Elon Musk'ın uzaya gönderdiği otomobilde neler yer alıyor?

Tesla Roadster
Tesla Roadster

Elon Musk'ın geçen hafta SpaceX Falcon Heavy ile uzaya gönderdiği Tesla Roadster'ın içindeki depolama cihazı ortaya çıktı, işte ayrıntılar.

SpaceX ile uzunca bir süredir "dünya dışı yaşam" için çalışmalar yapan Elon Musk, Ay’a turist götürmek, Mars’ta koloni kurmak ve uzay taşımacılığını ekonomik hale getirmek gibi çılgın hedeflere sahip. Geçtiğimiz hafta SpaceX Falcon Heavy roketinin ateşlenmesiyle yeniden tarih yazan mucit, aslında konuyu "İnsanlar ya dünyanın her yerinden büyük bir roket lansmanı izleyecek ya da şimdiye kadar gördükleri en iyi havai fişek gösterisine tanık olacak" şeklinde özetlemişti. Korkulan olmadı ve tarihe geçen büyük bir başarı daha elde edildi.

Tesla Roadster'ın içine yerleştirilen mini diskler.
Tesla Roadster'ın içine yerleştirilen mini diskler.

Binlerce kişinin gözünün önünde Florida’daki Kennedy Uzay İstasyonu’ndan saat 03:45 itibariyle gecikmeli olarak başlayan ateşleme işlemi SpaceX’in YouTube kanalında milyonlarca kişi tarafından canlı olarak izlendi. Peki ama roketin kargo bölümünde yerleştirilen Tesla Roadster’ı Mars’a uğurlayan Elon Musk'ın aslında elektrikli otomobilin içine kayıt cihazları yerleştirdiği ortaya çıktı.

Uzaya giden Tesla Roadster'ın içinde ne var?

Arch olarak isimlendirilen kayıt cihazı, ilk bakışta çok minik bir CD ya da DVD'yi andırıyor. Southampton Üniversitesi'deki İngiliz bilim adamları tarafından kuvars kristalleriyle üretilen bu diskler, ortam koşullarına aldırmadan milyonlarca yıl boyunca verileri güvenli bir şekilde saklıyor. Toplamda 360 TB'a kadar depolama alanı sunan depolama cihazları 14 milyar yıl boyunca verilerde bozulma olmadan tutabiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >