Kanser ölümü koronanın 15, kalp ise 35 katı

ABD Başkanı Trump, ülkede artan vak’a sayılarına rağmen ölüm oranlarının düştüğünü gerekçe göstererek salgına karşı “zafer” ilan etse de, Fauci ülkenin daha kötü günler yaşayabileceğini iddia etmeye devam ediyor.
ABD Başkanı Trump, ülkede artan vak’a sayılarına rağmen ölüm oranlarının düştüğünü gerekçe göstererek salgına karşı “zafer” ilan etse de, Fauci ülkenin daha kötü günler yaşayabileceğini iddia etmeye devam ediyor.

Sadece korona virüse kilitlenerek, diğer ölümleri görmezden gelmek, panik atağı artırıyor. Üstelik sözde salgın sürecinde başka hastalıkların tedavisi konusu yavaşladı. Korona haricindeki hastalıkları konuşmanın zamanı gelmedi mi? Mesela kimse kalp krizi ve kanserlerin artışı salgınına değinmiyor, obeziteyi görmezden geliyor, açlıktan ölümler bize dokunmuyor diye umursamıyorsa, Trump haksız sayılmaz. Hastalık geldiği gibi gidecek. Panik yapmanın lüzumu yok.

Korona virüs tüm dünyaya panik atak yaşatırken, bu durumun ne kadar gerçekçi olup olmadığı konusu da gündemden hiç düşmüyor.

Korona virüs sebebiyle, ilk sekiz ayda tüm dünyada ölüm sayısı, 600 binin üzerinde. Ancak Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her yıl 5 milyon civarında grip vakası ortaya çıkıyor ve bundan kaynaklı ölümlerin sayısı 650 bini buluyor. Bu tabloya göre sadece gripten ölenlerin sayısı, koronadan ölenlerin sayısına yetişmiş durumda. Oysa ölüm oranları kanser vak’alarında çok daha yüksek. Kalp yetmezliği ise kanserin tam üç katı. Fakat kanser ve kalp sektesi vak’aları ve ölümler üzerinden kimse panik yaşamıyor.

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgının merkez üssü ABD'de 144 binden fazla kişi öldü. Beyaz Saray Korona Virüs ile Mücadele Görev Gücü'nde görev alan Dr. Anthony Fauci, ülkede daha erken sosyal mesafe uygulamasına geçilmiş olsaydı salgında daha fazla insanın hayatının kurtarılabileceğini söylemişti. ABD Başkanı Donald Trump, Fauci’nin görüşüne katılmıyor. Daha önce “İyi biri ama çok fazla hata yaptı” dediği Fauci için bu hafta da “biraz telaşlı” açıklamasını yapan Trump, sonunda kendisinin haklı çıkacağını her fırsatta dile getiriyor. Trump ısrarla koronanın bir süre sonra ortadan kaybolacağını iddia ediyor.

Kimse Bir Şey Bilmiyor

ABD Başkanı Trump, ülkede artan vak’a sayılarına rağmen ölüm oranlarının düştüğünü gerekçe göstererek salgına karşı "zafer" ilan etse de, Fauci ülkenin daha kötü günler yaşayabileceğini iddia etmeye devam ediyor. Bu noktada geçtiğimiz günlerde bir itirafta bulunan Başkan Trump, “Salgında durum ne yazık ki iyiye gitmeden önce daha da kötüleşecek. Bunu söylemekten hoşlanmıyorum ama gerçek bu” dedi.

Trump, Hastalıkları Koruma ve Önleme Merkezleri Direktörü Robert Redfield’ın ''Bahar ve kış ayları kamu sağlığında en zor dönemlerden biri olacak'' açıklamasına da karşı çıkarak, “Bilmiyorum, onun bildiğini de sanmıyorum” demişti.

Grip Zaten Öldürüyor

Trump, korona virüse sık sık Çin virüsü demesi sebebiyle de eleştiriliyor. Pekin’le arasındaki mücadele bu virüs üzerinden gidebilir, ancak bazı konularda haksız da değil. Çin’in tüm dünyaya yaydığı ve dünyayı alarma geçirdiği korona sebebiyle gerçekleşen ölümler, kalp krizi ve kanserden ölenlerin sayısını geçmediği halde, kanseri değil de koronayı konuşuyor olmamız hiç de mâsum değil.

  • Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ve ABD Hastalık ve Korunma Merkezleri (CDC) kaynaklarından derlenen verilere göre; Her yıl 1000 kişiden biri grip ve bağlı komplikasyonlardan ölüyor.

Yani 83 milyon nüfusu olan ülkemizde her yıl yaklaşık 83 bin kişi grip ve gribal enfeksiyonların sonucunda kronik akciğer, kalp, hipertansiyon, diabet, immün yetersizlik hastalarında gelişen komplikasyonlarla ölüm tehdidi altında. Geçen yıl dünyada toplamda 7 milyon insan grip ve griple tetiklenen komplikasyonlardan vefat etti. Bunların hiçbirinin gripten veya nezleden öldüğü söylenmedi. Doktorlar korona virüsten ölenlerin de yaygın pnomoniden kaybedildiğini söylüyor.

Kanser Ölümleri İkinci Sırada

Geçen yıl Türkiye’de 435 bin 941 kişi öldü ve bu ölümlerin ilk sırasındaki sebep dolaşım bozukluklarıydı. İkinci sıradaki neden ise tümörlerdi yani kanser.
Geçen yıl Türkiye’de 435 bin 941 kişi öldü ve bu ölümlerin ilk sırasındaki sebep dolaşım bozukluklarıydı. İkinci sıradaki neden ise tümörlerdi yani kanser.

Dünyada her gün kanserden 30 bin kişi, yılda ise 10 milyon kişi ölüyor. Geçen yıl Türkiye’de 435 bin 941 kişi öldü ve bu ölümlerin ilk sırasındaki sebep dolaşım bozukluklarıydı. İkinci sıradaki neden ise tümörlerdi yani kanser. Zatürre, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2019 raporuna göre tüm dünyada ölüm sebepleri arasında iskemik kalp hastalıkları, akut inme ve KOAH'tan sonra 4. sırada yer alıyor. Kabaca ülkemizde ölen insanların yarısı kalp yetmezliğinden ölüyor ki bunun sayısı 200 bin kişi civarında. Kanserden ise ülkemizde her yıl 82 bin kişi ölüyor. Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2019 yılında yüzde 36,8 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini yüzde 18,4 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 12,9 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.

Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümler alt ölüm nedenlerine göre incelendiğinde, ölenlerin yüzde 39,1'inin iskemik kalp hastalığından, yüzde 22,2'sinin serebro-vasküler hastalıklardan, yüzde 25,7'sinin diğer kalp hastalıklarından öldüğü görüldü. Bu ölümler büyük şehirlerde daha yüksek iken taşrada daha düşük.

Dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi açlığa bağlı olarak hayatını kaybediyor.
Dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi açlığa bağlı olarak hayatını kaybediyor.

Dünya genelinde Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu (AIDS) nedeniyle geçen yıl yaklaşık 770 bin kişi yaşamını yitirmişti. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programının (UNAIDS) yayımladığı rapora göre, HIV epidemisinin başlangıcından bu yana 74,9 milyon kişi HIV ile enfekte oldu, 32 milyon kişi ise AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetti.

İnsanlık Açlıktan Ölüyor

Dünya genelinde kanserden ölenlerin oranına yetişen bir başka ölüm sebebi ise açlık.

  • * Dünyada her gün yaklaşık 25 bin kişi açlığa bağlı olarak hayatını kaybediyor.
  • * Her yıl yaklaşık 600 milyon insan güvenilir olmayan gıda tükettiği için hasta oluyor ve bunların 420 bini ölüyor.
  • * Yılda 3 milyondan fazla insan ise obezite sebebiyle ölüyor.
  • * Her yıl dünya genelinde 1,35 milyon insan, trafik kazasından ölüyor.
  • * Türkiye genelinde ise her gün ortalama 20 kişi trafik kazasından hayatını kaybediyor. Geçen yıl Türkiye’de trafik kazasından 2 bin 524 kişi hayatını kaybetmişti. Karantina sebebiyle bu yıl trafik kazalarında ciddi düşüşler var.

Bütün bu veriler eşliğinde sadece korona virüse kilitlenerek, diğer ölümleri görmezden gelmek, panik atağı artırıyor. Üstelik sözde salgın sürecinde başka hastalıkların tedavisi konusu yavaşladı. Korona haricindeki hastalıkları konuşmanın zamanı gelmedi mi? Mesela kimse kalp krizi ve kanserlerin artışı salgınına değinmiyor, obeziteyi görmezden geliyor, açlıktan ölümler bize dokunmuyor diye umursamıyorsa, Trump haksız sayılmaz. Hastalık geldiği gibi gidecek. Panik yapmanın lüzumu yok.