Alman mutfağı ve Alman yemek kültürü

Alman mutfağı ve Alman yemek kültürü
Alman mutfağı ve Alman yemek kültürü

60’lı yılların başında gerçekleşen işçi göçleri sebebiyle küçükken yaz tatillerinde aile büyüklerimizle veya komşularımızla gelecek Alman çikolatalarını dört gözle beklediğimiz günleri yad etmeye var mısınız? Hadi! Hep beraber uzun yıllardır kültürel etkileşim içinde olduğumuz Alman mutfağını keşfetmeye.

Sabah kahvaltılarını genellikle sandviç ile geçiştiren Almanlar için akşam yemekleri oldukça önemli öğünlerdir. Günün ilk öğününde ise brötchen, semmel veya schrippe adı verilen minik yuvarlak ekmeklere salam, peynir ve tereyağı ekleyerek yaptıkları kahvaltılara eşlik eden sosisler Almanlar için oldukça yeterli.

Alman mutfağına bakıldığında göze çarpan ilk şey; bölgeden bölgeye oluşan farklılık. Öyle ki Almanya’ya II. Dünya Savaşı sonrası farklı bölgelerden gelen göçmenler kendi yemek kültürleriyle harmanladıkları çeşitli bir mutfağın ortaya çıkmasına sebep olmuşlardır. Örneğin İtalyan mutfağına ait spagetti ve pizza Almanlar tarafından oldukça benimsenmiştir.

Schweinsbraten.
Schweinsbraten.

Her şehirde farklılık gösteren bir lezzet kültürü söz konusu olsa da elbette ki tüm ülkenin benimsediği ortak yemek alışkanlıkları de mevcut. Örneğin; Alman mutfağının ana malzemelerinden biri olan domuz etiyle yapılan schweinsbraten ülkenin tüm eyaletlerinde sıklıkla tüketilen yiyeceklerden biri.

‘Peki bu Alman mutfağının ana malzemeleri nelerdir Lokmacım?’ diyenler için de bu soruyu şöyle cevaplayalım. Eti oldukça seven Almanlar için; dana eti, domuz eti ve tavuk eti bir mutfağın olmazsa olmazlarından ve tabi bir de bratwurst, currywurst, knackwurstgibi çeşitleri başta olmak üzere 1500 çeşidiyle sosis..

Almanlar günümüzde yöresel mutfaklarını Thüringia, Saksonya ve Saksonya-Anhalt ile özdeşleştirmiş durumda. Öyle ki avcılık ile ünlü Thüringia eyaletinde et yemekleri, tarım ile ünlü Saksonya eyaletinde sebze yemekleri, tahıl tarımı ile ünlü Saksonya-Anhalt’da da hamur işleri oldukça popülerdir.

Alman mutfağının 18.yüzyılın sonlarında oldukça benimsediği patatesi unutmak ne mümkün… Kartoffelpüree (patates püresi), pommes (patates kızartması),kartoffelsalat (patates salatası), kartoffelknödel (patates topları) derken patates Alman mutfağının vazgeçilmezleri arasında.

Sebze yemeklerinin ülke genelinde pek de tercih edilmediği Almanya’da patates, lahana, havuç, ıspanak ve fasulye ve kuşkonmaz gibi sebzeler genellikle etlerin ve sıklıkla tüketilen alabalığın yanında garnitür olarak servis edilir.

Hadi! Bilinen bir yanlışı da düzeltelim. Küçükken bayılarak yediğimiz Alman pastalarının Almanya ile alakası olmadığını yalnızca Alman mutfağında oldukça sevilenberliner ve pfannkuchen’a benzetilme çabasından ileri geldiğini söylesek?

Yani bizim Alman pastalarından Almanların haberi dahi yok… :(

Lakin Almanların pastacılık alanında çıtayı arşa çıkardıklarını bu seriye eklemek de fayda var. Öyle ki bir çeşit cheesecake olarak düşünebileceğimiz käsekuchen’dan tutun da, pankek olarak sevdiğimiz pfannkuchen’a ve gerçek Alman pastası olan berliner’e kadar birçok kült lezzet Alman mutfağına ait.

Peki bizim çaya olan sevdamızın bir benzerinin Almanlarda da olduğunu biliyor muydunuz?

Tabi küçük bir farkla, onların sevdası kahveye… Gün içerisinde sıklıkla kahve molası veren Almanların yıllık ortalama kahve tüketimi kişi başı 160 litre.

Biz bu lezzetli serinin sonuna ise bayrakları astıracak bir bilgi sakladık…

Berlin’de fazla sayıda bulunan Türk göçmenlerin yaygınlaştırdığı dönerin bu bölgede birçok hamburger zincirinin satışlarını geride bırakarak en sevilen fast food olma özelliğini yıllardır koruyor olması tam anlamıyla ‘as bayrakları as, as, as’