Özgür Akın GZT'ye konuştu: 'Artık daha yetenekliler!'

Özgür Akın, GZT'ye konuştu!

Robotik teknolojiler konusunda ortaya koyduğu ürünlerle uluslararası boyutta adından söz ettirmeyi başaran Akın Robotics, ‘Türkiye’nin Yerli Robotik Markası’ titriyle çalışmalarını sürdürüyor. Akın Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, Akıncı-4’ü GZT.com için anlattı…

Robotik alanında yürüttüğü çalışmalarla gündemden düşmeyen ve Türkiye’nin ‘teknoloji’ konusundaki en yetkin markaları arasına adını yazdırmayı başaran Akın Robotics yeni ürün ve hizmetler ortaya çıkarmaya devam ediyor. Son olarak, ‘mimik’ özelliğiyle ilgi çeken ve Türkiye’nin en başarılı robotik hamlesi olarak nitelendirilen Akıncı-4’e yönelik gelişmeler Türkiye gündemine oturdu. Akın Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, Akıncı-4’ü GZT.com için değerlendirdi, yeni ve yetkin özelliklerden bahsetti…

Akıncı-4, üstün özellikleri dışında şık tasarım görüntüleriyle de ilgi çekmeyi başarıyor.
Akıncı-4, üstün özellikleri dışında şık tasarım görüntüleriyle de ilgi çekmeyi başarıyor.

‘Yön tayini konusunda çok yetenekli!’

Akıncı-4’ü muadil robotlardan ayıran en önemli özelliklerden birinin ‘insan mimiklerinin’ etkili adaptasyonu olduğundan bahseden Özgür Akın, yüz motorları dışında yürüme, yön değiştirme ve basamakları rahatça çıkabilme yeteneklerine de sahip durumda. Bunun dışında bir diğer robot Mini Ada ve farklı robotlarla sohbet de edebilen Akıncı-4, yeni hamlelerle Türkiye ve dünyada gerçekleştirilen robotik çalışmaların tamamına ‘kılavuz’ olabilir.

Akıncı-4, bir diğer AKın Robotics robotu MiniAda ile sohbet edip diyalog kurabiliyor.
Akıncı-4, bir diğer AKın Robotics robotu MiniAda ile sohbet edip diyalog kurabiliyor.

Özgür Akın ayrıca, ‘İnsansı robotumuz Akıncı-4, barındırdığı yapay zeka sayesinde diğer robotlarla olan sohbetinde büyük aşama kaydetmiş durumda. Eklem yapısıyla yürüme başta olmak üzere insansı hareketleri de rahatlıkla gerçekleştirebilen robot, tatma hariç 4 duyuyu da kullanabiliyor’ diyerek Akıncı-4’ü özetliyor.

Akıncı-4'ün insan hareketlerinden kodlanmış mimikleri, doğallığın korunmasına yardımcı oluyor.
Akıncı-4'ün insan hareketlerinden kodlanmış mimikleri, doğallığın korunmasına yardımcı oluyor.

Akıncı-4 neler yapabiliyor?

6 eksenli 2 kol ve yine 6 eksenli 2 ayakla hareket konusunda ‘özelleşen’ Akıncı-4’ün kabiliyetleri muadil birçok robotun önüne geçmesini sağlayabiliyor. Peki, bu yetenekler neler?

  • - Üzerinde bulunan denge sensörü sayesinde yürüme esnasında dışarıdan gelen kuvvetlere (itme, yoldaki engebe, rampa vs.) anında cevap vererek dengesini koruyabilme.
  • - Stereo vision kamerasıyla derinlik algılama ve yürürken kendine doğrultu belirleyerek hedefe ulaşabilme.
  • - Koku sensörüyle tehlikeli durumları algılayıp önlem alabilme.
  • - Üzerinde bulunan sensörler ile yer-yön tayini yapabilme.
  • - Akıncı-4’ün önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ‘en yetkin robotlar’ listesindeki yerini sağlamlaştırması bekleniyor. Yüzde yüz yerli imkanlarla ortaya çıkarılan robot, Türkiye’nin teknoloji vizyonu açısından da önem arz ediyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >