İran'dan ABD'nin saldırılarına kınama: Ateşkesin açık bir ihlali

00:30, 07/06/2026, Pazar
İran'dan ABD'nin saldırılarına kınama: Ateşkesin açık bir ihlali
ABD

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD ordusunun Sirik bölgesi ve stratejik Keşm Adası'ndaki radar ile sahil gözetleme tesislerine yönelik düzenlediği saldırıyı çok sert bir dille kınayarak, eylemi "ateşkesin açık bir ihlali" olarak nitelendirdi. Bölgede karşılıklı füze düelloları ve yalanlamalar peş peşe gelirken, ABD Başkanı Donald Trump'tan Tahran'ı küçümseyen cinsten şok bir askeri envanter açıklaması geldi. Peki, Körfez'i barut fıçısına çeviren bu yeni gerilimde taraflar ne diyor? İran'ın komşularına yaptığı o gizemli çağrı ne anlama geliyor? İşte bölgedeki son dakika gelişmelerinin tüm çarpıcı detayları...

Haftalardır süren diplomatik temaslara ve yürütülen görüşmelere rağmen, Körfez bölgesinde savaşın sona erdirilmesine yönelik somut bir anlaşmaya varılamaması gerilimi bir kez daha zirveye tırmandırdı.

ABD, İran'ın sınır gözetleme tesislerini vurdu

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, ABD ordusunun Sirik bölgesi ve Keşm Adası'nda yer alan sahil gözetleme ile radar tesislerine yönelik askeri bir operasyon gerçekleştirdiği duyuruldu. Vurulan bu kritik tesislerin, ülke sınırlarının ve uluslararası su yollarındaki deniz trafiğinin güvenliğini sağlamakla görevli olduğunu belirten Tahran yönetimi, bu eylemin İran'ın ulusal egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik doğrudan bir saldırı olduğunu vurguladı.

"Meşru müdafaa çerçevesinde misliyle yanıt verildi"

Saldırıyı uluslararası hukukun temel ilkelerine ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'na açık bir başkaldırı olarak nitelendiren İran, askeri unsurlarının saldırıya anında karşılık verdiğini ilan etti. Açıklamada, İran Silahlı Kuvvetleri'nin meşru müdafaa hakkı kapsamında bu eyleme orantılı ve etkili bir yanıt verdiği, böylece saldırganların hedeflerine ulaşmasının engellendiği kaydedildi. Olası bir gerilimin tırmanmasından tamamen Washington'ın sorumlu olacağı uyarısı yapıldı.

BM'ye acil çağrı ve komşu ülkelere sınır uyarısı

Tahran yönetimi, BM Şartı'nın 51'inci maddesini hatırlatarak meşru müdafaa hakkının arkasında durduğunu belirtti. Bakanlık ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi'ne seslenerek bu hukuksuz adımların normalleşmesinin engellenmesi için derhal etkili bir tepki gösterilmesini talep etti. Bölge ülkelerine de 'iyi komşuluk' ilkesini hatırlatan İran, şu dikkat çekici çağrıda bulundu:

"Komşu ülkelerden, sınırlarının ve askeri imkanlarının İran'a yönelik saldırgan eylemler için kullanılmasına kesinlikle izin vermemelerini talep ediyoruz."

Trump: İran'ın füzelerinin sadece yüzde 22'si kaldı

Körfez'deki bu sıcak saatlerin ardından ABD cephesinden yanıt gecikmedi. NBC News kanalına konuşan ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın hâlâ belirli bir askeri kapasiteye ve dronlara sahip olduğunu kabul etse de füze stoklarının büyük ölçüde eridiğini iddia etti. Trump, askeri istihbarat verilerine dayanarak şu iddialı oranları paylaştı:

"Hâlâ kapasiteleri var. Bazı füzeleri ve dronları bulunuyor. Yüzde olarak söyleyecek olursam, muhtemelen füzelerinin yüzde 21-22’si kaldı."

Trump’ın verdiği bu oran, mayıs ayında dile getirdiği yüzde 18’lik tahminin üzerine çıkarken, ABD Başkanı'nın daha önce İran’ın savaş kapasitesini tamamen yok ettiklerini savunmuş olması da dikkat çekti.

Körfez'de füzeler havada uçuşuyor: İddialar ve yalanlamalar

Bölgedeki ateşkes ihlalleri karşılıklı askeri hamlelerle devam ediyor. İran ordusu cuma günü yaptığı açıklamada, Umman Körfezi’nde bulunan iki ABD destroyerine yönelik “uyarı füzeleri” fırlattığını öne sürdü; ancak ABD ordusu bu iddiayı jet hızıyla reddetti. Bu olaydan iki gün önce ise Kuveyt, “hain İran saldırganlığının” bir parçası olarak kendi topraklarına doğru ateşlenen 30 balistik füzenin hava savunma sistemlerince başarıyla önlendiğini duyurmuştu.

Tüm bu restleşmelere rağmen ABD Başkanı Trump, İran’ın en sonunda ekonomik ve askeri baskılara dayanamayarak müzakere masasına dönmek zorunda kalacağını savundu. Trump, "Güçlüler, gururlular ama hiç yapmak zorunda kalacaklarını düşünmedikleri şeyleri yapmak zorunda kalacaklar. Anlaşmak dışında seçenekleri yok" ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum 20 bin konut hakkında merak edilenleri tek tek açıkladı: 5 soruda 'Açık satış Kampanyası'
Z Raporu
Bakan Kurum 20 bin konut hakkında merak edilenleri tek tek açıkladı: 5 soruda 'Açık satış Kampanyası'
Başlıklar :abdi̇ranorta doğu
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026