Evlerin yeni misafirleri ne zaman gidecek? İstanbul'daki çekirgeler için uzman isim tarih verdi, 'Belki de yıllarca bir daha göremeyeceğiz!'
10:09, 22/07/2026, Çarşamba

Zararlı değil ekosisteme faydalı! Evine çekirge girenler için en güvenli uzaklaştırma yöntemi
İstanbul'un farklı ilçelerinde son günlerde görülen büyük çekirgelerle ilgili açıklama yapan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Görevlisi Dr. Ergün Bacak, vatandaşların endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Bacak, çekirgelerin yaklaşık 10 ila 15 gün daha görülebileceğini belirterek, doğaya zarar vermeden yeşil alanlara bırakılmaları çağrısında bulundu.
İstanbul'da son günlerde evlerde ve farklı noktalarda görülmeye başlanan büyük çekirgeler, vatandaşlarda merak ve endişeye neden oldu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğretim Görevlisi Dr. Ergün Bacak, bu türlerin insan sağlığı açısından tehlike oluşturmadığını ve ekosistem için önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.
"Ekosisteme oldukça faydalı türler"
Çekirgelerin doğadaki dengenin korunmasına katkı sağladığını belirten Bacak, şu ifadeleri kullandı:
"Ekosisteme oldukça faydalı türler. Korkmaya gerek yok, en iyi uzaklaştırıcı yöntem camlardaki sineklikler. Eğer evimize girdiyse nazikçe bir kutunun bir kavanozun bir şişenin içerisine koyup yeşil bir alana bırakmamız onunda ekosisteme doğaya olan katkısının devamını sağlar."

"Yaklaşık 10 ila 15 gün daha görülecekler"
Vatandaşlara çekirgeleri öldürmek yerine doğaya geri bırakmaları çağrısında bulunan Bacak, bu canlıların İstanbul'da geçici olarak bulunduğunu söyledi.
"Onlarrdan korkmak yerine onları beslemenin zamanı. Bu fırsatın tadını çıkarmak daha iyi. Yaklaşık 10 ila 15 gün kadar daha çekirgeler bizleri ziyaret edecektir. Bu anın keyfini çıkaralım evimize yeni bir tür geldi. Belki yıllarca bir daha göremeyeceğiz. O yüzden onları ve ekosistemi koruyalım."

Sineklik önerisi
Uzmanlar, çekirgelerin evlere girmesini önlemek için pencerelerde sineklik kullanılmasının en etkili yöntemlerden biri olduğunu belirtirken, evlere giren çekirgelerin zarar verilmeden bir kap yardımıyla alınarak en yakın yeşil alana bırakılmasının yeterli olacağını ifade ediyor.


Jurnal.ist
Dev çekirgelerin türü belli oldu! Uzmanlardan 'Eve girerse bir kap su verin' açıklaması
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.