Yunanistan ve İtalya arasındaki deniz anlaşması ne anlama geliyor?

İyon Denizi'ne düşen bir helikopterin arama çalışmaları böyle görüntülenmişti.
İyon Denizi'ne düşen bir helikopterin arama çalışmaları böyle görüntülenmişti.

Yunanistan ve İtalya, İyon Denizi'nde iki ülkenin kıta sahanlığını belirleyen Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırması anlaşmasını imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşmanın İyon Denizi'nde yapıldığını belirterek, "Bizi ilgilendiren bir durum yok" değerlendirmesinde bulundu.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Yunanistan'ın Akdeniz'de 'başka' İyon Denizi'nde 'başka' davrandığına işaret ederek, "Çarşıya pirince giderken evdeki bulgurdan olacak Yunanistan!İtalya ile İyon denizinde imzaladığı deniz yetki alanları anlaşması ile kendi ayağına sıkıyor" dedi.

Yunanistan ve İtalya'nın imzaladığı, İyon Denizi'nde iki ülke arasında Ekonomik Münhasır Bölge (MEB) sınırlandırma anlaşmasının, Türkiye'nin Libya ile yaptığı anlaşmaya bir karşılık olarak gerçekleştiği iddia edildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, " ilişkin bir soruya ise Çavuşoğlu, "İyon Denizi'nde olduğu için bizi ilgilendiren bir durum yok. Yani Doğu Akdeniz ve Ege'yi ilgilendiren bir durum yok. Bizim Libya ile imzaladığımız, deniz yetki alanlarının sınırlandırılması, yani kıta sahanlığının sınırlandırılması anlaşmasıyla da ilgisi yok." yanıtını verdi. Çavuşoğlu, bu konularla ilgisi olmasa da, söz konusu anlaşmanın, Yunanistan'ın, Türkiye'nin savunduğu gerçekleri görmesi ve kabul etmesi bakımından çok önemli olduğunu dile getirdi.

Yunanistan'ın, bugüne kadar adalara, adacıklara, kayalara, hatta kayacıklara da ana kara gibi muamele edilmesi gerektiğini savunduğunu aktaran Çavuşoğlu, ancak Türkiye'nin bu görüşe karşı çıktığını ve bu konuda mahkeme kararlarının da olduğunu bildirdi.

"Çarşıya pirince giderken evdeki bulgurdan olacak"

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Yunanistan'ın İyon Denizi'nde başka, Ege’de-Doğu Akdeniz’de başka davrandığına işaret ederek, "Yunanistan, çarşıya pirince giderken evdeki bulgurdan olacak" dedi.

Yunansitan'ın İtalya ile İyon Denizi'nde imzaladığı deniz yetki alanları (MEB) anlaşması ile kendi ayağına sıktığına dikkati çeken Ağar, "Türkiye'ye karşı adaları kullanan, sadece Meis adasının 4 bin katı deniz alanı isteyen Yunanistan, İyon denizinde bu iddiasından vazgeçmiş görünüyor" şeklinde konuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye-Libya arasındaki anlaşmanın 'dayanağı olmadığını' iddia etmişti.


İyon Denizi'ndeki anlaşma neyi ifade ediyor?

"Yunanistan, 1977'de imzaladığı anlaşmayla İyon Denizi'nin kuzeyindeki Diaponia adası üzerinden elde ettiği haklarından vazgeçiyor ve haklarını İtalya'ya devrediyor" ifadesini kullanan Ağar sözlerini şöyle sürdürdü:

  • "Yunanistan haksız bir şekilde adaların, ana karalar gibi eşit deniz yetki alanlarına sahip olmasını istiyor, kurnazlık yapıyor. Bu sayede sadece Türkiye'nin değil anlaşma yaptığı ve yapacağı Mısır, İsrail, Lübnan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Arnavutluk'un haklarını yiyor"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias (solda) ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio (sağda)
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias (solda) ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio (sağda)

Yunanistan neyi amaçlıyor?

Yunanistan'ın İtaya ile imzaladığı anlaşmanın gerekçesi hakkında da konuşan Ağar, "Bütün bunları da kurnazlığın içine sığdırmaya, zaten İtalya ile 1977'de yaptığı anlaşmasını güncelleyerek, 'Bakın ben uluslararası hukuka uyuyorum' diyerek devletleri aldatmaya, sırtını sağlama almaya, İtalya'yı yanına çekmeye ve uluslar hukukunu maniple etmeye çalışıyor" şeklinde açıkladı.

İyon Denizi'nden bir görüntü.
İyon Denizi'nden bir görüntü.

Anlaşma nasıl yorumlanmalı?

İyon Denizi'ndeki anlaşmanın Akdeniz ve Ege ile de ilişkisinin olduğunu söyleyen Ağar sözlerini şöyle tamamladı:

"Oysa ihtirasları ve bağlanmış basiretiyle İyon Denizi üzerinden İtalya'yı kazanmaya, Libya'da kazanmaya çalışırken; 'İyon denizindeki Diaponia adası üzerinden' Akdeniz'deki adalar üzerinden iddia ettiği sözde ada haklarını kendi eliyle lağv ve ilga ediyor. Bu kurnazlığı emsal teşkil etmelidir. Taviz vererek, Türkiye'nin Libya ve Doğu Akdeniz inisiyatiflerini, desteklerini, işbirliklerini elinden almak istiyor. Arkasında kimlerin olduğunu tahmin etmek zor değil. Bağımsız devlet değil, sanki Proxy devlet"

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >