabzon'da galibiyeti tüm şehir sokaklara dökülerek kutladı.
Trabzon'da galibiyeti tüm şehir sokaklara dökülerek kutladı.

FENERBAHÇE KAFİLESİ YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALTINDA TRABZON'DAN AYRILDI

Bu arada karşılaşmanın ardından Fenerbahçe kafilesini taşıyan otobüsler, yoğun güvenlik önlemleri altında Trabzon Havaalanı’na getirildi. Özel bir uçakla İstanbul’a dönen Fenerbahçe kafilesine ait uçak 23.30'da Trabzon Havalimanı'ndan hareket etti.

Karşılaşma sonrasında sarı lacivertli kafileyle birlikte havalimanına geçen Ali Koç, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.
Karşılaşma sonrasında sarı lacivertli kafileyle birlikte havalimanına geçen Ali Koç, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.

Bu arada Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ise Trabzon Havalimanı'nda basın mensupları tarafından kendisine yöneltilen soruları 'iyi akşamlar' diyerek yanıtladı.

TRABZONSPOR -FENERBAHÇE MAÇININ DAKİKA DAKİKA ÖZETİ

  • 8. dakikada ceza alanına doğru sokulan Yusuf Yazıcı'nın şutunda kaleci Harun Tekin'i geçen top üst direğe çarparak auta çıktı.
  • 10. dakikada Rodallega'nın pasında ceza yayı çizgisinin hemen yanından Nwakaeme'nin şutunda, top az farkla yandan auta gitti.
  • 18. dakikada Hasan Ali Kaldırım'ın soldan ortasında, ceza alanı içinde Slimani'nin indirdiği topu Valbuena kaleye gönderdi ancak meşin yuvarlak yandan auta çıktı.
  • 25. dakikada Yusuf Yazıcı'nın sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta, barajda bulunan Slimani topa elle müdahale edince karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler, penaltı noktasını gösterdi. 26. dakikada Rodallega'nın kullandığı penaltı atışında, kaleci Harun Tekin sağ tarafına gelen topu yatarak çeldi.
  • 30. dakikada Abdülkadir Ömür'ün sağdan ortasında, Novak'ın kafa ile çıkardığı topu, Rodallega da kafa vuruşuyla tamamlamak istedi ancak meşin yuvarlak kaleci Harun Tekin'de kaldı.
  • 45+2. dakikada Abdülkadir Ömür'ün pasında ceza alanı içinde Yusuf Yazıcı'nın sert şutunda, kaleci Harun Tekin, güçlükle topu uzaklaştırdı.

Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz beraberlikle tamamlandı.

Bordo mavili taraftarlar dev maç öncesinde koreografi şovu yaptı.
Bordo mavili taraftarlar dev maç öncesinde koreografi şovu yaptı.

  • 49. dakikada Valbuena'nın ceza yayının sol tarafından kullandığı serbest vuruşta, top üsten auta gidecek.
  • 50. dakikada Trabzonspor, golü buldu. Pereira'nın sağ taraftan ortasında, altıpas içinde iyi yükselen Novak, Ayew'in üzerinden kafa vuruşuyla topu filelere gönderdi: 1-0
  • 53. dakikada savunmadan dönen topu ceza yayı içinde Onazi kaleye gönderdi ancak kaleci Harun Tekin, sağ tarafına doğru gelen meşin yuvarlağı kornere çeldi.
  • 58. dakikada orta alandan aldığı top ile ceza alanına giren Abdülkadir Ömür'ün şutunda, meşin yuvarlak direğin yanından auta çıktı.
  • 59. dakikada Yusuf Yazıcı'nın pasında ceza alanı içinde Novak, rakiplerinden sıyrılarak kaleci Harun Tekin ile karşı karşıya kaldı. Ancak bu futbolcunun şutunda top açıyı daraltan Harun Tekin'in üzerinden auta çıktı.
  • 61. dakikada Abdülkadir Ömür'ün ceza alanı sağ çaprazından şutunda, kaleci Harun Tekin'in üzerinden top üst direğe çarparak oyun alanına döndü.
  • 74. dakikada Yusuf Yazıcı'nın ceza alanı dışından sert şutunda, kaleci Harun Tekin'in kontrol edemediği top direğin yanından kornere çıktı.
  • 75. dakikada Trabzonspor farkı 2'ye çıkardı. Sosa, ceza alanı dışı sol çaprazından şutunda, top sol üst köşesinden filelerle buluştu: 2-0
  • 82. dakikada Fenerbahçe, farkı 1'e indirdi. Ayew'in soldan ortasında Mehmet Ekici, Frey'in önüne topu çıkardı. Bu futbolcu da yerden bir vuruşla kaleci Uğurcan Çakır'ın sağından meşin yuvarlağı filelere gönderdi: 2-1
  • 87. dakikada Frey'in ceza yayı gerisinden şutunda kaleci Uğurcan Çakır'ın müdahale ettiği top üst direkten döndü.

Karşılaşma, bordo mavili takımın 2-1'lik üstünlüğü ile sona erdi.

Karadeniz ekibi soyunma odasında galibiyet pozu veriyor...
Karadeniz ekibi soyunma odasında galibiyet pozu veriyor...

ÜNAL KARAMAN: 5-6 GOL ATABİLECEĞİMİZ MAÇTA BERABERE BİTEBİLECEK POZİSYONLAR VERDİK

Karaman, maç sonrası yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

  • “Kazandığımız için mutluyum. Camiamıza hayırlı olsun. Ekranları başından dua ile bize destek olan, heyecanla bizi izleyen, Türkiye'nin hatta Avrupa'nın çeşitli yerlerinden gelerek bizi destekleyen taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. Oyuncu kardeşlerime gösterdiği coşkudan ve maçın başından sonuna kadar bizim kültürümüze yakışan bir duruş gösterdikleri için onlara ayrıca teşekkür ediyorum."

Ünal Karaman, maç öncesinde Trabzonspor'a ayrılan yedek kulübesinin önünde yerini alıyor...
Ünal Karaman, maç öncesinde Trabzonspor'a ayrılan yedek kulübesinin önünde yerini alıyor...

"TÜRKİYE'DE SONUÇSAL DEĞERLENDİRİLİYOR"

Evkur Yeni Malatyaspor maçında alınan farklı mağlubiyetin ardından Fenerbahçe karşısında alınan galibiyeti değerlendiren Karaman, şöyle devam etti:

  • "Türkiye'de maalesef düşünmenin üstesinden gelemediğimiz zamanlarda düşünmenin üstesinden gelmeye çalışıyoruz. Öyle bir farklılığımız var. İşin özünde sonuçsal değerlendiriyoruz. Evkur Yeni Malatyaspor mağlubiyeti bizim için çok ağırdı ama onda da ters dönebilirdi. Düşünün ki bugünkü maçın bile berabere bitebilecek rakibe verdiğimiz öyle bir şans vardı. Zaman zaman böyle sakarlığımız oluyor. Kalemize gelen topların neredeyse tamamı gol oldu. Öyle bir müsabaka oynadık. Biz yakıştıramıyoruz. Bizim bir oyun kültürümüz olmalı ve bunun içerisinde de senin kültürünle paralellik arz eden bir yapı sergilemelisin. Bu bugünden yarına olabilecek bir hadise değil. İyi oyunculardan kurulan bir kadroyuz ama tek başına iyi oyuncu olması bir kadro oluşturmada yeterli olmayabiliyor. Zaman zaman farklı özellikler taşıyan oyuncularla bir bütün oluşturursunuz. Bizim farklılığımız yoktu. Yine aynı disiplinli çalıştık, analizimizi yaptık. Malatya maçında gol yapamadık. En azından goller yemeden önce en azından 3-0 biz öne geçip farklı şeyler konuşabilirdik. Ama eğer skoru konuşacaksanız onu konuşacak ben değilim. Onu konuşacak Türkiye'de yeterince insan olduğu için onlarla skoru konuşabilirsiniz. Bizim kendimize ait bir bilgimiz var. Arkadaşlarımızla birlikte ekip halinde takımımıza katkı vermeye çalışıyoruz. Oyuncu arkadaşlarımızda bu katkıyı onlara her türlü değeri kazandırma noktasında gayret gösteriyoruz. Bazıları almada zaman kaybetmiyor, bazıları zamana yayıyor. Biz de sabırla beraber bunu devam ettireceğiz. Biz yine kendi bilgimizle inandığımız doğrularla çalıştık. Sadece coşkuyla ortaya güzel şeyler çıktı."

"HANGİ YOLCULUKTA OLDUĞUMUZU, NEREYE GİDECEĞİMİZİ BİLİYORUZ"

Hangi yolculukta olduklarını iyi bildiklerini kaydeden Karaman, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

  • "Biz istediğimiz sonuca alamasaydık 'bu kadar tecrübesiz çocukları neden böyle zorlu maçta sahaya sürdün' denebilirdi. Milli takımda görev yaptığım dönemde bir İngiltere maçımızda 16 yaşındaki bir İngiliz oyuncu takım analizi içerisinde en çok konuşup, yer verdiğimiz oyuncuydu. Artık 20'li yaşları aşmış oyunculara genç, tecrübesi diyerek farklı yorumlamamızın bir manası yok. Meyvenin olgunlaşma zamanı vardır. En uygun zamanı bulup tadı alacağınız zaman yemelisiniz. Abdülkadir ile Yusuf daha önceden Türk futboluna sunulmuştu. Uğurcan ile Hüseyin'e de bu şansı verdik ve son derece iyi kullandılar. Onur da ilk geldiğinde bu yaşlarda bu takımın formasını almıştı ve o zamanlar onun için de 'milli takımın kalesini uzun yıllar koruyacak' diye demiştim. Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. İnşallah Uğurcan uzun yıllar milli takımızın kalesini koruyacak ve kulübümüze hizmet edecek. Biz geldiğimiz andan ayrılacağımız ana kadar kendi tecrübelerimizi bize görev veren insanlarla paylaşıyoruz, paylaşacağız. Pilot takımımız var. Altyapıdan kaliteli oyuncularımızı oraya aktaracağız. Allah nasip ederse 3 yıl içerisinde gururla Türk futboluna sunabileceğimiz pırlanta gibi gençler gelecek. Kaybettiğimiz maçlar var ama kaybedecek oyunu oynamadık. Hep oyunun güzelliği içerisinde olduk. Hiçbir zaman oyunu çirkinleştirme içerisinde olmadık. Bizim kendi karakterimizle özdeşleşecek oyuncu eksiklerimiz var. Biz gidinceye kadar kendi doğrularımızı ilgililere aktarmaya gayret göstereceğiz. Bunu alışkanlık haline getirip zamana yaydığınızda, yakın gelecekte yine kendi öz kaynaklarıyla birlikte Türk futboluna damga vuracak bir Trabzonspor oluşabilir. Bugünün de abartılmamasını rica ediyorum. Nasıl Galatasaray maçını kazandık ve ben telefonumu kapattıysam, bu çocuklara da telefonlarını değiştirtmeyin. Görev verdik, görevlerini yaptılar. Yapmasaydılar mı, bizi mahcup mu etseydiler, arkadaşlarına ihanet mi etseydiler? Çıktılar yeteneklerini aslanlar gibi kullandılar. Biz hangi yolculukta olduğumuzu ve nereye gideceğimizi biliyoruz."

"KENDİ DOĞRULARIMIZI YAPMAYA GAYRET EDECEĞİZ"

Kendi doğrularını yapmaya gayret edeceklerini ifade eden Karaman, bu konuda şunları söyledi:

  • "Trabzonspor takımı zaman zaman tek santrafor oynayan takımlara karşı bile zorlanırken, Fenerbahçe çift forvetle oynadı ve etkili forvetleri var. Slimani ve Frey Türkiye şartları içerisinde asla yabana atılacak futbolcular değil. Ayew ile Valbuena'yı da bunlara eklediğinizde hücum hattına 'harika' diyebileceğiniz bir Fenerbahçe takımı var. Onların artıları bizim artımıza dönüştü. Hafta boyu çalıştığımızda Onazi'yi savunma göbeğinin arasına çekmeye, Sosa ve Onazi ile oyun kurgulamaya, kanatlardan içeriye girmeye çalıştık. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Hafta boyunca düşünüp çalıştığımız bir konuydu. Fenerbahçe belki bir hamle yaparak buna erken cevap verebilirdi ama onlar da kendi doğruları üzerine ısrarcı oldular. Bana göre izleyenin keyif alabileceği, futbolu çirkinleştirmeden coşkuyla futbol oynamaya çalışan iki takım vardı. Tabii ki güzel şeyler yaptığımızı ifade edebilirim. Her şeye rağmen sadece sol bekimizin tek başına 5-6 gol atabileceği bir müsabakada 90'ncı dakikada berabere bitebilecek pozisyonlar verdik. Bu da bizim handikabımız. Çok az pozisyon verdiğimiz maçlarda bile canımızın acıyacağı goller yiyoruz. İki tane bizi yenen rakibin hocası 'hocam biz bu sezon oyun olarak hiç bir zaman böyle ezilmemiştik ama sizi yendik' dedi. Futbol doğruları üzerine mi konuşacağız, doğrular üzerine ısrar mı edeceğiz, yoksa 'bu hocadan, oyuncudan olmaz' onu mu konuşacağız? Israrlı bir şekilde kendi doğrularımızı yapmaya gayret edeceğiz. Bize yol gösterenlere 'başımızla beraber' diyeceğiz, diğerleri de kendi doğruları içerisinde yaşamaya devam edebilirler. Onlar bizim doğrularımız değil."

"TARAFTARIN YAŞAYACAĞI COŞKU BİZİ ÇOK FARKLI NOKTALARA ÇEKEBİLİR"

  • Futbol oynamaya çalışan bir Trabzonspor'un olduğunu anlatan Karaman, "Bence birçok insanın görmediğini bu sezon bizim tribünler gördü. Futbol oynamaya çalışan bir takım var. Bu çocuklar yalnız kalmayı hak etmiyordu. Bugün onun nişanını taktılar. Başkan gidebilir, yönetim değişebilir, bizler gidebiliriz. Değişmeyen bir gerçek var ki inanmış bir Trabzonspor'u desteklemeye gelen taraftar gurubu vardı. Onların yaşayacağı bu coşku bizi çok farklı noktalara çekebilir. Olmazlardan ziyade takımlarını desteklesinler. Takım taraftarı olduklarını hissetsinler, bu coşkuyu yaşasınlar. İnşallah zamanla çok çok daha coşkularda buluşacağız" diyerek açıklamalarını tamamladı.

KOEMAN: İYİ BİR MAÇ ÇIKARMADIK AMA ŞANS YANIMIZDA OLSAYDI PUAN ALABİLİRDİK

Fenerbahçe Teknik Direktörü Erwin Koeman ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

  • “Maçın ilk yarısında küçük bir sorun yaşadık. Trabzonspor'un kendi yer alanımızda futbol oynamasına izin verdik. Bizim yer alanımıza geldiklerinde onlara daha çok baskı yapmalıydık. Rakibimizin saha içerisinde daha dinç olduğunu gördük. Tabi bunu bahane olarak kullanmıyorum. Maçın ilk yarısında top daha çok onlarda kaldı. Penaltı oldu, Harun bunu muhteşem bir şekilde kurtarmayı başardı. İlk yarıda çok iyi değildik ama buna rağmen 2-3 pozisyon ürettik. Çok top kaybı yaşadık ve buda bizim için sorunlar oluşmasına neden oldu. Maçın ikinci yarısında 1-0, 2-0'dan sonra maçı bitirebilecek pozisyonlar buldu ama olmadı. Bizim gole ve maça inancımız devam etti. Maçın sonlarına doğru 2-1'i yakaladık. Hatta maçın sonlarında bana göre 2-2 olmalıydı. İyi bir maç çıkarmadık ama buna rağmen oyuncularımız inancını son ana kadar korudu. Biraz şans yanımızda olsaydı puan almış olacaktık. Ama normal şartlarda Trabzonspor ikinci yarıda maçı bitirmeliydi."

Hollandalı teknik adam, maç boyunca saha kenarındaki agresif görüntüsüyle dikkat çekti.
Hollandalı teknik adam, maç boyunca saha kenarındaki agresif görüntüsüyle dikkat çekti.

"İYİ BİR SIRADA DEĞİLİZ"

  • Ligde iyi bir sırada olmadıklarını ifade eden Koeman, "Futbolu galibiyet için oynarsınız. Fenerbahçede'yseniz kesinlikle galibiyet için oynarsınız. Aslında geçtiğimiz haftalarda iyi bir performans sergilediğimizi düşünüyorum. Bugün kaybettik. Ligdeki sıralamamızı biliyoruz, iyi bir sırada değiliz. Böyle bir sıralama söz konusuyken maçları kaybederseniz tabii ki sorun yaşıyorsunuz. Ama bu durumdan çıkabilmek için çok çalışıyoruz, uğraşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Koeman, takımda gelecek haftalarda farklı oyuncuların da süre alabileceğini kaydetti.

Bu gönderiyi Instagram'da gör

🌪️ Fırtına, Fenerbahçe'yi eli boş gönderiyor...

gzt Spor (@gztspor)'in paylaştığı bir gönderi ()