Tek Aday: TFF'nin muhtemel başkanı Nihat Özdemir kimdir?

TFF Başkan Vekili ve çiçeği burnunda başkan adayı Nihat Özdemir katıldığı panelde konuşma yapıyor.
TFF Başkan Vekili ve çiçeği burnunda başkan adayı Nihat Özdemir katıldığı panelde konuşma yapıyor.

▬ Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Nihat Özdemir, 1 Haziran tarihinde yapılacak olağan seçimli genel kurulunda başkan adayı olacağını duyurdu.

▬ Nihat Özdemir, Fenerbahçe'nin 2011 yılında Şampiyonlar Ligi'nde elenmesinin ardından sarı lacivertli kulüpteki başkanvekilliği ve yönetim kurulu üyeliği görevlerinden istifa etmişti.

▬ Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Akademisi'nden makine yüksek mühendisi olarak mezun olan Nihat Özdemir, Sezai Bacaksız ilebirlikte Limak Holding'in kurucu ortağı durumunda.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Nihat Özdemir, federasyonun 1 Haziran'da yapılacak olağan seçimli genel kurulunda başkanlığa aday olduğunu açıkladı.

Raffles İstanbul Otel'de bir basın toplantısı düzenleyen Özdemir, başkan adaylığını açıklayarak, şu ifadeleri kullandı:

  • "Sayın Yıldırım Demirören 7 yıl boyunca Türk futboluna önemli hizmetlerde bulunduktan sonra görevinden ayrıldı. Kendisine futbol ailemiz adına teşekkür ediyorum. Futbolda başarının en önemli anahtarlarından biri istikrardır. Ankaragücü'nün ardından Fenerbahçe'nin yöneticiliğini yaptım. 4 yıldır da TFF'de başkan vekili görevini sürdürüyorum. Burada önemli insanlarla çalıştım. Yıldırım Bey'le yaptığımız projeleri devam ettirmek, yenilerini eklemek, Türk futbolunu ileriye taşımak için 1 Haziran'daki seçimde adayım. Futbolun Nihat ağabeyi olarak 4 yıl Türk futbolunu yönetmeye talibim. Tecrübemle, bilgimle Türk futboluna hizmet etmek istiyorum."

Futbolun bir milli değer olduğunu anlatan Özdemir, "Bu değeri de korumamız gerekir. Bunun için de öncelikle barış, hoşgörü, huzur ortamının hiçbir şekilde bozulmaması şarttır. Bunun da yolu saygı ve sevgiden geçer. Lefterler, Canlar, Metinler, Baba Hakkılar, Süleyman Sebalar ve Özhan Canaydınlar gibi olmaktan geçer. Bunun için Türk futbol ailesini sağduyuya çağırıyorum." diye konuştu.

VAR KAYITLARINI AÇIKLAYACAK MI?

  • Bu aşamada IFAB kayıtlarını, VAR kayıtlarını kamuoyu ile açıklamayı uygun bulmuyoruz. Eğer UEFA talimatlarında ve IFAB'ta değişiklik olursa biz de o değişikliklere uymak durumunda oluruz. MHK, Disiplin Kurulu, Tahkim Kurulu, Uyuşmazlık Çözüm Kurulu gibi kurumlarımızın yeni başkanlarını, seçildikten belli bir zaman sonra yönetim kurulumuzun da görüşlerini alarak kamuoyuna açıklayacağız.

Fırat Aydınus pozisyonu VAR'da izliyor.
Fırat Aydınus pozisyonu VAR'da izliyor.

YABANCI SINIRINI DEĞİŞTİRECEK Mİ?

  • Bundan sonraki yabancı sayısının, tribünde oturacakların sayısının, kaç yabancı ile sözleşme yapılabileceği kararını Kulüpler Birliği ile beraber vermek istiyoruz. Son toplantıda bu konuda görüş alışverişinde bulunduk. Önümüzdeki sezon bu sezon ki sayıyla devam edilecektir. Alınacak karar sonraki sezonlar için geçerli olmalıdır. Vodafone Arena'da oynanacak Süper Kupa maçını düzenleyeceğiz. 2020 Şampiyonlar Ligi finalini de Olimpiyat Stadı'nda yapacağız. Ama orası eski bir stad. UEFA'nın bizden akıllı stad talepleri var. İngiliz bir firmaya projeyi hazırlattık. Açık ve şeffaf olacağımızı, iletişime önem vereceğimizi söyledim. Medya ilişkilerimize önem vereceğiz. Dünyada kadınlar futbolu hızla büyümekte. Biz de önem vereceğiz.

KULÜPLERE HARCAMA SINIRI

  • Kulüplerimizin en önemli sorunlarından biri mali yapılarının bozukluğudur. Süper Lig ve alt ligleri katarsak belki iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar sağlam mali yapılı kulüplerimiz var. Kulüplerimize harcama sınırlaması getirecek ve mali yapıyı düzeltecek bir çalışmanın içerisindeyiz.

▬ Nihat Özdemir
▬ Nihat Özdemir

"VAR'DA HATA ORANINI SIFIRA GETİRECEĞİZ"

  • Dünyanın en iyi yazılımı ve en son teknolojisi ile VAR sistemine geçtik. İnanın sahip olduğumuz sistem dünyanın birçok yerinden daha iyi bir sistem. Henüz ilk senemiz. Tabii ki kusurlar olacak ancak hedefimiz hata oranını 0'a getirmek. Sistem mükemmel, uygulamadaki hataları azaltarak devam edeceğiz. Hem VAR odasındaki arkadaşlarımız hem sahadaki arkadaşlarımız çalışarak bunu çözecek. Türk taraftarların şampiyonluk yarışında iptal edilen gollere itirazları olmadı. Sisteme güven var. Biz uygulamadaki hataları çözeceğiz. Türk hakemliği dünyada marka haline geldi. Cüneyt Hoca ve diğer arkadaşları sağ olsun. Çok önemli turnuvalarda çok önemli hakemlerimiz görev aldı. Federasyonda profesyonel futbolcu arkadaşımız olabilir de olmayabilir de ama kesinlikle olmaz diye bir kararımız yok. 2024, Avrupa futbolu için yeni bir dönemin başlangıcı. Önümüzdeki haftalarda UEFA Genel Sekreteri ülkemizi ziyaret edecek ve katılmak isteyen kulüplerle toplantı gerçekleştireceğiz. Avrupa kupalarındaki muhtemel format değişiklikleriyle ilgili çalışmalarımız sürüyor.

BİZ İNANIYORUZ Kİ ABDURRAHİM ALBAYRAK'TA BİR VAR KAYDI YOK

  • Her takımın, her kişinin rahatsız olduğu konular varsa Türkiye'de gideceği noktalar var. Başakşehir, böyle bir karar aldıysa ona diyecek bir şey yok. O müracaatı hukuk inceleyecektir. Federasyonun dışında bir karardır. Ancak biz inanıyoruz ki o kayıtlar orada yok. VAR kayıtlarının dışarı gittiğine inanmıyoruz. Araştırmalarımızı yaptık, herhangi bir noktada açık bulamadık.

Abdurrahim Albayrak tribünden gelen selfie isteğini kırmıyor.
Abdurrahim Albayrak tribünden gelen selfie isteğini kırmıyor.

HAKEMLİĞİ CAZİP HALE GETİRMEK İSTİYORUZ

  • Biz hakemlik yapmayı Türkiye'de cazip hale getirmek istiyoruz. Cazip olursa aday sayısı artar ve onların arasından seçim yapabiliriz. Futbolu bırakmış bir çok arkadaşımızın da hakem olmasını istiyoruz. Ana hedefimiz cazip hale getirip, kaliteli insanları yetiştirmek ve hakemlik sektörümüzü iyi hale getirip daha kaliteli insanlarla çalışmak. 1. Lig kulüplerinin tamamı VAR sisteminin uygulanmasını istiyor. Amacımız buraya da getirmek. Ama bunun için zamana ihtiyaç var. 1. Lig'de dün Play-Off maçlarında VAR uygulanmaya başladı.

MEVCUT HAKEMLERLE LİGİ BİTİRECEĞİZ

  • Bir defa ligimiz bitmedi. Şampiyon ve ikinci belli oldu ama mevcut hakemlerle ligi bitireceğiz. Bu konuda bir açıklama yapmamın doğru olduğuna inanmıyorum. Önce kurulların atamasını yapacağız, şimdilik bir şey söylemeyelim.

Cüneyt Çakır, Galatasaray - Başakşehir maçında kale vuruşunu işaret ediyor.
Cüneyt Çakır, Galatasaray - Başakşehir maçında kale vuruşunu işaret ediyor.

MHK İÇİN 3 YILLIK PLAN

  • 5 büyük ülkenin futbolunu yakından araştırmak istiyoruz. Bunun için komite kuracağız. Bu komitede yönetici arkadaşlar, kulüp temsilcileri hatta basından arkadaşlar olacak. Bu komitenin raporuna göre MHK için 3 yıllık master planı uygulamaya koyacağız. En zor iş MHK'de çünkü tüm kararları Türkiye etkiliyor. Yusuf Namoğlu benim gözümde dört dörtlük insandır. Sabri Çelik'in dürüstlüğünden şüphem yok. TFF'nin en zor işi hakem işidir. Yalnızca Süper Lig'de değil her ligde hakem hataları olabiliyor.

KULÜP CEKETLERİ KENARA ASILACAK

  • Yeni federasyondaki herkes kulüp ceketlerini kenara asacak. Başarının yolu herkese saygı duymaktan geçer. Adaletten, rakip takıma saygı göstermekten başka çareleri de yok. TFF başkanlığı ya da yönetim kurulu üyeliği kadar zor bir görev olduğunu düşünmüyorum. Hangi kararı alırsan al bir kesim mutlu, bir kesim mutsuz oluyor. Çok iyi yetişmiş bir profesyonel kadromuz var. Bu çalışan profesyonel arkadaşlarımız güçlendirilerek daha iyi bir çalışma ortamı yaratacağız. MHK'de başkan ve yönetim kurulu üyelerinden, PFDK ve Tahkim'de çalışan arkadaşlarımızdan hem mesleki yeterlilik hem de dürüstlük açısından hiçbir şüphemiz yok. Maalesef MHK'nin emrinde çalışan ve atanan bazı hakem arkadaşlarımızın verdiği kararlardan bir kesim mutlu olurken, bir kesim de mutsuz zamanlar geçirdi.

Hakemler VAR odasında eğitim alıyor.
Hakemler VAR odasında eğitim alıyor.

KURULLAR BAĞIMSIZ ÇALIŞACAK

  • Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig ve 3. Lig ile birlikte hareket ederek düzeni sürdürmek istiyoruz. Bütün kurullarımızın tamamen bağımsız çalışmalarına önem vereceğiz. MHK, PFDK, Tahkim Kurulu Beylerbeyi'nde çalışmalarına devam edecektir. Liyakat sistemi çok önemlidir. Layık olan arkadaşlarımızı göreve getirmeye çalışacağız. Sponsorluk gelirlerimizi artırmak için çalışmalar yapacak, yeni komitelerle etkin bir çalışma ortamı yaratacağız. UEFA'da olduğu gibi yeni bir organizasyon şeması ile yola devam edeceğiz.

HEDEFİ DÜNYA SIRALAMASINDA İLK 10

  • Futbol her toplum için milli değerdir. Barış, hoşgörü ortamının bozulmaması şarttır. Bunun yolu saygıdan, sevgiden geçer. Adalet ararken adil olmaktan geçer, rakibe saygı duymaktan geçer. Lefterler, Hakkılar, Metinler, Özhan Canaydınlar gibi olmaktan geçer. Hedefimiz Türk futbolunu ilerletmek ve dünya sıralamasında ilk 10 sırada yer almasını sağlamak olacaktır. Omuz omuza vererek çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Yeni federasyonla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

ŞENOL GÜNEŞ'E GÜVENİ TAM

  • Şenol Güneş'in göreve getirildiği dönemde yönetim kurulundaydım. Kendisine güvenim ve desteğim tamdır. İnşallah Şenol Güneş, Milli takımda da başarılı olacaktır. Lucescu önemli işler yaptı ve bana göre başarılı da olmuştur. Ama yerli bir hoca ile yola devam etmemiz gerektiğine inanıyorum. Takımı gençleştirecek mi, ne yapar bilmiyorum. O, onun bileceği iş. Altyapı konusunda sistem oluşturduk. Şenol Güneş, Tolunay Kafkas ve Oğuz Çetin'le görüşme gerçekleştirecektir. Kulüpler Birliği yasası meclise gelmek üzere, hazırlıklar devam ediyor. Bir an önce onun da yasalaşması lazım. Kulüplerin mali yapısı için çok önemli bir yasa. Önümüzde çok zor ve önemli bir süreç var.

▬ AA
▬ AA

ALİ DÜRÜST YENİ YÖNETİMDE OLACAK MI?

  • Ali Koç'la beraber Fenerbahçe'nin en zor döneminde, 3 Temmuz döneminde beraber çalıştım. İyi ve fedakar bir Fenerbahçeli. Fenerbahçe'de başkanlığı kongrede çok önemli bir destek alarak göreve geldi. Allah yardımcısı olsun. Bu sezon belki iyi bir sezon geçirilmedi ama sezon sonuna doğru düzelmeyi gördük. Kendisiyle görüşüyorum. Herhangi bir sorun yoktur. Ali Dürüst'ün yeni yönetimde olup olmayacağını şu an söyleyemem. Öyle bir olay oldu, kararından döndü, karar kendisine aittir. Saygı duyuyorum. Çok değerli bir arkadaşımızdır ve bize önemli hizmetlerde bulunmuştur.
▬ Ali Dürüst & Yıldırım Demirören
▬ Ali Dürüst & Yıldırım Demirören

TFF Başkan Vekili Ali Dürüst, Türk futbolu ve Galatasaray'a daha iyi hizmet edebilmek için istifa kararından vazgeçtiğini açıklamıştı. Dürüst, DHA'ya yaptığı açıklamada, "Tekrar değerlendirme yapıp görevime devam etme kararı aldım. Türk futbolu ve Galatasaray'a daha iyi hizmet edebileceğime inandığım için böyle bir karar aldım" ifadelerini kullandı.

Ali Dürüst'ün 'Galatasaray'a daha iyi hizmet edebilmek adına istifa kararımdan vazgeçtim' ifadesi o dönem tartışma yaratmış ve Dürüst'ün tarafsızlık ilkesine gölge düştüğü yönünde eleştiriler yapılmıştı.

NİHAT ÖZDEMİR'İN FENERBAHÇE'DEKİ GÖREVİ NEYDİ?

TFF Başkan Adayı Nihat Özdemir, 2011 yılına kadar Fenerbahçe Spor Kulübü'ne asbaşkanlık görevini yürüttü. Özdemir, 2011 yılında Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi'nden elenmesinin ardından görevinden istifa etti.

Özdemir, yazılı istifa açıklamasında, ''Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanvekilliği ve yönetim kurulu üyeliği görevlerimden 25 Ağustos 2011 tarihi itibariyle istifa etmiş olduğumu bilgilerinize sunarım'' ifadelerini kullandı.

Antu.com'a açıklama yapan Nihat Özdemir, "Artı faydalı olamıyorum. Haftalardır gözüme uyku girmedi. Artık Fenerbahçe defterini kapattım" dedi.

  • Özdemir, Federasyon Başkanı Aydınlar bir televizyon programında konuşurken canlı yayına telefonla bağlanarak rest çekmiş, "Eğer Aydınlar şike yaptığımıza inanıyorsa bizi ligden düşürsün" ifadesini kullanmıştı.

NİHAT ÖZDEMİR KİMDİR?

Nihat Özdemir, 5 Nisan 1950'de aslen Bitlisli olan bir ailenin çocuğu olarak Diyarbakır'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise tahsilini burada tamamladı. 1967 senesinde Ankara'ya gelerek üniversiteye başladı. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Akademisi'nden makine yüksek mühendisi olarak mezun oldu.

Mezuniyetinden sonra yakın arkadaşı Sezai Bacaksız ile birlikte asistan olarak aynı okulda çalışmaya başladı. Sonrasında arkadaşıyla beraber Ege Üniversitesi'ne giderek endüstri bölümünde master yaptı. Bu dönemde iki arkadaş Limak Holding'in temellerini attı.

▬ Ali Koç, Aziz Yıldırım, Nihat Özdemir
▬ Ali Koç, Aziz Yıldırım, Nihat Özdemir

NİHAT ÖZDEMİR NE İŞ YAPIYOR?

Nihat Özdemir, Limak Holding'in Sezai Bacaksız ile kurucu ortağıdır. 1976 senesinde LİMAK İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.yi kurmuş; Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarının baraj, sulama tesisleri, boru hatları, arıtma tesisleri, yollar ve fabrika işlerini zamanından önce tamamlayarak artan bir yoğunlukla yeni işlerin yapımını üstlenmiştir. LİMAK'ın faaliyet alanını yalnızca inşaat taahhüdü ile sınırlamamış, yetişmiş insan gücünü, enerji, turizm, çimento ve gıda sektörlerine de taşımıştır.

Nihat Özdemir, 90'lı senelerde Ankara sanayi odası meclis başkanlığı vazifesinde bulundu. 1995-1996 seneleri arasında Ali Şen ile birlikte Fenerbahçe yönetimine girdi. 2000 senesinden itibaren de Aziz Yıldırım ile birlikte çalışmaya başladı.

Ali Koç ve Nihat Özdemir zamanında ortak bir basın toplantısı düzenliyor.
Ali Koç ve Nihat Özdemir zamanında ortak bir basın toplantısı düzenliyor.

LİMAK ŞİRKETLER GRUBU NE ÜRETİYOR?

Limak Şirketler Grubu; 1995 senesinde turizm, 1997 senesinde enerji, 2000 senesinde çimento sektörlerine girdi. 2008 senesinde havalimanı işletme sektörüne adım attı. Aynı sene Limkon Konsantre Meyve Suyu Tesisleri'ni açarak gıda sektöründe yeni bir başlangıç yaptı. Bulunduğu sektörlerde sürdürülebilir büyüme stratejisiyle ön sıralarda yer almayı hedefledi. Enerji üretiminin yanına 2010 senesinde enerji dağıtımı ve enerji ticareti alanlarını ekledi. 2011 senesinde devir aldığı İskenderun Limanı'yla liman işletmeciliği sektörüne girdi.

Limak Şirketler Grubu'nun yapısını gösteren bir şema.
Limak Şirketler Grubu'nun yapısını gösteren bir şema.

Halen LİMAK Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Nihat Özdemir aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübünün eski 2. başkanıdır. Türkiye Müteahhitler Birliği'nin başkanlığını da yapmış olan Özdemir, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nın hissedarıdır. Nihat Özdemir, Gülseren Özdemir ile evlidir. Batuhan Özdemir isminde oğlu ve Ebru Özdemir isminde bir kızı vardır.