Denizde hayatını kaybeden mülteciler için açılışı olmayan sergi: Akdeniz'de Bir Yerde

Sualtı sanat çalışmalarıyla bilinen UWAW, yeni bir hayat kurma ümidiyle Akdeniz'e açılıp hayatını kaybeden mülteciler için kolları sıvadı. Bu çalışmanın açılışı yok, kokteyli yok, sergi gezmek yok…

UWAW (Underwater Art Works/Sualtı Sanat Çalışmaları), sanatçıların ayrı ayrı eserler üretmeleri yerine ortak bir iş üretme ve bunu bir video olarak izleyicilerle paylaşma kararını alarak bu çalışmaya imza atmış. Yaptıkları videoyu şöyle tanımlıyorlar:

"Latincesiyle Mare Nostrum, yani Bizim Deniz, Akdeniz…

Etrafında, ilk yerleşimlerin kurulduğu, insanların kendi tarihlerini ve kültürlerini yarattıkları, farklı yaşam biçimlerinin çoğaldığı iç deniz. Yüzlerce element ve bileşeni barındıran tuzlu suyu gibi, yüzlerce kültüre ev sahipliği yapmış, sevinçlere ve hüzünlere, zafer ve hezimetlere tanık olmuş kadim deniz.

İnsanlık tarihini aynasında yansıtan Akdeniz, 21. yüzyıla geldiğimizde korkunç bir trajediye tanıklık ediyor. Yerinden yurdundan edilen, savaşlardan, zulümlerden, açlıktan, hastalıktan, yoksulluktan kaçan milyonlarca insan Türkiye, Fas, Tunus, Cezayir, Libya, Mısır üzerinden Avrupa kıtasına ulaşma hayaliyle yollara düştüler. Ve yeniden yerli yurtlu olmanın özlemini kuran bu insanlar, Akdeniz'in, Bizim Deniz'in tanıdık sularına açılmak zorunda kaldı. Oysa ne kıyı tanıdıktı ne de sular… Bir yıkım coğrafyasında tanıdık olan her şey yerle bir edilirken, kıyının korunaklı ortamı fırtınalı sulara, sular da kıyının cehennemine dönüşüverdi birden. Ve kendilerini tekinsiz bir ortamda buldular. Sadece suların tekinsizliği değildi karşılaştıkları, insan olarak tanıdıkları insan tacirlerinin acımasızlığı ve suları geçmek için kullanacakları araçların denizi aşmak için değil, sulara gömülmek için tasarlanmış olması yolculuklarını kaosa çevirdi.

Karşı kıyıya ulaşabilenler bir yana, kaybedilen canlar her yıl binlerle anılıyor. Üstelik bu rakamlara denizde kaybolanlar dâhil bile değil…"

Küratörlüğü Rahmi Öğdül tarafından yapılan "Akdeniz'de Bir Yerde", 'Nefes' temasından yola çıkılarak hazırlanmış. Yapılan çalışmada emeği geçen diğer isimler Alp Çağpar, Bengiz Özdereli, İnci İyibaş, Nezir İçgören ve Saner Gülsöken. Sualtında ağızdan çıkan hava kabarcıkları şeklinde olan cam baloncuklar Akdeniz'i geçerken hayatını kaybeden mültecilerin isyanlarını temsil ediyor.







UWAW nedir?
Denizlerin kirlenmesi, küresel ısınma gibi çevresel sorunlara dikkat çekmek amacı ile 2001 yılından bu yana sualtında sanat aktiviteleri gerçekleştiren, bağımsız sanatçıların oluşturduğu bir sanat kolektifitir.
UWAW nedir? Denizlerin kirlenmesi, küresel ısınma gibi çevresel sorunlara dikkat çekmek amacı ile 2001 yılından bu yana sualtında sanat aktiviteleri gerçekleştiren, bağımsız sanatçıların oluşturduğu bir sanat kolektifitir.
https://player.vimeo.com/video/187655013
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >