Erdoğan'ın NATO liderlerine hediye ettiği tabancanın hikâyesi ortaya çıktı! Meğer Gümüşhane'de üretilmiş...

09:00, 10/07/2026, CumaG: Güncelleme: 09:09, 10/07/2026, Cuma
Erdoğan'ın NATO liderlerine hediye ettiği tabancanın hikâyesi ortaya çıktı! Meğer Gümüşhane'de üretilmiş...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi'nde liderlere hediye ettiği, isimlerine özel hazırlanan Gümüşay 357 Magnum dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Türkiye'de üretilen ilk altıpatlarlardan biri olan silahın hikâyesi ise 1990'lı yıllarda Gümüşhane'de kurulan bir fabrikaya uzanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi kapsamında devlet ve hükümet başkanlarına hediye ettiği Gümüşay 357 Magnum revolver, yalnızca diplomatik yönüyle değil, taşıdığı tarihi geçmişle de dikkat çekti. Liderlerin isimlerine özel olarak hazırlanan tabancalar uluslararası basında geniş yer bulurken, silahın Türkiye'deki üretim hikâyesi yeniden gündeme geldi.


Türkiye'de üretilen ilk altıpatlar modellerinden biri olarak gösterilen Gümüşay .357 Magnum'un geçmişi, 1990'lı yıllarda Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde kurulan yerli silah üretim girişimine dayanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi kapsamında devlet ve hükümet başkanlarına hediye ettiği Gümüşay 357 Magnum revolver, yalnızca diplomatik yönüyle değil, taşıdığı tarihi geçmişle de dikkat çekti. Liderlerin isimlerine özel olarak hazırlanan tabancalar uluslararası basında geniş yer bulurken, silahın Türkiye'deki üretim hikâyesi yeniden gündeme geldi.Türkiye'de üretilen ilk altıpatlar modellerinden biri olarak gösterilen Gümüşay .357 Magnum'un geçmişi, 1990'lı yıllarda Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde kurulan yerli silah üretim girişimine dayanıyor.

İlk üretim Gümüşhane'de yapıldı

Gümüşay 357 Magnum'un tasarımı, Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde faaliyet gösteren Kürtün Silah Sanayii ve Ticaret AŞ. (KÜSSAN) tarafından geliştirildi.


Şirket, o dönemde Türkiye'nin kısa namlulu silah üretimindeki dışa bağımlılığını azaltmayı ve yerli üretim kapasitesini artırmayı hedefliyordu. Bu kapsamda geliştirilen Gümüşay, Türkiye'de üretilen ilk revolver modellerinden biri olarak öne çıktı.


İlk üretim Gümüşhane'de yapıldıGümüşay 357 Magnum'un tasarımı, Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde faaliyet gösteren Kürtün Silah Sanayii ve Ticaret AŞ. (KÜSSAN) tarafından geliştirildi.Şirket, o dönemde Türkiye'nin kısa namlulu silah üretimindeki dışa bağımlılığını azaltmayı ve yerli üretim kapasitesini artırmayı hedefliyordu. Bu kapsamda geliştirilen Gümüşay, Türkiye'de üretilen ilk revolver modellerinden biri olarak öne çıktı.

Adını Gümüşhane'den aldı

Silaha verilen "Gümüşay" ismi de üretildiği şehir olan Gümüşhane'den geliyor. Modelin geliştirilme sürecinde, dünyanın en bilinen revolver modellerinden biri kabul edilen Colt Python tasarımından ilham alındığı belirtiliyor. Dönemin üretim ve pazarlama faaliyetleri kapsamında Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) ile iş birliği de yapıldı.


Adını Gümüşhane'den aldıSilaha verilen "Gümüşay" ismi de üretildiği şehir olan Gümüşhane'den geliyor. Modelin geliştirilme sürecinde, dünyanın en bilinen revolver modellerinden biri kabul edilen Colt Python tasarımından ilham alındığı belirtiliyor. Dönemin üretim ve pazarlama faaliyetleri kapsamında Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) ile iş birliği de yapıldı.

Üretimi durdu, koleksiyon değeri kazandı

1990'lı yılların sonu ile 2000'li yılların başında yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle KÜSSAN faaliyetlerini sonlandırdı. Fabrikanın kapanmasının ardından elde kalan sınırlı sayıdaki Gümüşay 357 Magnum tabancalar MKE envanterine alındı.


NTV'de yer alan habere göre, üretimin sona ermesiyle birlikte piyasadaki sayısı oldukça azalan model, silah koleksiyoncuları tarafından nadir bulunan parçalar arasında gösterilmeye başlandı.


Üretimi durdu, koleksiyon değeri kazandı1990'lı yılların sonu ile 2000'li yılların başında yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle KÜSSAN faaliyetlerini sonlandırdı. Fabrikanın kapanmasının ardından elde kalan sınırlı sayıdaki Gümüşay 357 Magnum tabancalar MKE envanterine alındı.NTV'de yer alan habere göre, üretimin sona ermesiyle birlikte piyasadaki sayısı oldukça azalan model, silah koleksiyoncuları tarafından nadir bulunan parçalar arasında gösterilmeye başlandı.


NATO Zirvesi'yle yeniden dünya gündemine taşındı

Ankara'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlere isimlerine özel olarak hazırlanan Gümüşay 357 Magnum tabancaları hediye etmesi, modeli yıllar sonra yeniden dünya gündemine taşıdı.


Diplomatik hediyeler arasında öne çıkan Gümüşay 357 Magnum, hem Türkiye'nin savunma sanayii geçmişini hem de yerli üretim tarihindeki dikkat çeken örneklerden birini yeniden hatırlattı. NATO Zirvesi'nin ardından uluslararası basında da geniş yer bulan tabanca, üretim hikâyesi ve sınırlı sayıdaki örnekleriyle yeniden ilgi odağı haline geldi.



NATO Zirvesi'yle yeniden dünya gündemine taşındıAnkara'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderlere isimlerine özel olarak hazırlanan Gümüşay 357 Magnum tabancaları hediye etmesi, modeli yıllar sonra yeniden dünya gündemine taşıdı.Diplomatik hediyeler arasında öne çıkan Gümüşay 357 Magnum, hem Türkiye'nin savunma sanayii geçmişini hem de yerli üretim tarihindeki dikkat çeken örneklerden birini yeniden hatırlattı. NATO Zirvesi'nin ardından uluslararası basında da geniş yer bulan tabanca, üretim hikâyesi ve sınırlı sayıdaki örnekleriyle yeniden ilgi odağı haline geldi.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026