Saraybosna'nın tarihî çeşmeleri

16:00, 10/11/2025, Pazartesi
CategoryMecra
Anadolu Ajansı
Diğer
Mecra
Saraybosna'nın tarihî çeşmeleri

Osmanlı İmparatorluğu'nun 1463'te Bosna Hersek'i fethetmesiyle başta Saraybosna olmak üzere hemen hemen tüm şehirler, camiler, konaklar, hanlar, saat kuleleri gibi eserlere ev sahipliği yapmaya başlarken şehirde, insanların ve sokak hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak niyetiyle yüzlerce çeşme vakfedildi.Ülkede 1990'larda yaşanan savaşa rağmen ayakta kalmayı başaran Saraybosna çeşmeleri, çok kültürlü ve çok dinli şehirde susayan herkesin durak noktası olma özelliğini taşımaya devam ediyor.

Saraybosna'nın kalbi konumundaki Başçarşı'nın merkezinde bulunan Sebil Çeşmesi, 1753'te Mehmet Paşa Kukavica tarafından yaptırıldı. 1852'de bir yangında hasar gören çeşme, 1891'de yeniden inşa edildi.
Ülkedeki savaş sırasında yoğun bombardıman altında kalan, Osmanlı medeniyetinin kültürel ve mimari özelliklerini taşıyan tarihî çarşıdaki Sebil, ahşap mimarisi ve iki tarafındaki sürekli akan çeşmeleriyle, ziyaretçilerin sıkça uğradığı, "şehrin sembolü" vasfını aldı.
Saraybosna'nın kalbi konumundaki Başçarşı'nın merkezinde bulunan Sebil Çeşmesi, 1753'te Mehmet Paşa Kukavica tarafından yaptırıldı. 1852'de bir yangında hasar gören çeşme, 1891'de yeniden inşa edildi.Ülkedeki savaş sırasında yoğun bombardıman altında kalan, Osmanlı medeniyetinin kültürel ve mimari özelliklerini taşıyan tarihî çarşıdaki Sebil, ahşap mimarisi ve iki tarafındaki sürekli akan çeşmeleriyle, ziyaretçilerin sıkça uğradığı, "şehrin sembolü" vasfını aldı.
Tarihî Başçarşı'da 1531'de inşa edilen Gazi Hüsrev Bey Camii'nin avlusunun dış duvarında, yapılış tarihinin caminin inşasından öncesine dayandığı söylenen "Çifte Çeşme", insanların sadece susuzluklarını gidermek için durdukları bir yer olmanın dışında, iki özelliğe daha sahip: Yerel halk arasındaki söylentilere göre, cami avlusunun dış duvarında bulunan iki çeşmeden birinden su içen kişinin Saraybosna'ya geri geleceğine, diğerinden su içtiğinde ise Bosna Hersekli biriyle evleneceğine inanılıyor.

Bu özelliği sebebiyle hem Saraybosna aşığı turistler hem de Bosna Hersekli biriyle evlenmek isteyenler, Başçarşı ziyaretlerinde sık sık bu çeşmeye gelerek su içiyor.
Tarihî Başçarşı'da 1531'de inşa edilen Gazi Hüsrev Bey Camii'nin avlusunun dış duvarında, yapılış tarihinin caminin inşasından öncesine dayandığı söylenen "Çifte Çeşme", insanların sadece susuzluklarını gidermek için durdukları bir yer olmanın dışında, iki özelliğe daha sahip: Yerel halk arasındaki söylentilere göre, cami avlusunun dış duvarında bulunan iki çeşmeden birinden su içen kişinin Saraybosna'ya geri geleceğine, diğerinden su içtiğinde ise Bosna Hersekli biriyle evleneceğine inanılıyor.Bu özelliği sebebiyle hem Saraybosna aşığı turistler hem de Bosna Hersekli biriyle evlenmek isteyenler, Başçarşı ziyaretlerinde sık sık bu çeşmeye gelerek su içiyor.
Zekeriya Çelebi ve Mustafa Efendi gibi zamanın önemli isimlerinin türbelerinin de bulunduğu, Durakçı Hacı Ahmet ya da Bakiler Camiii olarak bilinen ibadethanenin avlusunun dış duvarının bulunduğu yere, 1574'te yaptırılan ve 2003'te restore edilen "Bakiler Çeşmesi" de yoldan geçenlerin susuzluğunu gidermeye devam ediyor.
Zekeriya Çelebi ve Mustafa Efendi gibi zamanın önemli isimlerinin türbelerinin de bulunduğu, Durakçı Hacı Ahmet ya da Bakiler Camiii olarak bilinen ibadethanenin avlusunun dış duvarının bulunduğu yere, 1574'te yaptırılan ve 2003'te restore edilen "Bakiler Çeşmesi" de yoldan geçenlerin susuzluğunu gidermeye devam ediyor.
Kovaçi Şehit Mezarlığı'nın dış köşesinde bulunan Kovaçi Çeşmesi'nin yapılış tarihi bilinmezken çeşme hem yoldan geçenlerin hem de mezarlığa ziyarete gelenlerin su ihtiyaçlarını görüyor.
Kovaçi Şehit Mezarlığı'nın dış köşesinde bulunan Kovaçi Çeşmesi'nin yapılış tarihi bilinmezken çeşme hem yoldan geçenlerin hem de mezarlığa ziyarete gelenlerin su ihtiyaçlarını görüyor.
Saraybosna'nın Stari Grad Belediyesindeki Bistrik Mahallesi'nde, Hacı Sulejman Cokadzi tarafından 1539'da yaptırılan ve içinde Yediler (7 kardeş) Türbesi'nin de yer aldığı caminin köşe duvarına inşa edilen "Yediler Çeşmesi" zamanla zarar gördü.

Bosna Hersek'teki savaşın ardından 1996'da restore edilen "Yediler Çeşmesi", günümüzde,F yapılış amacı olan "hayır çeşmesi" özelliğini taşımaya devam ediyor.
Saraybosna'nın Stari Grad Belediyesindeki Bistrik Mahallesi'nde, Hacı Sulejman Cokadzi tarafından 1539'da yaptırılan ve içinde Yediler (7 kardeş) Türbesi'nin de yer aldığı caminin köşe duvarına inşa edilen "Yediler Çeşmesi" zamanla zarar gördü.Bosna Hersek'teki savaşın ardından 1996'da restore edilen "Yediler Çeşmesi", günümüzde,F yapılış amacı olan "hayır çeşmesi" özelliğini taşımaya devam ediyor.
Alifakovac Çeşmesi, İran'dan eşi ve iki çocuğuyla 1779'da Saraybosna'ya göç eden Kadı Ahmed Yahya tarafından yaptırıldı.

Oğlunun, Saraybosna'ya gelmelerinin hemen ardından rahatsızlanıp vefat etmesi üzerine Alifakovac'daki mezarlığa oğlu adına bir türbe yaptıran Yahya, çeşmeyi aynı alana oğlunun hayrına 1780'de yaptırdı. 242 yıldır Kadı Yahya'nın oğlunun hayrı için akan su, yol üzerinden geçenler, sokak hayvanları ve mezarlığa gelen kişilerin dinlenme noktası olarak biliniyor.
Alifakovac Çeşmesi, İran'dan eşi ve iki çocuğuyla 1779'da Saraybosna'ya göç eden Kadı Ahmed Yahya tarafından yaptırıldı.Oğlunun, Saraybosna'ya gelmelerinin hemen ardından rahatsızlanıp vefat etmesi üzerine Alifakovac'daki mezarlığa oğlu adına bir türbe yaptıran Yahya, çeşmeyi aynı alana oğlunun hayrına 1780'de yaptırdı. 242 yıldır Kadı Yahya'nın oğlunun hayrı için akan su, yol üzerinden geçenler, sokak hayvanları ve mezarlığa gelen kişilerin dinlenme noktası olarak biliniyor.
Stari Grad Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Bistrik Çeşmesi, Mehmed Bey İshakoviç tarafından Bistrik Medrese ve Muhammed Enver Kadic sokaklarının kesiştiği noktada 1520'de yaptırıldı. İnşa edildiği günden itibaren 502 yıldır ayakta durmayı başaran çeşme, 2006'da restore edildi ve hâlâ "hayır çeşmesi" vasfını taşıyor.
Stari Grad Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Bistrik Çeşmesi, Mehmed Bey İshakoviç tarafından Bistrik Medrese ve Muhammed Enver Kadic sokaklarının kesiştiği noktada 1520'de yaptırıldı. İnşa edildiği günden itibaren 502 yıldır ayakta durmayı başaran çeşme, 2006'da restore edildi ve hâlâ "hayır çeşmesi" vasfını taşıyor.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026