Türk kulüplerini kıskandıran Avrupa'nın kapalı gişe statları

Türk kulüplerini imrendiren Avrupa'nın kapalı gişe statları​
Türk kulüplerini imrendiren Avrupa'nın kapalı gişe statları​

Furbol, Türkiye'de en çok sevilen spor dalı olmasına karşın bu statlara yansımıyor ve özellikle Anadolu kulüpleri boş tribünlere oynuyor. Bu durum Türkiye'de taraftar kültürünün oturmadığını gösteriyor. Türkiye'deki bu eksikliği göstermek adına bu haberimizde, Avrupa'da çivi atılsa yere düşemeyecek statları konu aldık.

GZT Spor ekibi olarak Türk kulüplerinin imreneceği Avrupa'nın kapalı gişe statlarını sizler için derledik.

Britannia Stadium - Doluluk Oranı: %98.10

                                    Premier Lig ekiplerinden Stoke City'ye ev sahipliği yapan Britannia Stadyumu, Stoke City her sene düşmemeye oynasa da tribünlerdeki doluluk oranı ile her zaman dikkat çekmeyi başarıyor.Stoke City'nin sergilediği yavan futbola rağmen Stoke City taraftarları takımlarını hiçbir zaman yalnız bırakmıyor.Tam 27.932 kişilik kapasitesi olan Britannia Stadyumu'na her maç ortalama 27.400 kişi taraftar, takımlarını desteklemek için yerlerini alıyor.
Britannia Stadium - Doluluk Oranı: %98.10 Premier Lig ekiplerinden Stoke City'ye ev sahipliği yapan Britannia Stadyumu, Stoke City her sene düşmemeye oynasa da tribünlerdeki doluluk oranı ile her zaman dikkat çekmeyi başarıyor.Stoke City'nin sergilediği yavan futbola rağmen Stoke City taraftarları takımlarını hiçbir zaman yalnız bırakmıyor.Tam 27.932 kişilik kapasitesi olan Britannia Stadyumu'na her maç ortalama 27.400 kişi taraftar, takımlarını desteklemek için yerlerini alıyor.
Selhurst Park - Doluluk Oranı: %98.52

                                    Stoke City'nin ardından yine bir Premier Lig ekibi olan Crystal Palace geliyor. Crystal Palace, Premier Lig'de son sırada yer almasına rağmen Selhurst Park yüksek doluluk oranı ile dikkat çekiyor.
Selhurst Park - Doluluk Oranı: %98.52 Stoke City'nin ardından yine bir Premier Lig ekibi olan Crystal Palace geliyor. Crystal Palace, Premier Lig'de son sırada yer almasına rağmen Selhurst Park yüksek doluluk oranı ile dikkat çekiyor.
Goodison Park - Doluluk Oranı: %98.64

                                    Sıra yine bir İngiliz takımının Everton, 39.571 kapasiteli stadında her maça 39.032 ortalama ile rakiplerini sahasında ağırlıyor.Goodison Park Premier Lig'de birçok ekibin uğramaya korktuğu bir stadyum olmasının yanında İngiltere'nin klasik tarzda yapılmış stadyumlara en uygun örneklerden biri.
Goodison Park - Doluluk Oranı: %98.64 Sıra yine bir İngiliz takımının Everton, 39.571 kapasiteli stadında her maça 39.032 ortalama ile rakiplerini sahasında ağırlıyor.Goodison Park Premier Lig'de birçok ekibin uğramaya korktuğu bir stadyum olmasının yanında İngiltere'nin klasik tarzda yapılmış stadyumlara en uygun örneklerden biri.
Rhein Energie - Doluluk oranı: %98.97
Ve nihayet İngiltere'den tribün kültürü meşhur olan bir diğer ülkeye, Almanya'ya geçiyoruz. Bundesliga'da oldukça zor günler geçiren Köln, sadece 2 puanla son sırada yer almasına rağmen 50.000 kapasiteli Rhein Energie Stadyumu’nda her maç ortalama 49.483 kişi takımlarını desteklemeye geliyor.
Rhein Energie - Doluluk oranı: %98.97 Ve nihayet İngiltere'den tribün kültürü meşhur olan bir diğer ülkeye, Almanya'ya geçiyoruz. Bundesliga'da oldukça zor günler geçiren Köln, sadece 2 puanla son sırada yer almasına rağmen 50.000 kapasiteli Rhein Energie Stadyumu’nda her maç ortalama 49.483 kişi takımlarını desteklemeye geliyor.
King Power - Doluluk Oranı: %98.99 

                                    Sıra iki sezon önce bir peri masalının yazıldığı King Power’da, Leicester City'ye ev sahipliği yapan bu stadyum, çok uzak değil, sadece 2 yıl önce Premier Lig devlerinin kabusu olmuştu."Foxes" adlı taraftar grubunun her maç tıklım tıklım doldurduğu King Power'ın kapasitesi ise 32.273 kişi.
King Power - Doluluk Oranı: %98.99 Sıra iki sezon önce bir peri masalının yazıldığı King Power’da, Leicester City'ye ev sahipliği yapan bu stadyum, çok uzak değil, sadece 2 yıl önce Premier Lig devlerinin kabusu olmuştu."Foxes" adlı taraftar grubunun her maç tıklım tıklım doldurduğu King Power'ın kapasitesi ise 32.273 kişi.
Old Trafford - Doluluk Oranı: %99.53

                                    Sıra Premier Lig'in efsane stadyumlarından birinde, Old Trafford, Kırmızı Şeytanlar ile adeta organik bir bağı var.   Manchester United'ın birçok tarihi zaferine şahitlik eden Old Trafford hiçbir dönemde boş koltuklarla Kırmızı Şeytanları karşılamadı. Öyle ki taraftarlar her maç 75.643 koltuktan 75.288’ini dolduruyor.
Old Trafford - Doluluk Oranı: %99.53 Sıra Premier Lig'in efsane stadyumlarından birinde, Old Trafford, Kırmızı Şeytanlar ile adeta organik bir bağı var. Manchester United'ın birçok tarihi zaferine şahitlik eden Old Trafford hiçbir dönemde boş koltuklarla Kırmızı Şeytanları karşılamadı. Öyle ki taraftarlar her maç 75.643 koltuktan 75.288’ini dolduruyor.
Emirates - Doluluk Oranı: %99.55

                                    İngiltere'nin başkenti Londra'nın Holloway semtinde yer alan ve Topçulara ev sahipliği yapan futbol Emirates, 60,272 seyirci kapasitesiyle; Wembley ve Old Trafford'tan sonra İngiltere'nin en büyük futbol stadyumudur. 
  


  
1997 yılında Arsenal'in eski  Highbury'nin genişletilmesi gündeme geldi. Ancak stadyumun bulunduğu konumun yerleşim yerlerinin ortasında olması ve bazı önemli yapıların yakınında olması sebebiyle genişletme planı gerçekleşmedi. Sonrasında çeşitli seçenekler değerlendirildi ve 2000 yılında 60,355 seyirci kapasitesine sahip Emirates'in projesinin yapılması gündeme geldi.

  


  Stadyum inşaatı mali sıkıntılar sebebiyle ancak Şubat 2004 tarihinde başladı. Daha sonra Emirates Havayolu'nun stadyumun ana sponsoru olduğu duyuruldu. Proje, 390 milyon sterlin maliyetle 2006 yılında tamamlandı. Stadyum, 2009 yılından başlayarak Arsenal'in mirasını ve tarihini geri kazandırmak amacıyla "Arsenalisation" ismi verilen bir süreçten geçti.Böylesine uzun bir sürecin sonunda Arsenal, hasretini çektiği stadın kavuştu.Arsenal'i, Emirates Stadyumu’nda her maçta ortalama 59.988 taraftar karşılıyor. Stadın kapasitesi ise 60.26o kişi.
Emirates - Doluluk Oranı: %99.55 İngiltere'nin başkenti Londra'nın Holloway semtinde yer alan ve Topçulara ev sahipliği yapan futbol Emirates, 60,272 seyirci kapasitesiyle; Wembley ve Old Trafford'tan sonra İngiltere'nin en büyük futbol stadyumudur. 1997 yılında Arsenal'in eski Highbury'nin genişletilmesi gündeme geldi. Ancak stadyumun bulunduğu konumun yerleşim yerlerinin ortasında olması ve bazı önemli yapıların yakınında olması sebebiyle genişletme planı gerçekleşmedi. Sonrasında çeşitli seçenekler değerlendirildi ve 2000 yılında 60,355 seyirci kapasitesine sahip Emirates'in projesinin yapılması gündeme geldi. Stadyum inşaatı mali sıkıntılar sebebiyle ancak Şubat 2004 tarihinde başladı. Daha sonra Emirates Havayolu'nun stadyumun ana sponsoru olduğu duyuruldu. Proje, 390 milyon sterlin maliyetle 2006 yılında tamamlandı. Stadyum, 2009 yılından başlayarak Arsenal'in mirasını ve tarihini geri kazandırmak amacıyla "Arsenalisation" ismi verilen bir süreçten geçti.Böylesine uzun bir sürecin sonunda Arsenal, hasretini çektiği stadın kavuştu.Arsenal'i, Emirates Stadyumu’nda her maçta ortalama 59.988 taraftar karşılıyor. Stadın kapasitesi ise 60.26o kişi.
Stamford Bridge - Doluluk Oranı: %99.75

                                    Ve sıra Chelsea'nin yuvasında Stamford Bridge, Londra'nı Fulham semtinde bulunuyor. 42.000'lik kapasitesiyle İngiltere'nin en büyük 9. futbol stadyumudur. Chelsea'nin taraftar grubu "The Bridge" tarafından her maç tıklım tıklım doldurulan Stat, %99.75  doluluk oranı ile ortalama 41.528 taraftarı ağırlıyor.Chelsea, milyarder Rus işadamı Roman Abramoviç'in eline geçmeden önce, maddi sorunlar içinde, başarı hasreti çeken bir kulüptü. Öyle ki, yönetim borçları nedeniyle evi Stamford Bridge'i kaybetmemek için stadın hisselerini 1997 yılında, kulübün taraftarlarınca kurulan "Chelsea Saha Sahipleri" adlı şirkete satmak zorunda kalmıştı.

  


  
Aradan geçen yıllarda Chelsea, dünyanın en büyük kulüplerinden biri haline geldi. Stamford Bridge artık takıma yetmemeye başladı. Bunun için stadın arazisinin satılıp yerine başka büyük bir stad yapılması kararlaştırıldı.

  


  
Hisse sahiplerinin yüzde 61.6'sı satışa karşı çıkınca, yeni bir stat isteği projesi gerçekleşmemiş oldu. Red oyu veren üyeler, kendilerine düşünmek için yeterli zaman tanınmadığını ayrıca yönetim kurulunun yeni stat konusunda yeterince şeffaf davranmadığını savundu.
Stamford Bridge - Doluluk Oranı: %99.75 Ve sıra Chelsea'nin yuvasında Stamford Bridge, Londra'nı Fulham semtinde bulunuyor. 42.000'lik kapasitesiyle İngiltere'nin en büyük 9. futbol stadyumudur. Chelsea'nin taraftar grubu "The Bridge" tarafından her maç tıklım tıklım doldurulan Stat, %99.75 doluluk oranı ile ortalama 41.528 taraftarı ağırlıyor.Chelsea, milyarder Rus işadamı Roman Abramoviç'in eline geçmeden önce, maddi sorunlar içinde, başarı hasreti çeken bir kulüptü. Öyle ki, yönetim borçları nedeniyle evi Stamford Bridge'i kaybetmemek için stadın hisselerini 1997 yılında, kulübün taraftarlarınca kurulan "Chelsea Saha Sahipleri" adlı şirkete satmak zorunda kalmıştı. Aradan geçen yıllarda Chelsea, dünyanın en büyük kulüplerinden biri haline geldi. Stamford Bridge artık takıma yetmemeye başladı. Bunun için stadın arazisinin satılıp yerine başka büyük bir stad yapılması kararlaştırıldı. Hisse sahiplerinin yüzde 61.6'sı satışa karşı çıkınca, yeni bir stat isteği projesi gerçekleşmemiş oldu. Red oyu veren üyeler, kendilerine düşünmek için yeterli zaman tanınmadığını ayrıca yönetim kurulunun yeni stat konusunda yeterince şeffaf davranmadığını savundu.
Allianz Arena - Doluluk Oranı: %100

                                    Geldik zirveye 1 numarada 75.000 kişilik Allianz Arena’da kapalı gişe oynayan Bayern Münih var. Dış tarafında ışıklandırma ile tam bir görsel şölen sunan stat, Alman devini her hafta izlemek için can atan taraftarlar tarafından dolduruluyor.Maç günlerinde ev sahibi takımın renklerini alan Stat toplam 340 milyon avroya mal oldu. 75.000 kişilik kapasiteye sahip Allianz Arena her hafta %100 doluluk oranı ile her hafta Bayern Münih'i karşılıyor.
Allianz Arena - Doluluk Oranı: %100 Geldik zirveye 1 numarada 75.000 kişilik Allianz Arena’da kapalı gişe oynayan Bayern Münih var. Dış tarafında ışıklandırma ile tam bir görsel şölen sunan stat, Alman devini her hafta izlemek için can atan taraftarlar tarafından dolduruluyor.Maç günlerinde ev sahibi takımın renklerini alan Stat toplam 340 milyon avroya mal oldu. 75.000 kişilik kapasiteye sahip Allianz Arena her hafta %100 doluluk oranı ile her hafta Bayern Münih'i karşılıyor.