Ümit Özat'tan federasyona Ramazan önerisi

Ümit Özat basın toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor.
Ümit Özat basın toplantısında değerlendirmelerde bulunuyor.

▬ Ümit Özat, Türkiye liglerinin fikstürleri hazırlanırken Ramazan ayının dikkate alınmamasına tepki gösterdi ve Almanya'daki sistemi işaret etti.

▬ Fikstürün daha sezon başında ilk haftadan son haftaya kadar belirlendiği Almanya'da, Bundesliga Kulüpler Birliği ve Almanya Futbol Federasyonu arasında profesyonel futbolcular için istisnalar yapılması konusunda uzlaşma bulunuyor.

▬ Diyanet, sporcu olmanın ya da sporla iştigal etmenin Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretlerden olmadığını söylüyor.

▬ İlahiyatçılar, futbolcuların maç gününde tutmadığı oruçları daha sonra kaza edebileceği ya da fidye verebileceği görüşünde. Teknik adamlar, orucun performansı düşürdüğünü belirtirken futbolcular ise etkilenmediklerini savunuyor.

▬ Bir dönem İran'ın Traktör Sazi takımını çalıştıran Türk teknik adam Mustafa Denizli, İran'daki futbolcuların Ramazan'da oruç tutmadığını ve başka bir ayda kaza ettiklerini söylemişti.

Spor Toto 1. Lig ekiplerinden Adana Demirspor Teknik Direktörü Ümit Özat, Türkiye Futbol Federasyonu’nun fikstür hazırlarken Ramazan ayını dikkate almamasına tepki gösterdi.

Deneyimli teknik adam, oyuncuların yaklaşık 15.5 saat bir şey yemeden içmeden antrenman yapmak ve maça çıkmak zorunda kaldıklarını ifade eden Özat, Almanya’daki sistemden örnek verdi veryansın etti.

Yabancı oyuncuların Noel’ine göre fikstür belirlenmesi üzerinden sözlerine devam eden deneyimli futbol adamı, yerli oyuncular için de Ramazan ayının ve orucun düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

  • "Bizi neden futbol federasyonu oyuncularla karşı karşıya getiriyor. Gece 03.00’te sahur yapıyor, maça kadar 13 saat, 1.5 saat de öyle 15.5 saat bu oyuncu bir şey yemiyor içmiyor. Tut desen bir dert, tutma desen başka bir dert. Yani İngiltere’de adam 40 maç oynuyor, 50 maç oynuyor sezonu bitiriyor. Biz 34 lig oynuyoruz, 4 kupa oynuyoruz hala maçlarımız var. Niye biz oyuncuyla karşı karşıya kalıyoruz?Almanya’da maç programı 1. haftadan 34. haftaya kadar saatiyle belli. 5 defa 15 gün ara verdik. Yani bazen buralarda... Irkçılık yapmıyorum. Yabancının Christmas’ını düşünüyorsak bizim çocukların da Razaman’ını düşünelim. Ligi ona göre ayarlayalım. Gibi gibi bir takım şeyler yapılabilir. Öbür türlü oyuncuyla karşı karşıya kalıyoruz."

FEDERASYON İFTAR SAATLERİNİ DİKKATE ALMIYOR

Türkiye Futbol Federasyonu, Ramazan ayında Süper Lig’de oynanan müsabakaların saatlerine ilişkin herhangi bir düzenlemeye gitmiyor. Futbolcular bu durumdan şikayetçi olmazken, teknik adamlar ise federasyonun maç saatlerine karar verirken iftar saatlerine dikkate almasını arzuluyor.

ALMANYA'DA SİSTEM NASIL?

Almanya’da Müslüman futbolcuların oruç tutmasıyla ilgili tartışmalar bundan yıllar önce gündeme gelmişti. Tartışmalar, ikinci lig takımlarından FSV Frankfurt'un oruç tutan üç Müslüman futbolcusuna uyarı yazısı göndermesiyle başlamıştı. Bu skandal, kulüp yönetimlerini daha temkinli davranmaya sevk etti. Bundesliga Kulüpler Birliği ve Almanya Futbol Federasyonu arasında profesyonel futbolcular için istisnalar yapılmasında uzlaşma sağlanmıştı.

gzt

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi, 2011 yılında yaptığı açıklamayla yeni bir tartışma başlatmıştı. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek, ‘bedensel çalışma koşullarını göz önünde bulundurmadan Ramazan’da oruç tutulmasının farz olduğunu’ söyleyenlerin küçük bir azınlığı oluşturduğunu belirterek, futbolcuların Ramazan’da oruç tutması farz olmadığını savunmuştu. Mazyek, futbolcular için istisnai bir durumun söz konusu olduğunu ve futbolcuların orucu maç oynanmadığı günlerde kazaya bırakabileceklerini kaydetmişti.

  • Bundesliga’da forma giyen oyuncuların oruş konusundaki tutumu farklılık gösterebiliyor. Franck Ribery, hafta içinde tuttuğu oruca maçların olduğu günlerde ara veriyor. Ömer Toprak ise eskiden oruç tuttuğunu ancak profesyonel futbolun ilkeleri ile bağdaşmadığı için artık oruç tutmadığını söylüyor. Toprak gibi Faslı takım arkadaşı Kerim Bellarabi de, Mazyek’in tavsiye ettiği gibi kaza orucu tutmayı planlıyor. Tunay Torun ise bir keresinde bayılma noktasını geldiğini hatırlatarak, “Artık oruç tutmamaya karar verdim. Ama oruç tutan futbolculara da büyük saygı duyuyorum” diyor.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek.
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek.

DİYANET NE DİYOR?

Diyanet, sporcu olmanın ya da sporla iştigal etmenin Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretlerden olmadığını söylüyor. Dolayısıyla futbolcular da maç günü oruç tutmakla yükümlü.

  • Sporcu olmak ya da sporla iştigal etmek Ramazan orucunu tutmamayı mubah kılan mazeretlerden değildir. Bu itibarla akıl ve baliğ olan sağlıklı her müslüman gibi sporcular ve sporla ilgilenen kişiler de oruç tutmakla yükümlüdürler.

İLAHİYATÇILAR NE DİYOR?

Konuyla ilgili 2005 yılında değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, futbolcuların zorlanmaları halinde oruç konusunda serbest olduklarını ifade etmişti. Beyaz, oyunculara oruç tutmak yerine fidye vermeleri ve böylece toplumsal dayanışmaya da destek olmalarını tavsiye etmişti.

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz ofisinde gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.
Prof. Dr. Zekeriya Beyaz ofisinde gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.
  • "Futbolcular zorlandıklarını hissettikleri zaman oruç konusunda serbesttirler. Günlüğü 5 milyondan, aylık 150 milyon lirayı ihtiyacı olan birine verirlerse hem sevap kazanır hemde toplumsal dayanışma adına önemli bir adım atarlar.”

DOKTORLAR NE DİYOR?

Prof. Dr. Gülgün Ersoy ise Prof. Dr. Zekeriya Beyaz ile aynı dönemde verdiği demeçte, tercihin futbolcuya bırakıldığını ancak orucun performansı olumsuz yönde etkileme ihtimali sebebiyle tutulmamasını tavsiye ettiklerini belirtmişti.

  • “Antrenman ve müsabaka döneminde sporcuların oruç tutmaması önerilir. Uzun süreli açlığa ve sıvı kaybına bağlı kan şekeri düşüklüğü sonucu, halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik görülmekte, sakatlanma riski artmaktadır. Sporcunun oruç tutmasının yasaklanması elbette moral motivasyonunu olumsuz etkiler. Yapılması gereken şey tercihin futbolcuya bırakılmasıdır.”

Mustafa Denizli yedek kulübesinde öğrencilerini izliyor.
Mustafa Denizli yedek kulübesinde öğrencilerini izliyor.

MUSTAFA DENİZLİ YÖNTEMİ VE İRAN MODELİ

Teknik Direktör Mustafa Denizli, İran’da uygulanan sistem üzerinden örnek vererek konuya farklı bir bakış açısı getirmişti. O dönem İran'ın Traktör Sazi takımını çalıştıran Denizli, oyuncularını bir din adamı ve bir diyetisyenle başbaşa görüştürdükten sonra kararı kendilerine bıraktığını söylemişti. Deneyimli çalıştırıcı, İran’da futbolcuların maçlarla çakışması halinde Ramazan’da oruç tutmadığını ve başka bir ayda kaza ettiklerini ifade etmişti.

  • “Ben oruç tutan bir insanım ama futbolcular kadar koşmadığım için onlar kadar etkilenmiyorum’ diyen Mustafa Denizli, İran’da futbolcuların orucun performanslarına olan etkilerini en aza indirmek için ‘Bir başka’ ayda oruç tuttuklarını söyledi.”