Sihirli Halı Operasyonu

İsrail'in resmî olarak bir devlet ilân edildiği 1948 tarihinden bu güne, binlerce Yahudi İsrail’e gitti. Bu göçlerden biri vardı ki egzotik adıyla da dikkatleri çekmekteydi. 1949-1950 tarihlerinde yürütülen “Sihirli Halı Operasyonu” ile İngiliz ve Amerikan uçakları kullanılarak 49 bin Yemenli Yahudi İsrail'e nakledildi. 24 Eylül 1950'de tamamlanan operasyonda, Yemen-İsrail arasında 380 uçuş gerçekleştirildi.
Yüzyıllar boyunca Yemen Yahudileri ülkenin tüccar sınıfını oluşturdular ve Arap dünyasındaki en eski ve en canlı Yahudi topluluklarından biri olmakla övündüler. Okullarda sadece bir avuç çocuk varken bile, sıkı sıkıya bağlı bir topluluk içinde geleneklerini sürdürdüler, eski İbranice dinî metinlerin okunması ve ezberlenmesini öğrettiler.

Müslümanlar ve Yahudilerin bir arada yaşadığı Yemen'de ikili ilişkiler din ekseninde zaman zaman sekteye uğramaktaydı.
Tarihî 1947 Taksim Planı ve Sihirli Halı Operasyonu

Hem dinî hem de siyasî emellerle nüfusu arttırma çalışmalarında, diğer Yahudiler gibi Yemen Yahudilerinin de İsrail'e yerleşmeleri teşvik edildi.


- 24 Eylül 1950'de, 49 bin Yemenli Yahudi'nin İsrail'e nakledildiği"Sihirli Halı Operasyonu"tamamlandı. 1949'un Haziran’ında başlayan transfer işleminde İngiliz ve Amerikan uçakları kullanılırken bu süreçte Yemen-İsrail arasında 380 uçuş gerçekleştirildi.
Başlangıçtaki plan kademeli olarak yaklaşık 20 bin kişiyi getirmekti ancak operasyonla ilgili söylentiler hızla yayıldı ve operasyonu hızlandırdı. Nihayetinde 15 ay süren operasyonda Yemen'den yaklaşık 47 bin, Aden'den 1.500, Cibuti ve Eritre'den 500 ve Suudi Arabistan'dan 2 bin Yahudi İsrail'e götürüldü.


- Bu büyük göç öncesinde Kuzey Yemen'de 55 bin Yahudi yaşamaktaydı, sadece başkent Sanaa'da 8 bin Yahudi ve 28 sinagog bulunmaktaydı. 49 bin Yemenli Yahudi havayoluyla İsrail'e taşınırken sadece 8 bin Yahudi Kuzey Yemen'de kalmayı tercih etti.


Reklam

Sonuç olarak birçok Yahudi ülkeyi terk etti. Hûsîlerin ülkedeki dinî azınlıklara yönelik muamelesinin de etkisiyle Mart 2022 itibarıyla Birleşmiş Milletler, başkent Sanaa'da bir zamanlar sayıları on binlerce olan bir topluluktan yalnızca bir Yahudi'nin kaldığını bildirdi.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.