Süper Lig özetleri diğer kanallarda neden yayınlanmıyor?

Arşiv.
Arşiv.

● Yayın hakları krizi görüşmelerinde masadan 46 milyon dolar indirimle kalkan beIN SPORTS, Süper Lig maçlarının özet görüntülerinin paket fiyatına iki kat zam yaptı. Geçtiğimiz sezon 4.5 milyon dolar olan özet görüntü paketi, bu sezon 10 milyon dolara yükseldi.

● Geçtiğimiz yıl maçların özetlerini yayınlayan TRT Spor, yeni fiyat politikası karşısında eli kolu bağlı kaldı. Stadyum programının sunucusu Ersin Düzen, yayıncı kuruluşun tavrının hoş olmadığını söyledi.

● Yayıncı kuruluş ayrıca radyo yayın haklarını da 900 bin dolardan 2 milyon dolara yükseltti.

Yayıncı kuruluş beIN SPORTS ile Türkiye Futbol Federasyonu ve kulüpler arasındaki yayın krizi, kurun 5.80'e sabitlenmesi ve %10'luk indirimle çözüldü ancak şimdi de 'özet görüntü' çıkmazına girildi.

İlk 3 haftası geride kalan Süper Lig'de şimdiye dek oynanan 27 karşılaşmaya ait hiçbir özet görüntü, yayıncı kuruluş beIN SPORTS dışında hiçbir kanalda yayınlanmadı. Özellikle geçen yıl özet görüntüleri yayınlayan TRT'nin dahi bu sezon özet verememesi futbolseverlerin tadını kaçırdı.

Yayın hakları ihalesinden bir görüntü.n
Yayın hakları ihalesinden bir görüntü.n

ÖZETLER NEDEN YAYINLANMIYOR?

Süper Lig maçlarının özet görüntülerinin beIN SPORTS'tan başka herhangi bir kanalda yayınlanmamasının sebebi, yayıncı kuruluşun özet görüntü paket fiyatını geçtiğimiz sezona göre iki katına yükseltmesi.

Dolar kurunu 5.80 sabitleyerek yaptığı yeni anlaşma kapsamında 46 milyon dolar kar eden beIN SPORTS, buna rağmen geçtiğimiz sezon 4.5 milyon dolar olan özet görüntü paket fiyatını bu sezon için 10 milyon dolar olarak belirledi. Radyo yayın hakları ise 900 bin dolardan 2 milyon dolara yükseltildi.

beIN SPORTS mikrofonu ve kamerası.
beIN SPORTS mikrofonu ve kamerası.

BU RAKAMIN TRT'DE BİR KARŞILIĞI YOK

TVNET'te yayınlanan 4x4 isimli programda konunun detaylarını anlatan Mehmet Ayan, bahsi geçen 10 milyon dolarlık rakımı 'korkunç' olarak niteledi. Ayan, TRT ile yaptığı görüşmelerde kendisine 'bu paranın bizde bir karşılığı yok' denildiğini ekledi ve 'TRT neden özetleri yayınlamıyor diye kızmayın, fiyat bu' ifadelerini kullandı.

Mehmet Ayan.
Mehmet Ayan.

TRT NE DEMİŞTİ?

TRT Spor’da yayınlanan Stadyum programının sunucusu Ersin Düzen, kurumun Süper Lig maçlarının özet görüntülerini yayınlamama nedeniyle ilgili olarak geçtiğimiz günlerde açıklama yapmış ve fiyatlara tepki göstermişti. Düzen, beIN SPORTS'un TFF ve kulüplerden bulunduğu indirim talebinin olumlu karşılaşmasına rağmen özet fiyatlarını iki katına çıkarması hakkında 'hoş bir yaklaşım değil' şeklinde konuşmuştu.

  • "beIN Sports, yıllık ödenen ücretler konusunda TFF ve kulüplerden indirim talep etti. İndirim talebi kabul görüldü. Ancak yayıncı kuruluş beIN Sports, maç özetleriyle ilgili olarak geçen sezondan iki kat fazla ücret istiyor. Yayıncı kuruluş kendi menfaatleri doğrultusunda TFF ve kulüplerden indirim talep ederken, maç özetleri konusunda ise geçen sezonki ücretin iki katı fazlasını istiyor. Bu hoş bir yaklaşım değil."

Ersin Düzen.
Ersin Düzen.

BEIN SPORTS 46 MİLYON DOLAR İNDİRİM ALDI

Kurda yaşanan artış sebebiyle zarara uğradığını gerekçe göstererek indirim talep eden beIN SPORTS, 2019/2020 sezonu için kulüplere yarısı cari kurdan, diğer yarısı ise 4.77 TL sabit kurdan olmak üzere 456 milyon dolar ödeme yapmakla yükümlüydü.

Ligin ertelenmesi pahasına pazarlıklarda ısrarcı olan beIN SPORTS, tam 14 toplantı sonunda imzaladığı yeni sözleşme anlaşma kapsamında yaklaşık 46 milyon dolar indirim aldı. Eski anlaşmaya yıllık 456 milyon dolardan imza atan beIN SPORTS, kuru 5.80'e sabitleyerek 410 milyon dolar karşılığında 3 yıllık yeni anlaşma imzaladı. Yayıncı kuruluş 410 milyon doların yarısını TL olarak güncel kurdan ödeyecek. Geri kalan yarısını da kulüplere dolar olarak verecek.

Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar'ın hazırladığı yayın gelirleri dağılımı tablosu.
Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar'ın hazırladığı yayın gelirleri dağılımı tablosu.

KULÜPLERİN KAYBI NE KADAR?

  • Yaklaşık %10 indirim alan beIN SPORTS, yeni anlaşma kapsamında kulüplere 250 milyon lira daha az ödeyecek. Bu da kulüp başına 13.8 milyon liralık bir kayıp anlamına geliyor.

KURUN SABİTLENMESİ NE ANLAMA GELİYOR

2019-20 sezonunda kulüplerin kasasına kesintiler düştükten sonra en az 2.5 milyar lira para girmesi bekleniyordu. Bugünkü kurdan hesaplandığında bu rakam 2.25 milyar liraya geriliyor. Eğer kur yükselirse bu rakam en fazla 100 milyon lira daha yükselecek. Çünkü kur 5.80'e sabitlenmiş durumda.

2.25 milyar dolara, kur farkından doğabilecek maksimum 100 milyon dolarlık artış eklendiğinde 2.35 milyar dolara ulaşılıyor. Hal böyle olunca kulüpler, kur ne kadar yükselirse yükselsin geçen seneye göre daha fazla kazanmak yerine 150 milyon dolar daha az gelir elde etmiş olacak.

  • Eski sistemde 18 kulübün kazanacağı en düşük rakam: 2.500.000.000 TL
  • Yeni sistemde 18 kulübün kazanacağı en düşük rakam: 2.250.000.000 TL