Avrupa'da Türkçe hamlesi! Uluslararası sınav ve resmi dil statüsü yolunda ilk adım atıldı

Türkçe’nin Avrupa’da resmi not sistemlerinde yer alması için çalışma başlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, TOEFL benzeri uluslararası bir Türkçe sınavı ve yapay zekâ destekli dil platformları üzerinde hazırlık yapıyor.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Türkçe’nin Avrupa’da resmi not sistemlerine işlenebilen bir dil olması için çalışma başlatıldığını açıkladı. Türkiye gazetesinden Esma Altın’ın haberine göre, Türkçe için uluslararası geçerliliği bulunan TOEFL benzeri bir sınav sistemi geliştirilmesi planlanıyor.
Türkçe için uluslararası sınav modeli geliyor
Meclis’te konuşan Ökten, Bakanlık olarak Türkçenin Avrupa’da akredite edilen ve resmi not sistemlerinde yer alabilen bir dil haline gelmesini hedeflediklerini söyledi. Bu kapsamda, Türkçe yeterliliğini ölçen uluslararası bir sınav modelinin hazırlanması için çalışmalar yürütülüyor.
Avrupa’da resmi statü hedefi
Ökten, Avrupa’da bazı dillerin farklı ülkelerde özel statüler kazandığını hatırlatarak Türkçe için de benzer bir yol izleneceğini ifade etti. Böylece Türkçe’nin eğitim ve akademik süreçlerde daha görünür hale gelmesi amaçlanıyor.
Reklam
Yapay zekâ destekli dil platformu hazırlığı
Millî Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Faruk Berat Akçeşme ise yapay zekâ destekli konuşma uygulamaları üzerinde çalıştıklarını belirtti. Akçeşme, oluşturulacak yapay zekâ robotu sistemi sayesinde öğrencilerin dil becerilerini geliştirebilecekleri dijital platformların yakın gelecekte sunulacağını dile getirdi.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.