Elon Musk'ın başında olduğu dev şirketler

Elon Musk
Elon Musk

İlk parasını daha 12 yaşındayken yazdığı Blastar adlı oyun ile kazanan Elon Muks bugün hem ileri teknoloji otomobilleri üreten hem de çok önemli uzay çalışmaları yapan dev şirketlerin başında bulunuyor.

Bir ABD vatandaşı olan Elon Musk, Güney Afrika’nın başkenti Pretoria şehrinde dünyaya gelmiştir. Daha küçük yaşlarda oldukça farklı bir insan olduğunu belli eden Musk, kendi başına öğrendiği programlama dilleriyle kodlama çalışmaları içinde bulundu.

Queen’s University’de iki yıl boyunca eğitim gördükten sonra buradan ayrılan Musk, daha sonra yine eğitim için University of Pennsylvania’ya geçiş yaptı. Ekonomi ve Fizik alanında lisansa sahip olan Musk, doktora için yerleştiği Silikon Vadisi’nde başarılı olamadı ve doktora eğitimini tamamlayamadı.

Space X

Space Exploration Exploration Technologies’i (SpaceX) Haziran, 2002’de kuran Elon Musk, şuanda bu şirketin CEO’luk görevinde bulunuyor. Uzay alanında çalışmalar yapan şirketin ilk uzay aracı Dragon olurken ilk fırlatma araçları ise Falcon 1 ve Falcon 9 olmuştur. Space X için Elon Musk’ın ulaşım proje çalışmalarını gerçekleştirmek için kurulmuş bir şirket diyebiliriz. Mars’ta koloni kurma hedefiyle uzay çalışmalarına büyük bir önem veren Musk, bu şirket öncesinde roketlerin maliyetlerinin de çok yüksek olduğunu düşünüyordu. Kısa sürede başarılı çalışmalara imza atan SpaceX şuan NASA ile ortaklaşa çalışan bir uzay şirketi olarak oldukça önemli bir yerde bulunuyor. Space X, Temmuz ayında 21 milyar dolar değere ulaşarak ABD’de 20 milyar değerini aşan nadir şirketlerden biri oldu.

Elon Musk'ın şirketin başında en önemli başarısı yenilebilir roket projesini gerçekleştirmesi oldu. Bu sayede kullanılan bir roketin bir kez daha kullanılabileceği kanıtlanmış oldu.
Elon Musk'ın şirketin başında en önemli başarısı yenilebilir roket projesini gerçekleştirmesi oldu. Bu sayede kullanılan bir roketin bir kez daha kullanılabileceği kanıtlanmış oldu.

Space X’in Mars çalışmalarını düzenli olarak hatırlatan Elon Musk, dünyayı terk etmek gerekliliğiyle ilgili şu cümleyi kurmuştur: ''Er ya da geç hayatı mavi – yeşil topun ötesine genişletmek zorunda kalacağız ya da soyumuz tükenecek.''

Tesla Motors

Yüksek performansa sahip elektrikli otomobiller üretmeyi hedefleyen şirket, 2003 yılında Eberhard ve Marc Tarpenning olmak üzere 2 mühendisle kuruldu. Şirkete sadece kuruluşundan bir yıl sonra katılan Elon Musk, şirkete büyük bir fikir önderliği yaptı. Tesla Motors’un kurucu ortaklarından olan ve şuan şirketin başkanlığını yürüten Elon Musk, 2008 ekonomik krizi sonrasında şirketin CEO’luk görevine mecburi bir geçiş yaptı. Şirkete ait olan otomobil modelleri ise sırasıyla şunlar oldu: Tesla Roadster, Model S, Model X, Model 3.

Elon Musk ile adı en fazla anılan ve en başarılı olduğu düşünülen şirketi ise Tesla Motors oldu.
Elon Musk ile adı en fazla anılan ve en başarılı olduğu düşünülen şirketi ise Tesla Motors oldu.

Elektrikli otomobil konusunda büyük bir başarı yakalayarak kullanıcılarını memnun etmeyi başaran Tesla, 114 yıllık Ford’tan sonra General Motors’u da geride bıraktı ve ABD’nin en değerli otomobil markası olmayı başardı. Bunu henüz 14 yıllık bir şirketken yapmayı başaran Tesla’nın piyasa değeri 60 milyar dolara yaklaştı.

Tesla’nın 2016 yılında duyurduğu plan özeti ise şöyleydi: ''Bir spor araba üret. O parayı uygun bir araba üretmek için kullan. O parayı daha da uygun bir araba üretmek için kullan. Tüm bunları yaparken sıfır emisyonlu olacak şekilde tamamen elektrik enerjisini kullan.''

SolarCity

Lyndon Rive ve Peter Rive tarafından 4 Temmuz 2006’da kurulan SolarCity, San Mateo Kaliforniya’da genel merkezi bulunan bir enerji şirketidir. Şirketi kuran kişilerle akraba olan Elon Musk, 15 bin çalışanıyla oldukça büyük bir şirket konumunda bulunan SolarCity, güneş panellerinden şarj istasyonuna kadar çeşitli amaçlar için kullanılıyor.

Elon Musk SolarCity şirketiyle güneş enerjili kiremit üretimini gerçekleştirdi.
Elon Musk SolarCity şirketiyle güneş enerjili kiremit üretimini gerçekleştirdi.

ABD’nin en büyük güneş enerji sistemi sağlayıcısı konumunda bulunan şirket, araç bataryaları konusunda da Musk’ın diğer şirketi olan Tesla’ya yardım ediyor.

The Boring Company

Elon Musk tarafından trafiği ortadan kaldıracak dev tünel projeleri için Aralık 2016’da kurulan The Boring Company’in genel merkezi Hawthorne, Kaliforniya’da bulunuyor. The Boring Company ile gerçekleştirilen tünel projesi gerçekleşirse otomobiller trafiğe takılmadan 200 kilometre hız ile yol alacak. Elon Musk, Twitter üzerinden paylaştığı bir tweetle şirkete ait şapkanın satışa çıkarıldığını duyurmuştu. 20 dolara satılan şapkayı almak için buraya tıklayarak satış sayfasına ulaşabilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >