Yunanistan ve İtalya arasındaki deniz anlaşması ne anlama geliyor?

Yunanistan ve İtalya, İyon Denizi'nde iki ülkenin kıta sahanlığını belirleyen Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırması anlaşmasını imzaladı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşmanın İyon Denizi'nde yapıldığını belirterek, "Bizi ilgilendiren bir durum yok" değerlendirmesinde bulundu. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Yunanistan'ın Akdeniz'de 'başka' İyon Denizi'nde 'başka' davrandığına işaret ederek, "Çarşıya pirince giderken evdeki bulgurdan olacak Yunanistan!İtalya ile İyon denizinde imzaladığı deniz yetki alanları anlaşması ile kendi ayağına sıkıyor" dedi.
Yunanistan ve İtalya'nın imzaladığı, İyon Denizi'nde iki ülke arasında Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşmasının, Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmaya bir karşılık olarak gerçekleştiği iddia edildi.

Yunanistan'ın, bugüne kadar adalara, adacıklara, kayalara, hatta kayacıklara da ana kara gibi muamele edilmesi gerektiğini savunduğunu aktaran Çavuşoğlu, ancak Türkiye'nin bu görüşe karşı çıktığını ve bu konuda mahkeme kararlarının da olduğunu bildirdi.
"Çarşıya pirince giderken evdeki bulgurdan olacak"

Yunansitan'ın İtalya ile İyon Denizi'nde imzaladığı deniz yetki alanları (MEB) anlaşması ile kendi ayağına sıktığına dikkati çeken Ağar, "Türkiye'ye karşı adaları kullanan, sadece Meis adasının 4 bin katı deniz alanı isteyen Yunanistan, İyon denizinde bu iddiasından vazgeçmiş görünüyor" şeklinde konuştu.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye-Libya arasındaki anlaşmanın 'dayanağı olmadığını' iddia etmişti.
İyon Denizi'ndeki anlaşma neyi ifade ediyor?
"Yunanistan, 1977'de imzaladığı anlaşmayla İyon Denizi'nin kuzeyindeki Diaponia adası üzerinden elde ettiği haklarından vazgeçiyor ve haklarını İtalya'ya devrediyor" ifadesini kullanan Ağar sözlerini şöyle sürdürdü:
- "Yunanistan haksız bir şekilde adaların, ana karalar gibi eşit deniz yetki alanlarına sahip olmasını istiyor, kurnazlık yapıyor.Bu sayede sadece Türkiye'nin değil anlaşma yaptığı ve yapacağı Mısır, İsrail, Lübnan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Arnavutluk'un haklarını yiyor"

Yunanistan neyi amaçlıyor?

Anlaşma nasıl yorumlanmalı?
İyon Denizi'ndeki anlaşmanın Akdeniz ve Ege ile de ilişkisinin olduğunu söyleyen Ağar sözlerini şöyle tamamladı:
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.