İBB yolsuzluk davası bugün resmen başlıyor, Ekrem İmamoğlu tam 2 bin 352 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıkıyor

10:38, 08/03/2026, Pazar
CategoryJurnal.ist
Anadolu Ajansı
İBB yolsuzluk davası bugün resmen başlıyor, Ekrem İmamoğlu tam 2 bin 352 yıla kadar hapis istemiyle hakim karşısına çıkıyor
Ekrem İmamoğlu 401 kişiyle hakim karşısına çıkıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında hazırlanan iddianame sonrası dava yarın başlıyor. Aralarında görevden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 402 sanık Silivri’de ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında kritik süreç başlıyor. Soruşturma kapsamında tutuklanan ve görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu ile birlikte toplam 402 sanık yarın ilk kez hâkim karşısına çıkacak.

Silivri’de görülecek davaya ilişkin hazırlanan 3 bin 739 sayfalık iddianamede çok sayıda suçlama ve ayrıntılı örgüt şemasına yer verildi.

Savcılık iddianamede “ahtapot” benzetmesi yaptı

Savcılık iddianamesinde İstanbul’da kurulduğu iddia edilen yapı, bir “ahtapotun kolları” benzetmesiyle anlatıldı.

İddialara göre belediye ihalelerinde usulsüzlükler yapıldığı, metro projeleri ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi kredilerinin amaç dışı kullanıldığı öne sürüldü. Ayrıca bazı iş insanlarından zorla bağış toplandığı ve bu paranın siyasi hedefler doğrultusunda kullanıldığı iddia edildi.

İmamoğlu için 2 bin 352 yıla kadar hapis talebi

İddianamede Ekrem İmamoğlu’nun örgüt yöneticisi olduğu öne sürülürken, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde başlayan yapılanmanın büyükşehir belediyesi döneminde genişlediği iddia edildi.

Toplam 142 ayrı eylemden sorumlu tutulan İmamoğlu hakkında 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Örgüt şemasında eski Medya A.Ş. Genel Müdürü Murat Ongun, İBB Başkan Danışmanı Ertan Yıldız, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, iş insanları Adem Soytekin ve Murat Gülibrahimoğlu ile casusluk iddiasıyla tutuklanan Hüseyin Gün’ün yönetici konumunda olduğu öne sürüldü.

15 gizli tanık ifadeleri süreci değiştirdi

Soruşturmanın seyrinin, etkin pişmanlıktan yararlanan 76 sanık ile 15 gizli tanığın verdiği ifadelerle değiştiği belirtildi.

Gizli tanıklara İlke, Gürgen, Çınar, Rüzgar, Sekoya, Zeytin, Martı, Meşe, Kartal, Ladin, Doğan, Maun, Mimoza, Köknar ve Şahin kod adlarının verildiği ifade edildi.

Sanık listesinde siyasetçi, gazeteci ve iş insanları var

Dava dosyasında çok sayıda kamuoyu tarafından bilinen isim de yer aldı. Sanıklar arasında görevden uzaklaştırılan Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık da bulunuyor.

Ayrıca gazeteciler Ruşen Çakır, Yavuz Oğhan, Şaban Sevinç ve Soner Yalçın ile sanatçı Ercan Saatçi ve Galatasaray SK Genel Sekreteri Eray Yazgan da sanıklar arasında yer aldı.

CHP’li iki milletvekili için fezleke talebi

Soruşturma kapsamında ayrıca Özgür Karabat ve Turan Taşkın Özer hakkında da dokunulmazlıklarının kaldırılması talep edildi.

Savcılık, iki isim hakkında fezleke hazırlanması için dosyanın Ankara’ya gönderildiğini bildirdi.

Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026