TDED'in yeni dergisi Kardelen Çocuk yayın hayatına başladı

Kardelen Çocuk'un tanıtımı TDED'in Eyüpsultan'daki genel merkez binasında gerçekleştirildi
Kardelen Çocuk'un tanıtımı TDED'in Eyüpsultan'daki genel merkez binasında gerçekleştirildi

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği'nin 'Bir bahar müjdecisi' sloganıyla yayın dünyasına merhaba diyen yeni dergisi Kardelen Çocuk'un tanıtımı derneğin Eyüpsultan'daki genel merkezinde yapıldı

Kardelen Çocuk dergisi tanıtımına TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, dernek yöneticileri ve TDED dergileri genel yayın yönetmenlerinin yanı sıra, Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç da katıldı. Dergi yazarlarının yanı sıra çocuk edebiyatı alanında emek veren yazar ve çizerlerin de yer aldığı toplantıda kültür sanat dünyasının önemli isimleri bir araya geldi.

"Kardelen, umudu ve mücadeleyi temsil ediyor"

Konuşmasında derneğin yola çıkış amaçlarını ve serüvenini özetleyen TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem, dil adına gelecek nesilleri bilinçlendirme gayretiyle başlattıkları süreli yayınların beşincisini okurlarla paylaşmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Kökeni ve kendi değerleriyle değerlenecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini anlatan Erdem, “Farklı aralıklarla yayımını sürdüren Dil ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat Araştırmaları, Olağan Şiir ve Olağan Hikâye dergilerine eklenen Kardelen Çocuk dergisiyle ‘Ben de varım, ben de yazmak istiyorum’ diyen herkese kapımızın açık olduğunu bir defa daha ifade etmek istiyoruz. Kardelen umudu ve mücadeleyi simgeliyor. Çocuklarımızın umudun ve mücadelenin değerini bilerek yetişmesi, bir aydınlık gelecek müjdesidir” dedi. Kardelen Çocuk dergisiyle çocukları tabletlere terk eden yeni nesil ev ortamlarının göz önünde bulundurulduğunu dile getiren Erdem, çocukların eğlenerek ve dinlenerek eğitilebilmesinin amaçlandığını belirtti.

Kardelen Çocuk dergisi Genel Yayın Yönetmeni Elif Tokkal, çocuk dergisi anlayışına, dil ve değer kimliğini öne çıkaran bir yaklaşım getirdiklerini anlatarak, “Çocuklarımızı ‘biz’e dair olan kültür ve dil değerleriyle’ tanıştırmak istedik” dedi. Çocuğa yönelik dil oluşturma konusunda özel bir çaba sarf ettiklerini anlatan Tokkal, bu alanda kalem oynatan yazar ve çizerler konusunda seçici davrandıklarını, okurun ve özellikle ebeveynlerin bu özeni fark ettiklerini dile getirdi. Kardelen Çocuk’un dil hassasiyeti ve Türkçe özeniyle diğer çocuk dergilerinden ayrı bir yerde konumlandığını ifade eden Tokkal, “Önceliğimiz çocuklarımızı dilimizin güzellikleriyle tanıştırmak ve doğru Türkçe kullanmaları için onları teşvik etmektir” dedi ve derginin okur nezdinde kısa zamanda karşılık bulmasının heyecanlarını arttırdığını belirtti.

"Daha özenli çocuk yayıncılığı"

TDED Basın Yayın ve Tanıtımdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Dil ve Edebiyat dergisi Genel Yayın Yönetmeni Üzeyir İlbak, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin süreli yayınların değerinin anlaşılması bakımından öncü bir rol üstlenerek edebiyatın her alanında yayın yapma çabasını sürdürdüğünü ifade etti. Edebiyat ve dil bilincinin çocuk yaşta aşılandığına dikkat çeken İlbak, gelecek nesiller adına daha gerçekçi adımlar atmak, çocuk yayıncılığının daha özenli hâle gelmesini sağlamak için örneklik oluşturma gayreti içinde olduklarını belirtti.

Atilla Koç: Türkçenin değeri bilinmeli

Programda konuşan Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkçenin değerini erken yaşta yabancı dil eğitimine şartlandığı yıllarda fark ettiğini belirterek Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin bu alandaki çabasını takdirle izlediğini ifade ederek Genel Başkan Ekrem Erdem’i tebrik etti. Türkçenin değerini her yaştan kişiye anlatmanın her zamankinden önemli bir gayret olduğunu, Kardelen Çocuk’un küçük yaşta dil bilinci oluşturmada büyük katkı sağlayacağına inandığını kaydeden Koç, emek verenlere teşekkür etti.

Programa konuk olan yazar Mehmet Nuri Yardım, Dr. Öğretim Görevlisi Ramazan Topdemir, TDED YK Üyesi Adnan Kaya, Anaokulu İşletmecisi Asiye Kocademir, çocuk kitapları yazarı Nur Dombaycı söz alarak dergi ekibini tebrik ettiler.

"Kardelen Çocuk'un yeni sayıları iki ayda bir yayında olacak"

Bundan böyle iki ayda bir çocuklarla buluşacak olan Kardelen Çocuk’ta birbirinden güzel hikâye ve masalların yanı sıra eğitici, öğretici ve eğlenceli oyunlar ve derlemeler yer alacak. TDED’in Türkçemizin değerinin çocuklar tarafından da anlaşılması ve dil şuuru kazandırması amacıyla yayımına başladığı dergi, daha baskıya gitmeden büyük bir heyecanla karşılandı.

Genel Yayın Yönetmenliğini TDED YK Üyesi Elif Tokkal’ın üstlendiği Kardelen Çocuk’un Yayın Kurulu’nda çocuk yayıncılığı alanında uzman isimler yer alıyor. Prof. Dr. Ali Fuat Arıcı, Uzm.Psk. Ebru Adalı Yayman, Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, Melih Tuğtağ ve Tuğba Coşkuner’den oluşan Yayın Kurulu’yla uzun soluklu yayın anlayışını ortaya koyan derginin ilk sayı çizerleri Elif Sena Pınar (Kapak), Abdullah Gök, Gökhan Özdemir, Merve Tunç (Arka Kapak), Zeynep Begüm Şen, Sümeyra Dönmez olarak sıralanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >