YKS'de geri sayım başladı: 2,5 milyon adayın kaderini taşıyan 531 araç yola çıktı
Milyonlarca öğrencinin ter dökeceği 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım sürerken, ÖSYM’nin Ankara’daki özel güvenlikli matbaasında hazırlanan soru kitapçıkları ve sınav evrakı 81 il ve Lefkoşa’ya gönderilmek üzere yola çıktı.
20-21 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve 2 milyon 425 bin 628 adayın başvurduğu YKS için lojistik süreç en üst düzey güvenlik önlemleriyle başladı. 254 sınav merkezine ulaşacak olan sınav evrakı, elektronik kilit sistemleriyle donatılmış 531 araçla taşınıyor.
Üst düzey güvenlik: "Elektronik kilit" devri
ÖSYM, sınav güvenliğini sağlamak adına teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyor. Sevkiyat araçları, özel takip sistemleri sayesinde 7/24 anlık olarak izleniyor; araçların hızı, duraklama noktaları ve güzergah bilgileri "ÖSYM Sınav Koordinasyon Merkezi" tarafından anbean kontrol ediliyor. Araçlarda bulunan elektromekanik kilitler ise yalnızca Ankara’dan merkezden verilen komutlarla ve belirlenen saatlerde açılabiliyor.

ÖSYM Başkanı Ersoy'dan adaylara kritik uyarılar
Sınav evrakının yola çıkışı sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, hem adaylara hem de vatandaşlara önemli mesajlar verdi:
Sınav Yeri Kontrolü: Adayların TYT, AYT ve YDT sınav binalarını önceden mutlaka kontrol etmeleri gerektiğinin altını çizen Ersoy, "Sınava giriş belgelerini ve geçerli kimlik belgelerini yanlarında bulundurmayı unutmasınlar" dedi.
"Yarım saat erken gelin": Adayların yaşanabilecek aksiliklere karşı sınav merkezlerinde en az yarım saat önce hazır olmalarını isteyen Ersoy, "Bir adayın sınava girmemesinin yaşadığı üzüntü bizi derinden etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Gürültü Uyarısı: 650 bin personelin sahada görev yapacağını belirten Ersoy, Cumartesi günü yaşanacak milli maç heyecanına da değindi: "Milli maç sevincini sessiz bir şekilde yaşayalım. Sınav binalarının çevresinde gürültü yapmayalım, kornalara basmayalım."
Sınav sabahı titiz süreç
Sınav merkezlerine ulaşan evrak, sınav sabahına kadar jandarma ve emniyet ekiplerinin gözetiminde tutulacak. Sınav günü gece saatlerinde, Ankara'dan verilecek komutla açılacak kilitlerin ardından evraklar, şehir içi dağıtım araçlarıyla sınav binalarına ulaştırılacak. Sınav merkezlerinde evraklar kameralar önünde açılacak ve adayların girişleri de yine kamera ile takip edilecek.
Sınavın ardından tüm cevap kağıtları ve soru kitapçıkları, yine yüksek güvenlik önlemleri ve mühürlü kutular içerisinde ÖSYM Sınav Evrakı Kabul Merkezi'ne geri getirilecek.


Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.