Sadece sağ yanağındaki bir kası hareket ettirebilen Stephen Hawking nasıl konuşuyordu?

Stephen Hawking
Stephen Hawking

Vücudunda sadece sağ yanağında bulunan bir kası hareket ettiren ünlü fizikçinin konuşması için önündeki ekranında özel bir program vardı.

Sadece sağ yanağını kullanıyordu

Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkum etti. Bu hastalık Hawking'in sadece sağ yanağını kullanmasını mümkün kıldı.

Teknolojik yenilikleriyle bilinen Intel, 1977'den beri Hawking’in konuşmasını sağlayan bilgisayar sisteminin geliştirilmesi için uğraştı.

İmleçle vurguladığı tuşu ya da seçeneği belirliyordu

Hawking, vücudunda tek hareket ettirebildiği yeri olan sağ yanağını kullanarak bilgisayar aracılığıyla iletişim kuruyor. Yanağını oynatan Hawking, kızılötesi sensörü harekete geçiriyor. Buna bağlı olarak hareket eden imleç o anda vurguladığı tuşu ya da seçeneği belirliyor.

Hawking’in tekerlekli sandalyesine monte edilmiş ekrana gönderdiği bu yazılar ses sentezleme çalışmasıyla insan sesi şeklinde hoparlörden duyuluyor. Ekranda bulunan program yanağındaki kas aracılığıyla yazılan yazıları seslendirmeye yarıyor. Hawking bu sayede konferans bile veriyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >