Türk futbolunun nam-ı diğer Bombacı Bekir'ini meslektaşlarından ayıran 10 özellik

Türk futbolunun nam-ı diğer Bombacı Bekir'ini meslektaşlarından ayıran 10 özellik
Türk futbolunun nam-ı diğer Bombacı Bekir'ini meslektaşlarından ayıran 10 özellik

Fenerbahçe formasını başarıyla terleten, adını Türk futbol tarihine yazdıran Bekir Refet Teker'in hayatı hakkında 10 bilinmeyen.

Bekir Refet Teker yani nam-ı diğer Bombacı Bekir, 22 Mayıs 1899'da Kadıköy'de dünyaya geldi. Türk futbol tarihinin en önemli isimlerinden olan Bekir Refet’in yaşamını gelin daha yakından öğrenelim.

Adını Türk futbol tarihine yazdıran Bekir Refet Teker’in hayatı hakkında 10 bilinmeyen:

Yalnızca bir sezon

                                    Kadıköy doğumlu Bekir Refet doğduğu semtin takımına gönül verdi. Fenerbahçe genç takımına 14 yaşında giren Bekir Refet, A Takımda yalnızca bir sene oynadı.
Yalnızca bir sezon Kadıköy doğumlu Bekir Refet doğduğu semtin takımına gönül verdi. Fenerbahçe genç takımına 14 yaşında giren Bekir Refet, A Takımda yalnızca bir sene oynadı.
Altınordu yılları

                                    1915-1916 sezonunda Fenerbahçe A Takımı'nda forma giyen Bombacı sonrasında Altınordu İdman Yurdu'na transfer oldu.
Altınordu yılları 1915-1916 sezonunda Fenerbahçe A Takımı'nda forma giyen Bombacı sonrasında Altınordu İdman Yurdu'na transfer oldu.
Lig feshedildi

                                    I. Dünya Savaşı bittikten sonra işgal nedeniyle 1918'de İstanbul Ligleri feshedildi. İki yıllık sürecin ardından Altınordulu futbolcular İttihatspor'u kurdu.
Lig feshedildi I. Dünya Savaşı bittikten sonra işgal nedeniyle 1918'de İstanbul Ligleri feshedildi. İki yıllık sürecin ardından Altınordulu futbolcular İttihatspor'u kurdu.
Galatasaray ile turneye çıktı

                                    1921 yılında İttihatspor el değiştirdi. Mevcut futbolcuların Beşiktaş forması giyeceği bildirildi. Aynı dönemde Galatasaray, Almanya turnesine çıktı. Bombacı Refet de bu kafilede yer aldı.
Galatasaray ile turneye çıktı 1921 yılında İttihatspor el değiştirdi. Mevcut futbolcuların Beşiktaş forması giyeceği bildirildi. Aynı dönemde Galatasaray, Almanya turnesine çıktı. Bombacı Refet de bu kafilede yer aldı.
Almanya turnesinde sakatlandı

                                    Bekir Refet Galatasaray'ın Hamburg, Werder Bremen, Nürberg, Sparta Prag ve Karlsruher FC ile oynadığı maçlarda görev aldı. Sarı-kırmızılıların 1-0 kaybettiği  Karlsruher maçı sırasında sergilediği performansla Bekir Refet, Alman yöneticilerin dikkatini çekti. Maçlar sırasında sakatlanan Bekir Refet tedavisi için yurda dönmedi Almanya'da kaldı.
Almanya turnesinde sakatlandı Bekir Refet Galatasaray'ın Hamburg, Werder Bremen, Nürberg, Sparta Prag ve Karlsruher FC ile oynadığı maçlarda görev aldı. Sarı-kırmızılıların 1-0 kaybettiği Karlsruher maçı sırasında sergilediği performansla Bekir Refet, Alman yöneticilerin dikkatini çekti. Maçlar sırasında sakatlanan Bekir Refet tedavisi için yurda dönmedi Almanya'da kaldı.
Tarihe geçti

                                    Karlsruhe yöneticileri menajerler aracılığıyla Bekir Refet'i ikna etti ve sözleşme imzaladı. Bekir Refet böylelikle yurtdışına transfer olan ilk Türk futbolcu oldu.
Tarihe geçti Karlsruhe yöneticileri menajerler aracılığıyla Bekir Refet'i ikna etti ve sözleşme imzaladı. Bekir Refet böylelikle yurtdışına transfer olan ilk Türk futbolcu oldu.
Taraftarlar O'nu çok sevdi

                                    1921-1923 yılları arasında Karlsruher forması giyen Bombacı Refet attığı gollerle taraftarların gönlünde taht kurdu.
Taraftarlar O'nu çok sevdi 1921-1923 yılları arasında Karlsruher forması giyen Bombacı Refet attığı gollerle taraftarların gönlünde taht kurdu.
Almanya’da devam etti

                                    1923 yılında Bekir Refet bir başka Alman takımı 1. FC Pforzheim'a imza attı. Bombacı, 1926'da ise Karlsruher FV'ye transfer oldu.
Almanya’da devam etti 1923 yılında Bekir Refet bir başka Alman takımı 1. FC Pforzheim'a imza attı. Bombacı, 1926'da ise Karlsruher FV'ye transfer oldu.
İlk goller O’nun imzasını taşıyor

                                    1924 ve 1928 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda forma giyen Bekir Refet, aynı zamanda olimpiyat tarihinde ay-yıldızlıların ilk golünü atan futbolcu olarak tarihe geçti.
İlk goller O’nun imzasını taşıyor 1924 ve 1928 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda forma giyen Bekir Refet, aynı zamanda olimpiyat tarihinde ay-yıldızlıların ilk golünü atan futbolcu olarak tarihe geçti.
Almanya’ya yerleşti

                                    Bekir Refet son yıllarında zaman zaman Türkiye'yi gelip şans bulduğu takımlarda forma giydi. Elbette efsane bu süreçte Almanya'ya dönüp orada da sözleşmesinin bulunduğu kulüple maçlara çıkıyordu. 1925 yılında Bekir Refet, Fenerbahçe'nin Slavia Prag ile oynadığı maçta görev aldı. Ancak milli futbolcu performansıyla göz doldurmadı. 1927 yılında Fenerbahçe formasını beş ay giyen Bombacı Refet bu sürede 11 maça çıktı. Söz konusu maçlarda Bekir Refet 14 gol attı. 1928 yılında futboldan elini eteğini çeken Bekir Refet Teker, Almanya'ya yerleşti ve burada iş kurdu. Fenerbahçe için ayrı bir öneme sahip olan Bekir Refet Teker 5 Nisan 1977'de yani 77 yaşında Almanya'nın Karlsruhe şehrinde vefat etti.
Almanya’ya yerleşti Bekir Refet son yıllarında zaman zaman Türkiye'yi gelip şans bulduğu takımlarda forma giydi. Elbette efsane bu süreçte Almanya'ya dönüp orada da sözleşmesinin bulunduğu kulüple maçlara çıkıyordu. 1925 yılında Bekir Refet, Fenerbahçe'nin Slavia Prag ile oynadığı maçta görev aldı. Ancak milli futbolcu performansıyla göz doldurmadı. 1927 yılında Fenerbahçe formasını beş ay giyen Bombacı Refet bu sürede 11 maça çıktı. Söz konusu maçlarda Bekir Refet 14 gol attı. 1928 yılında futboldan elini eteğini çeken Bekir Refet Teker, Almanya'ya yerleşti ve burada iş kurdu. Fenerbahçe için ayrı bir öneme sahip olan Bekir Refet Teker 5 Nisan 1977'de yani 77 yaşında Almanya'nın Karlsruhe şehrinde vefat etti.