Türk Telekom’da kritik derbi

Nagatomo ve Alper Potuk kıyasıya mücadele içindeyken.
Nagatomo ve Alper Potuk kıyasıya mücadele içindeyken.

Türk futbolunun ezeli rakiplerinden Galatasaray ile Fenerbahçe bugün Süper Lig’de kıyasıya bir karşılaşmaya çıkacak. Son dönemde sakatlıklarla boğuşan sarı-kırmızılılar da, tarihinin en kötü sezon başlangıcını yaşayan ve hocası Cocu’yu gönderen sarı-lacivertliler de kazanarak rahat bir nefes almak için sahaya çıkacak. Puan kaybının faturası her iki takım için de çok ağır olacak.

Futbolseverlerin merakla beklediği gün geldi çattı. Türk futbolunun ezeli rakiplerinden Galatasaray ile Fenerbahçe, Süper Lig’in 11. haftasında bugün 3 puan için kıyasıya bir mücadeleye çıkacaklar. Son haftalarda üst üste yaşadığı sakatlıklarla sıkıntılı günler geçiren sarı-kırmızılılar da, sezon başından bu yana bir türlü dikiş tutturamayarak tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşayan sarı-lacivertliler de sahadan galibiyetle ayrılarak rahat bir soluk almak istiyor. Sezonun geride kalan 10 haftasında 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 mağlubiyet yaşayan sarı-kırmızılı ekip, 19 puan topladı. Ligdeki son maçında deplasmanda Evkur Yeni Malatyaspor’a yenilerek lider girdiği haftayı üçüncü sırada kapatan Galatasaray, zirve yarışında daha fazla yara almak istemiyor. Sarı-kırmızılı ekipte sakatlığı bulunan Fernando’nun yanı sıra ameliyat edilen Emre Akbaba ile Nagatomo, Fenerbahçe derbisinde forma giyemeyecek. Onyekuru, Feghouli, Serdar Aziz ve Eren Derdiyok’un durumlarının ise maç saati belli olması bekleniyor. Malatyaspor maçında baş dönmesi yaşayan Belhanda ile ayağına darbe alan Linnes ise sahadaki yerini alabilecek. Galatasaray’da Brezilyalı sağ bek Mariano kart cezalısı olması nedeniyle takımını yalnız bırakacak.

F.BAHÇE 46 GÜNDÜR KAZANAMIYOR

Derbide ezeli rakibi Galatasaray ile karşılaşacak Fenerbahçe ise tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. 10. hafta sonunda 9 puanda kalan ve küme düşme hattının bir basamak üstünde 15. sırada bulunan sarı-lacivertliler, derbide çıkış arayacak. Fenerbahçe, 2002-2003 sezonundan sonraki en kötü kazanamama serisini yaşıyor. Süper Lig’de oynadığı son 5 maçta da kazanamayan Fenerbahçe, 2002-2003’te üst üste 9 karşılaşmada galip gelememişti. Ligdeki son galibiyetini 16 Eylül’de deplasmanda Atiker Konyaspor karşısında alan sarı-lacivertliler, daha sonraki 5 maçta 3 beraberlik, 2 yenilgi aldı. Fenerbahçe, ligdeki 46 günlük galibiyet hasretine de derbide son vermeye çalışacak. Ankaragücü’ne geçen hafta sahasında 3-1 kaybettikten sonra teknik direktörü Phillip Cocu’yla yollarını ayıran sarı-lacivertli takım, derbiye yardımcı antrenör Erwin Koeman yönetiminde çıkacak. Fenerbahçe’de bir cezalı, 4 sakat futbolcu olmak üzere 5 isim Galatasaray derbisinde forma giyemeyecek. Sarı-lacivertlilerde kırmızı kart cezalısı İslam Slimani, derbide takımını yalnız bırakacak. Sakatlığı devam eden Mehmet Topal, Mehmet Ekici, Tolga Ciğerci ve Oğuz Kağan Güçtekin de derbide görev yapamayacak.

İstanbul Emniyeti kuş uçurtmayacak

  • İstanbul Emniyet Müdürlüğü Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü, Süper Lig’de Galatasaray ile Fenerbahçe arasında bugün oynanacak derbi öncesi gerekli tüm güvenlik tedbirlerini aldı. Derbide yaklaşık bin 100 özel güvenlik personeli ile 3 bin polisin görev yapacağı belirtildi. Bunun yanı sıra çevik kuvvet, trafik birimleri, foto film şubesinden görevlileri başta olmak üzere İstanbul emniyetinin bütün birimlerinin saat 14.00’ten itibaren müsabakada görev alacağı kaydedildi. Fenerbahçe Ülker Stadı önünde saat 16.00 itibarıyla toplanacak sarı-lacivertli taraftarların, 17.00 itibarıyla gerekli güvenlik önlemleri eşliğinde Türk Telekom Stadı’na götürülecekleri de kaydedildi.

Rekabette 388. randevu

G.Saray ile F.Bahçe, bugün 388. kez karşılaşacak. Söz konusu maçlarda sarı-lacivertlilerin 146’ya 123 galibiyet üstünlüğü bulunuyor. 118 maç ise berabere bitti. Geride kalan maçlarda G.Saray 482, F.Bahçe de 532 kez fileleri havalandırdı. Ezeli rakipler, bugünkü maçla birlikte ligde ise 123. kez kozlarını paylaşacak. Geride kalan 122 maçta sarı-lacivertlilerin 50-33’lük üstünlüğü bulunuyor. 39 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Sarı-lacivertlilerin 154 golüne sarı-kırmızı takım 116 gol ile karşılık verdi. İki tamım arasında oynanan son 10 maçın 5’i ise berabere bitti.

Aslan’a evinde yan bakılmıyor

G.Saray, ligde sahasında çıktığı son 24 maçta yenilmedi. Ligde iç sahadaki son yenilgisini 2016-17 sezonunun 30. haftasında Kasımpaşa’ya karşı 3-1’lik skorla yaşayan sarı-kırmızılı ar, daha sonra çıktığı maçlarda rakiplerine boyun eğmedi. Galatasaray, evindeki son 24 lig maçının 22’sini kazanırken, ikisinden beraberlikle ayrıldı. Galatasaray, sakatlıklarla boğuştuğu son dönemde yaptığı 6 resmi maçta ikişer galibiyet, beraberlik ve yenilgi yaşadı. Bu maçlarda BŞB Erzurum ve Antalya’yı yenen Galatasaray, Bursa ve Schalke ile berabere kalırken Porto ve Malatyaspor’a ise yenildi.

6 maçtır hücumda zorlanıyor

Galatasaray’da özellikle hücum hattındaki sakatlıklar gol yollarında etkisizliğe neden oldu. Sarı-kırmızılı ekip, son 6 resmi maçında sadece 3 kez fileleri havalandırdı. Galatasaray, Bş. Bld. Erzurum ve Antalya ile Bursaspor maçlarında birer gol buldu. Sarı-kırmızılılar, mağlup olduğu Porto ve Evkur Yeni Malatyaspor ile berabere kaldığı Schalke 04 maçlarında ise gol atamadı.

Fenerbahçe gol atmayı unuttu

Fenerbahçe, Süper Lig’de son 4 maçında sadece bir gol atabildi. Son 4 maçta Çaykur Rizespor, Başakşehir ve Demir Grup Sivasspor’a gol atamayan Fenerbahçe, Ankaragücü’ne ise rakibinin kendi kalesine attığı golle fileleri havalandırabildi. Bu sezon attığı 7 golle ligin en az gol atan 3 takımından biri olan Fenerbahçe’nin bu kötü performansı da derbi öncesi dikkati çekiyor.

Devler iki genci kadrosuna kattı

Galatasaray ve Fenerbahçe gençlere yatırım yapmayı sürdürüyor. Galatasaray, Ekim ayından beri denediği 18 yaşındaki Mısırlı futbolcu Hamdy Alaa Elsayed Mamed Mahmoud Abdelmoaty’i transfer ederek, filiz lisans çıkardı. Fenerbahçe ise 15 yaşındaki altyapı futbolcusu Gürol Demirezen’le 3 yıllık profesyonel sözleşme imzaladı.

Galatasaray'ın derbi planı toplu hücum toplu savunma

Süper Lig’de bugün sahasında Fenerbahçe’yi konuk edecek Galatasaray’da galibiyeti getirecek plan belli oldu. Bursaspor ve Yeni Malatyaspor maçlarında yapılan hatalar konusunda oyuncularına uyarılarda bulunan teknik heyet, takımdan önde baskı istedi. Kanat organizasyonlarının büyük önem arz edeceğine dikkat çeken teknik heyetin, takım halinde hücum ve takım halinde savunma yapılması konusunda uyarılarda bulunduğu kaydedildi. Fernando, Nagatomo ve Emre Akbaba’nın oynama ihtimali bulunmazken, Serdar Aziz, Eren, Feghouli ve Onyekuru’nun durumlarının maç saatine doğru netlik kazanması bekleniyor. Galatasaray sağlık heyeti ve fizyoterapistler bu isimlerin derbiye yetişmesi için yoğun mesai harcıyor. Orta alanda Fernando’nun yokluğunda Belhanda, Donk ve Ndiaye üçlüsünden yararlanacak teknik heyet, Eren’in durumuna göre hücum hattını şekillendirecek.

Fenerbahçe'nin şifresi şut

Fenerbahçe Teknik Direktörü Ervin Koeman, derbi öncesinde oyuncularına savunma arasına atılan uzun toplar ve ara toplar ile duran toplar konusunda uyarılarda bulundu. Galatasaray’ın duran toplardan etkili olacağını düşünen Hollandalı teknik adam, futbolcularından kaleye yakın yerlerde gereksiz faul yapmamalarını istedi. Sarı-kırmızılıların hava toplarında etkili olduğunu belirten Fenerbahçe Teknik Direktörü, Maicon, Eren ve Donk gibi isimlere duran toplarda dikkat etmeleri konusunda stoperleri uyardı. Sarı-lacivertliler kaleye bol şut atarken rakibe ise şut imkanı tanımayacak. Sarı-kırmızılı takımda Ndiaye ve Rodrigues gibi etkili şut çeken isimler olduğu ve bu isimlere şut imkanı tanınmaması gerektiği vurgulandı. Koeman, hücum oyuncularının etkili olabilmesi için kanatlarda görev yapacak isimlere çok görev düşeceğini ifade etti. Galatasaray’da sol kanadı etkin olarak kullanan Rodrigues’e özel önlem alınacağı kaydedildi. Soldado ise defans arkasına koşular yaparak rakip defansı hataya zorlayacak.

Alex de Souza ve Zico geçtiğimiz günlerde bir araya geldiler.
Alex de Souza ve Zico geçtiğimiz günlerde bir araya geldiler.

Çakır, taç kullanan arkadaşımızı atmıştı

Brezilya futbolunun efsane isimleri arasında yer alan Fenerbahçe’nin eski teknik direktörü Arthur Zico, Youtube kanalında sarı-lacivertli takımın unutulmaz futbolcusu Alex de Souza’yı konuk etti. Sohbet sırasında son derece çarpıcı açıklamalarda bulunan Alex, verdiği skandal kararlarla gündemden bir türlü düşmek bilmeyen hakem Cüneyt Çakır hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. Alex, “Günümüzün ünlü hakemlerinden birisi olan Cüneyt Çakır’ın yönettiği bir karşılaşmada Türkiye Kupası’ndan elenmemizi hatırladım. Çakır, taç kullanan arkadaşımızı oyundan atmıştı. Ben, hayatımda böyle bir şey görmedim. Maçın büyük bir kısmını 9 kişi oynamıştık” diye konuştu. Bugün oynanacak Galatasaray-Fenerbahçe derbisi için görüşlerini de açıklayan Alex, “Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan derbi karşılaşmalarını hiç görmemiş birine anlatmak cidden çok zor. Gördüklerim arasında tartışmasız en büyük kapışma. 15 gün oynanan bir maçı daha önce görmemiştim. Bize atılanlar arasında açık çakı bile vardı. Takımları iç sahada 10 maçı seyircisiz oynayacak olsa bile umursamazlardı” ifadelerini kullandı.

1.1 milyar TL’lik derbi

Transfermarkt’ın verilerine göre Galatasaray, kadrosundaki futbolcuların 96 milyon Euro’luk toplam değeri ile ligde ilk sırada yer alıyor. Fenerbahçe’nin kadrosunda yer alan futbolcuların değeri ise 90 milyon Euro ve ligde üçüncü sırada bulunuyor. İki takımın toplam değerinin Türk Lirası karşılığı da yaklaşık olarak 1 milyar 160 milyon TL. Galatasaray’da Ndiaye 15 milyon Euro ile takımın en değerlisi konumunda bulunuyor. Fenerbahçe’de ise Cezayirli futbolcu İslam Slimani’nin piyasa değeri 16 milyon Euro. İki takımın file bekçileri değerlendirilmeye alındığı zaman ise Galatasaray’ın Uruguaylı file bekçisi Fernando Muslera’nın değeri 6 milyon Euro, Fenerbahçe’nin kalesini koruyan Harun Tekin’in güncel piyasa değeri ise 2 milyon 500 bin Euro olarak dikkat çekiyor.