Petrolde düşüş sonrası yeni denge: Gözler Hürmüz anlaşmasında

Petrol fiyatları son iki haftanın en sert düşüşünün ardından yatay seyre geçerken, yatırımcılar ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı’na ilişkin sağlanan anlaşmanın detaylarına odaklandı. Brent petrol 83 dolar seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
Küresel petrol piyasaları, son iki haftanın en sert günlük düşüşünün ardından yeni güne yatay bir seyirle başladı. Yatırımcıların odağında ise ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı üzerinden sağlanan ve gemi trafiğinin yeniden normalleşmesini hedefleyen anlaşma yer alıyor.
Brent petrol, pazartesi günü yaklaşık yüzde 5’lik düşüşün ardından varil başına 83 dolar seviyesinin üzerinde işlem görürken, ABD ham petrolü (WTI) 81 dolar civarında dengelendi.
Hürmüz anlaşmasına odaklanıldı
ABD ve İran’ın İsviçre’de geçici bir anlaşmaya imza atması beklenirken, anlaşmanın detaylarının henüz kamuoyuna açıklanmamış olması piyasalarda belirsizliği artırıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın G7 Zirvesi’nde yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı’nda geçişlerin yeniden normalleşeceğini ifade etmesi ise piyasalarda dikkatle takip edildi.

Enerji piyasası aktörleri, gemi trafiğinin ne zaman tamamen normale döneceğine ilişkin netlik beklerken, nakliye şirketleri ve petrol ticareti yapan firmaların da operasyonlarını yeniden planlamakta zorlandığı belirtiliyor.
Fiyatlarda risk primi geri çekiliyor
Petrol fiyatlarında yaşanan son düşüşün, jeopolitik risk priminin büyük ölçüde geri çekilmesine yol açtığı ifade ediliyor. Bu durumun, küresel enflasyon üzerinde enerji kaynaklı baskıyı bir miktar azalttığı ve merkez bankalarının para politikası kararlarını etkileyebilecek bir tablo oluşturduğu değerlendiriliyor.

Uzmanlardan normalleşme uyarısı
Uzmanlar, Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasının arzın hemen eski seviyelere döneceği anlamına gelmediğini vurguluyor. Lojistik süreçler, güvenlik koşulları ve operasyonel düzenlemelerin normalleşmesinin zaman alabileceği belirtiliyor.
Raymond James analisti Pavel Molchanov, savaş öncesi üretim seviyelerine dönüşün en erken temmuz sonunu bulabileceğini ifade ederek, sürecin kademeli ilerleyeceğine dikkat çekti.
Bankalardan fiyat revizyonu
Öte yandan Morgan Stanley, petrol fiyatlarına ilişkin beklentilerini aşağı yönlü revize etti. Banka, Brent petrolün üçüncü çeyrekte ortalama 90 dolar seviyesinde olacağını öngörürken, dördüncü çeyrek beklentisini 95 dolardan 80 dolara çekti.

Analistler, anlaşmanın çatışma riskini azaltan önemli bir adım olduğunu ancak arz tarafındaki toparlanmanın kademeli gerçekleşeceğini belirtiyor. Küresel petrol piyasasında ise belirsizliğin bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.