Boykota “sarı kola” çelmesi

Gibi dizisiyle büyük şöhret kazanan Feyyaz Yiğit’in oynadığı ve televizyonlarda yoğun bir şekilde yayınlanan reklamda Coca-Cola markası hiç anılmazken, sanki yerel bir ürün tanıtımı yapılıyormuşçasına bir algı yürütüldü.
israilin Gazze’yi işgal operasyonu ve devamında başlattığı soykırım nedeniyle Türkiye ve Müslüman ülkelerdeki boykotlar, birçok İsrail destekçisi şirketin satışlarını tepetaklak etti. Boykota dayanamayan siyonizm destekçisi Pizza Hut ise iflasını ilan etti.
israil destekçisi CocaCola'nın Türkiye’deki pazar payı %20’den %12’ye geriledi. 2024’te satışlar %25 düştü; bu da yaklaşık 300 milyon dolar gelir kaybına denk geldi.
Yerel markalar pay kazandı. Endonezya’da 2024 satışları %15, Pakistan’da ise %22,9 azaldı. Toplamda bu bölgelerdeki kaybın karşılığı 2023-2025 arasında yaklaşık 2,4 milyar dolar oldu.
Aynı anda sosyal medyada “fenomen kullanımı” denilen reklam türünü de devreye soktular. Sarı kola içen işçi vatandaşların mizâhî videoları milyonlarca kez izlendi. Özünde boykota duyarlı birçok kişi bu videoların yayılmasına farkında olmadan aracılık etti. Aile ve arkadaş mesaj gruplarında bolca paylaşıldı. Kimileri kendini kaptırıp kendi “sarı kolalı” videolarını çekti. Netice olarak 2025’te boykotların etkisi zayıfladı; Türkiye’de market rafları CocaCola’yla dolup taştığı günlerine döndü. 2025’in ilk yarısında şirket %5-6 civarında büyüyerek toplam net gelirini 22,9 milyar dolara yükseltti. Şirketin hisse fiyatı da 2025’te yaklaşık %10 arttı.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.