Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Diş fırçalamak orucu bozar mı?
Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Ramazan ayında orucu bozan şeyler oldukça fazla merak ediliyor. Kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılamak isteyenler ise diş fırçalamanın orucu bozup bozmayacağını merak ediyor. Diyanet ise merak edilen soruyu yanıtladı.

İÇİNDEKİLER

İslam’ın 5 şartından biri de oruç tutmaktır. Bu sene oruç tutarak vazifesini yerine getirmek isteyen vatandaşlar bir yandan da orucu bozan şeyleri merak ediyor. Diyanet ise akıllarda şüphe bırakmaksızın orucu bozan şeyleri en net haliyle açıkladı.

Diş fırçalamak orucu bozar mı?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması, oruçluyken fırçalanacaksa macun kullanılmaması uygun olur.

İftar ve sahurdaki beslenmenin ağız ve diş sağlığına etkisi nedir?

Yemek yeme sayısı düştüğü için ağızdaki asit-baz oranı da buna bağlı düşer. Böylece bakteri oluşumu artış gösterir. Oruç tutulmayan zamanlarda ara öğünler sayesinde ağız içindeki asit oranı düşerek denge sağlanmaktadır. Fakat oruçluyken ara öğün alma olmadığı için asit oranı artar. Ağızdaki asit oranını dengelemek için gün içerisinde ağız su ile çalkalanabilir.

Ramazanda ağız bakımı nasıl yapılmalıdır?

Oruç tutmadan önce olduğu gibi oruç tutarken de ağız ve diş sağlığımıza özen göstermeliyiz. Bunun için iftar ve sahurdan sonra dişler mutlaka özenle fırçalanmalıdır. Ramazan boyunca dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de iyi bir şekilde fırçalanarak temizlenmesi gerekir.

Antiseptik gargaranın kullanılması ağız temizliği açısından önemlidir. Diş ipi kullanımı da bakterilerin oluşumunu engelleme bakımından önemlidir. İftardan ve sahurdan sonra sigara içenler ağız bakımı yapmalıdırlar.