'Fransızlara çatal kullanmayı biz öğrettik'

Yeni Şafak, Ersin Çelik
10:21, 13/10/2016, Perşembe
'Fransızlara çatal kullanmayı biz öğrettik'

Polonya'nın Fransa ile prensipte yapmış olduğu askeri helikopter anlaşmasını iptal etmesinin ardından başlayan polemikte, Polonya Savunma Bakanı Yardımcısı Fransa'yı "kalitesiz" olmakla suçladı.

Savunma Bakanı Yardımcısı Bartosz Kownacki, bir televizyon programında "Bu insanlar (Fransızlar) çatal kullanmayı birkaç yüzyıl önce bizden öğrendi. Belki de şu an böyle davranmalarının nedeni budur" dedi.



Kownacki Fransa'yı Paris'te gelecek hafta yapılacak olan savunma fuarında, Polonya heyetine söz vermiş olduğu bedava konaklama ve ulaşım teklifini geri çekmekle de suçladı.



Polonya'nın önceki hükümeti, Nisan 2015'te, Fransa'dan 50 adet Airbus Caracal askeri helikopter satın almak için Paris ile prensipte anlaşmıştı.



Geçen yıl sonunda iktidara gelen Adalet ve Hukuk Partisi ise geçen hafta, bu anlaşmanın geçersiz sayılacağını açıkladı.



Sert tepki gösteren Fransa, Polonya ile savunma iş birliğinin gözden geçirileceğini belirtti ve Fransa Cumhurbaşkanı'nın Varşova'ya yapacağı ziyaret iptal edildi.



Airbus da yaklaşık 3 buçuk milyar euroluk anlaşmadan geri adım atan Polonya'yı mahkemeye götürmekle tehdit etti.



İktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi'nin sözcüsü, bakan yardımcısının açıklamasının "talihsiz" olduğunu belirtti.



Muhalefetteki Sivil Platform partisi, Kownacki'nin görevden alınması çağrısında bulundu.



Polonya ise anlaşmanın geçersiz sayılmasının "ekonomik nedenleri" olduğunu ve anlaşmanın düzeltilmesi için Fransa'ya yeterince zaman tanındığını açıkladı.



Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, ABD'li Lockheed Martin'in Polonya'daki Sikorsky fabrikasına bu yıl için 2, gelecek yıl için 8 adet helikopter siparişi verileceğini belirtti.



- Çatal ne zaman keşfedildi?


Çatal polemiği Kownacki'nin iddiasını, çatalın Fransa'da Kral III. Henry döneminde kullanılmaya başlamasına dayandırdığı tahmin ediliyor.



III. Henry Fransa Kralı olmadan önce 1573'te Polonya Kralı seçilmişti.



Bazı tarihçiler III. Henry'nin çatalla Polonya'da tanıştığını, bazıları ise bir Venedik ziyareti sırasında keşfettiğini savunuyor.



Çatalın ilk olarak 1000'li yılların başında Bizans İmparatorluğu'ndan güney Avrupa'ya yayıldığı, kuzey Avrupa'da kullanımının ise 1800'lerde yaygınlaştığı tahmin ediliyor.


Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026