Tarihte bugün: 6-7 Eylül olayları

Yeni Şafak, Ersin Çelik
10:38, 06/09/2017, ÇarşambaG: Güncelleme: 11:03, 06/09/2017, Çarşamba
CategoryJurnal.ist
Yeni Şafak
Tarihte bugün: 6-7 Eylül olayları

1955 yılında İstanbul İzmir ve Ankara’da birçok olay çıktı. Bu olaylar gayr-i müslimlere yönelik olup ülkeye ve insanlığa büyük zararlar verdi.

Bugün, tarihe 6-7 Eylül olayları olarak geçen ve özellikle İstiklal Caddesi’nde bulunan gayr-i müslim vatandaşlarımızın dükkanlarının ve evlerinin talan edilmesiyle sonuçlanan olayların yıldönümü.

YeniŞafak yazarı Abdullah Muradoğlu’nun 6 Eylül 2000 yılında kaleme aldığı “Kan gövdeyi götürdü” başlıklı yazısından 6-7 Eylül ile ilgili olan bölümler şöyle:


Kan gövdeyi götürdü
1955 yılında İstanbul, İzmir ve Ankara'da çıkan olaylarda gayr-ı müslimlere ait binlerce ev, işyeri ve ibadethanenin yakılıp yıkıldığı, üç kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı 6-7 Eylül Olaylarının izleri 45 yıl geçmesine rağmen hala hafızalardan silinmedi.
Türk dışişleri heyeti Londra'da Yunan temsilciler ve İngiliz yönetimi ile Kıbrıs konusunda bir çözüme ulaşmak için ağustostan itibaren müzakerelerde bulunuyordu. 1878'de geçici olarak İngiltere'ye bırakılan Kıbrıs'ın durumu 14 Aralık 1954'de Yunanistan'ın talebi üzerine yeniden gündeme gelmişti. Üç ülke arasında başlayan görüşmelerde Yunanistan Enosis'de direnirken Türk tarafı şiddetle bu tezin karşısındaydı.

…Türk heyeti Londra'da Yunan teziyle boğuşurken, 4 Eylül'de Londra'daki Kıbrıslı Türkler bir gösteri yaparak Yunanistan'ı protesto ettiler. Kıbrıs Türk Kalacak Cemiyeti ve öğrenci dernekleri de günlerdir Yunanistan aleyhinde nümayişler gerçekleştiriyorlardı. Bütün bu gösteriler, Londra'daki görüşmelerde Yunanistan'a taviz verilmemesini sağlamaya yönelikti.
6 Eylül günü mutad 13.00 haberlerini veren Ankara Radyosu'nda, "Atatürk'ün Selanik'teki evi bombalandı" cümleleri beklenen kıvılcımdı. O gün İstanbul'da yayımlanan İstanbul Ekspres gazetesinin Atatürk'ün evinin Yunanlılar tarafından bombalandıği haberine yer veren ikinci baskısı, İstanbul sokaklarında dağıtıldı…”

Muradoğlu yazısına Perihan Sarıöz’ün kitabından alıntı yaparak devam ediyor:

“Perihan Sarıöz (Ara Güler'in eski eşi), "İstanbul-Paris- İstanbul" isimli kitabında "O güne kadar çok çok otuz beş bin satan Ekspres gazetesinin 6 Eylül akşamı basılan özel baskısı iki yüz doksan bin satar. Üniversite gençliği semt semt öbek öbek toplanır, halkında katkısıyla büyük bir kalabalık oluşur ve saat 17.30'da Taksim'e doğru yürümeye başlar. Çoğu hırpani kılıklı çapulcu takımı İstiklal Caddesi'ndeki dükkanları tahrip ederler" diyerek anlatıyor o günü…
…Olaylar üzerine toplanan Bakanlar Kurulu İzmir ve İstanbul'da sıkıyönetim ilan eder. İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Korgeneral Nurettin Aknoz, sokağa çıkma yasağı uygular ve olaylar son bulur... 7 Eylül günü İstanbul'da ortaya çıkan bilanço ağırdır: 3 ölü, 30 yaralı. 73 kilise, 1 fabrika, 8 ayazma, 2 manastır, 3584'ü Rum vatandaşlara ait olmak üzere 5538 gayrimenkul tahrip edilir.
İstanbul Sıkıyönetkim Komutanlığı olayın failleri olduğu gerekçesiyle binlerce kişiyi gözaltına alır. Bu arada Ekspres Gazetesi'nin sahibi Mithat Perin, İstihbarat Müdürü Vedat Pekgirgin ile Yazıişleri Müdürü Gökşin Sipahioğlu bir günlük gözaltından sonra serbest bırakılır.”

Yazının tamamına
buradan
ulaşabilirsiniz.
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
GZT
GZT Haberin Sosyal Hali.

Gündemi en anlaşılır, en hızlı ve en görsel haliyle takip etmeye hazır mısınız? GZT özel video içerikleri, nitelikli infografikleri ve fark yaratan yayıncılık anlayışıyla size sıradan haber sitelerinin ötesinde bir deneyim sunuyor. Politikadan kültüre, teknolojiden spora kadar hayatın her alanına dokunan içeriklerle, doğru bilgiye keyifli bir arayüzle ulaşın. Dijital yayıncılığın yeni yüzü GZT ile dünyaya farklı bir pencereden bakın.

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

GZT dünyası her an yanınızda! GZT mobil uygulaması ile son dakika gelişmelerine ve özel içeriklere anında erişin. Sadece haber okumayın; izleyin, keşfedin ve paylaşın. iOS, Android ve Huawei cihazlarınıza kolayca indirebileceğiniz uygulamamızla gündemi cebinize sığdırın. Şimdi indirin, haberdar olmanın en keyifli halini kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mahallesi Fetih Caddesi No:6 Dk:1 Topkapı, Zeytinburnu / İstanbul[email protected](0 212) 612 29 30

Albayrak Medya Siteleri
YASAL UYARI

YASAL UYARI BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BIST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026