5 ülkenin istihbaratı alarm verdi! 'Aylar kaldı' diyerek uyardılar

07:17, 23/06/2026, SalıG: Güncelleme: 09:20, 23/06/2026, Salı
5 ülkenin istihbaratı alarm verdi! 'Aylar kaldı' diyerek uyardılar
Five Eyes'tan yapay zeka uyarısı

ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın siber güvenlik kurumları, gelişmiş yapay zeka modellerinin çok kısa süre içinde siber tehditleri yeni bir boyuta taşıyabileceği uyarısında bulundu. Ortak açıklamada, zaman çizelgesinin yıllarla değil aylarla ölçüldüğü vurgulandı.

Five Eyes istihbarat paylaşım ağını oluşturan ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın siber güvenlik kurumları, yapay zekanın siber güvenlik alanında oluşturabileceği risklere ilişkin ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, gelişmiş yapay zeka modellerinin hükümetler ve şirketler için ciddi tehditler oluşturabilecek kapasiteye ulaşmasının çok yakın olduğu belirtildi.

Yıllar değil aylar kaldı

Ortak açıklamada, sınır yapay zeka modellerinin mevcut sektör beklentilerinin ötesine geçmesinin beklendiği ifade edildi. Kurumlar, bu sistemlerin hem saldırı hem de savunma amaçlı siber kabiliyetleri kökten değiştirebileceğine dikkat çekerek, "Zaman çizelgesi yıllar değil, aylar" değerlendirmesinde bulundu.

NTV'de yer alan habere göre, açıklamada ayrıca, yapay zekanın zaman içinde siber savunmayı güçlendirme potansiyeline sahip olduğu ancak mevcut durumda saldırıların hızını, ölçeğini ve karmaşıklığını artırdığı vurgulandı.

Saldırıların önündeki engeller azalabilir

Five Eyes ülkelerinin siber güvenlik kurumları, gelişmiş yapay zeka modellerinin kötü niyetli aktörlerin teknik bilgiye duyduğu ihtiyacı azaltabileceğini belirtti. Bu durumun daha hızlı, daha karmaşık ve daha geniş çaplı siber saldırıların önünü açabileceği kaydedildi. Kurumlar, siber risklerin artık yalnızca bilgi işlem departmanlarının sorunu olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, bunun şirketler ve kamu kurumları açısından temel bir yönetim ve liderlik sorumluluğu haline geldiğini bildirdi.

Bütün toplumu kapsayan yaklaşım çağrısı

Ortak açıklamada, artan tehditlere karşı yalnızca teknik çözümlerin yeterli olmayacağı belirtilerek, "Bütün kurumu ve bütün toplumu kapsayan bir yanıt gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Five Eyes ittifakının tek bir merkezi kurumdan oluşmadığı, üye ülkelerin istihbarat ve güvenlik kuruluşlarının koordinasyon içinde hareket ettiği hatırlatıldı. Son açıklamanın da beş ülkenin ilgili siber güvenlik ve istihbarat kurumlarının ortak değerlendirmesi olarak kamuoyuyla paylaşıldığı belirtildi.

Yapay zeka modelleri yeniden gündemde

Ortak uyarının, ABD yönetiminin Anthropic tarafından geliştirilen bazı gelişmiş yapay zeka modellerine yönelik erişim kısıtlamalarının ardından gelmesi dikkat çekti. Açıklamada herhangi bir şirket veya model adı verilmezken, gelişmiş yapay zeka sistemlerinin ulusal güvenlik açısından oluşturabileceği risklerin giderek daha fazla tartışıldığına işaret edildi.

ABD yönetimi, haziran ayında ulusal güvenlik kurumlarının tavsiyesi doğrultusunda Anthropic'in bazı gelişmiş yapay zeka modellerinin yabancı uyruklular tarafından kullanımını askıya almıştı. Avustralya hükümeti ise mart ayında şirketi ulusal yapay zeka planına dahil edilen ilk kuruluşlardan biri olarak belirlemişti.

Tehlike kapıda mı? Yapay zeka botları 'biyolojik silah' tarifi verdi
Salt Okunur
Tehlike kapıda mı? Yapay zeka botları 'biyolojik silah' tarifi verdi
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026