İran’dan Hürmüz Boğazı için yeni sistem: Tahran’dan küresel enerji piyasalarını sallayacak hamle

19:29, 16/05/2026, CumartesiG: Güncelleme: 19:29, 16/05/2026, Cumartesi
İran’dan Hürmüz Boğazı için yeni sistem: Tahran’dan küresel enerji piyasalarını sallayacak hamle
Hürmüz Boğazı

İran, küresel petrol sevkiyatının kalbi olan Hürmüz Boğazı için yeni bir geçiş mekanizması hazırladığını açıkladı. Yalnızca ticari ve "iş birlikçi" gemilere izin verileceğini belirten Tahran, geçişlerden ücret alınacağını duyurdu. Bazı Avrupa ülkelerinin şimdiden Devrim Muhafızları ile masaya oturduğu iddia ediliyor.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, Hürmüz Boğazı’ndaki gemi trafiğini kökten değiştirecek yeni düzenlemenin kısa süre içinde yürürlüğe gireceğini ilan etti. Azizi, bu yeni sistem kapsamında yalnızca ticari gemilerin ve İran ile iş birliği içinde hareket eden ülkelerin boğazı kullanabileceğini vurguladı. Ayrıca, boğazda sunulacak özel hizmetler karşılığında gemilerden ücret tahsil edileceğini de sözlerine ekledi.

Avrupa ülkeleri gizlice masaya mı oturdu?

İran devlet televizyonunun ortaya attığı iddia ise denizcilik ve diplomasi koridorlarında bomba etkisi yarattı. Habere göre; Çin, Japonya ve Pakistan bağlantılı gemilerin geçiş güvenliğini sağlamasının ardından, bazı Avrupa ülkeleri de gemilerinin güvenli geçişi için İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) donanmasıyla müzakerelere başladı. Ancak İran yönetimi, masaya oturan bu Avrupa ülkelerinin isimlerini sır gibi saklıyor.

Petrol fiyatlarında fırtına kapıda

Dünya deniz yoluyla taşınan ham petrolün yaklaşık yüzde 20'sinin geçtiği Hürmüz Boğazı'ndaki bu tek taraflı hamle, küresel enerji arz güvenliğini doğrudan tehdit ediyor. Analistler, İran'ın boğazı bir "kozan" ve gelir kapısı olarak kullanma stratejisinin, halihazırda gergin olan petrol piyasalarında fiyatları öngörülemez noktalara taşıyabileceği konusunda uyarıyor.

Telefonuna o mesaj gelenler panik yaptı! MSB'den son dakika 'Seferberlik' açıklaması: İşin aslı bambaşka çıktı
Jurnal.ist
Telefonuna o mesaj gelenler panik yaptı! MSB'den son dakika 'Seferberlik' açıklaması: İşin aslı bambaşka çıktı
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026