Kayaya benziyordu: 11 yaşındaki çocuk sahilde yürürken 1,8 milyon yıllık bir keşfe imza attı

Yasin Görkem Erduran
14:54, 29/06/2026, Pazartesi
Kayaya benziyordu: 11 yaşındaki çocuk sahilde yürürken 1,8 milyon yıllık bir keşfe imza attı
İngiltere

İngiltere'nin Suffolk kıyısındaki East Lane Plajı'nda ailesiyle yürüyüşe çıkan 11 yaşındaki Charlie Orchard-Lisle, annesine filleri ne kadar sevdiğini anlattıktan tam 10 dakika sonra dalgaların arasında sıra dışı bir cisim fark etti. Sıradan bir taş sanılan nesneyi inceleyen Londra Doğa Tarihi Müzesi uzmanları, bunun 1,8 milyon yıl önce yaşamış soyu tükenmiş bir fil türüne ait azı dişi olduğunu açıkladı.

İngiltere'de yaşayan 11 yaşındaki Charlie Orchard-Lisle, Mayıs ayında ailesiyle birlikte Suffolk'taki Bawdsey köyünde bulunan East Lane Plajı'nda yürüyüş yaparken hayatı boyunca unutamayacağı bir keşfe imza attı.

Sıradan bir kaya olmadığı hemen anlaşıldı

Sahil boyunca yürüyen Charlie, buluşundan yaklaşık 10 dakika önce annesi Eleanor'a filleri ne kadar sevdiğinden bahsetti. Kısa süre sonra dalgaların kıyıya vurduğu noktada kayaya benzeyen sıra dışı bir cisim dikkatlerini çekti. Anne ve oğlu, bunun sıradan bir taş olmadığını hemen anlayarak buldukları nesneyi incelemek üzere yanlarına aldı.

1,8 milyon yıllık bir keşfe imza attı

Uzmanların yaptığı inceleme sonucunda, bulunan cismin yaklaşık 1,8 milyon yıllık bir fosil olduğu ortaya çıktı. Londra Doğa Tarihi Müzesi'nden paleontoloji profesörü Adrian Lister, fosilin, soyu tükenmiş Anancus avernensis adlı fil türüne ait sol üst azı dişi olduğunu belirledi. Bu türün, günümüzde yaşayan Afrika çalı filinin uzak akrabalarından biri olduğu ifade edildi.

Yaklaşık 10 santimetre genişliğindeki (4 inç) dişin mine tabakasının büyük ölçüde korunduğu, milyonlarca yıl boyunca mineralleşerek fosilleştiği tespit edildi.

Uzmanlar, fosilin İngiltere'nin doğu kıyısında yer alan ve tarih öncesi kalıntılarıyla bilinen Red Crag kayalıklarında meydana gelen kıyı erozyonu sonucu bulunduğu sahile sürüklenmiş olabileceğini değerlendirdi.

"Keşiften sadece 10 dakika önce filleri ne kadar sevdiğini anlatıyordu"

Yaşadıkları şaşkınlığı anlatan anne Eleanor Orchard-Lisle, "Charlie, buluştan sadece 10 dakika önce filleri ne kadar sevdiğini anlatıyordu. Ardından 1,8 milyon yıl önce yaşamış bir canlıya ait dişi sahilde bulduk. Böylesine eski bir şeyin sahilde karşınıza çıkabilmesi gerçekten inanılmaz." dedi.

Avrupa kabusu yaşıyor! Eyfel Kulesi'ne yıldırım çarptı: Ragbi finali apar topar durduruldu
Jurnal.ist
Avrupa kabusu yaşıyor! Eyfel Kulesi'ne yıldırım çarptı: Ragbi finali apar topar durduruldu
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026