Aşure nasıl yapılır? Aşure yapmanın püf noktaları nelerdir?

​Aşure nasıl yapılır? Aşure yapmanın püf noktaları nelerdir?
​Aşure nasıl yapılır? Aşure yapmanın püf noktaları nelerdir?

Tüm İslam aleminin muharrem ayı mübarek olsun. Aşure tencerelerinin kaynamaya başladığı, aşure kaselerinin kapı kapı dağıtılmaya başlandığı bu mübarek ay tüm evlere bolluk ve bereket getirsin. Şu sıralar cevabı en sık aranan sorulardan biri olan aşure nasıl yapılır? Ve aşure yapmanın püf noktaları nelerdir? Sorularının cevapları için doğru adrestesiniz. Tüm püf noktalarıyla aşure yapımı burada sizleri bekliyor...

İÇİNDEKİLER

Muharrem ayının önemi

Hicri takvimin birinci ayı olarak kabul edilen Muharrem ayının 10.gününe denk gelen aşure günü İslam alemi için oldukça önemli bir gün. Kutsal bir gün olarak kabul edilen aşure gününde Allah on peygambere on ikramda bulunmuş ve bugünün kutsallığı böylece İslam aleminde daha da önem kazanmıştır.

On peygambere bahşedilen on ikram ise şöyledir:

  • -Hz. Musa'nın Aşura gününde denizi yararak Firavun ve ordusunu sulara gömmüştür.
  • -Hz. Nuh'un gemisi Cudi dağı üzerine Aşura gününde demirlemiştir.
  • -Hz. Yunus'un balığın karnından Aşura gününde kurtulmuştur.
  • -Hz. Adem'in tövbesi Aşura gününde kabul olmuştur.
  • -Hz. Yusuf kardeşlerinin onu attığı kuyudan Aşura gününde çıkmıştır.
  • -Hz. İsa Aşura gününde doğmuş ve Aşura gününde semaya yükselmiştir.
  • -Hz. Davud'un tövbesi Aşura gününde kabul olmuştur.
  • -Hz. İbrahim'in oğlu Hz. İsmail Aşura gününde doğmuştur.
  • -Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'un hasretinden kapanan gözleri Aşura gününde açılmıştır.
  • -Hz. Eyyüb Aşura gününde şifa bulmuştur.

Aşure günü nedir?

İslam aleminde önemli bir gün olarak kabul edilen Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen aşure günü, adını Arapça on anlamına gelen 'aşara' dan alır. Bugün birçok peygamber mucizesi gerçekleştiğinden ötürü İslam dininde kutsal kabul edilse de Hz.Muhammed (s.a.v)'in torunu Hz.Hüseyin'in Kerbela'da Emevi Devleti'nin ikinci halifesi Yezid bin Muaviye ve ordusu tarafından katledildiği Kerbela Olayı'da bugün yaşandığından bugün İslam dininde aynı zamanda bir yas ve anma günü olarak da kabul edilir.

Aşure nasıl yapılır?

Bu soruya verilebilecek en güzel cevaplar için sizleri şöyle alalım...

Aşure tarifi

Nuh peygamber ile başlayıp günümüze dek gelmeyi başarmış bir gelenek olan aşureyi bu yıl en güzel siz yapın ve komşularınıza en önce siz dağıtın diye Lokmacığınız sizlerle!

Fıstıklı aşure nasıl yapılır?

İçinde bulunduğu her tarifin lezzetini ikiye katlayan fıstık bu kez aşure tarifinin başrolü. Siz dilerseniz aşurenizi bildiğiniz gibi yapın ama son dokunuş olarak fıstık eklemeyi sakın ola ki unutmayın...

Damla sakızlı ve vişneli aşure tarifi

Klasik aşure tariflerinden sıkılanları şöyle alalım... Damla sakızının eşsiz aroması ve vişnenin mayhoş lezzetiyle taçlandırdığımız damla sakızlı ve vişneli aşure tarifi tam da sizlere göre olabilir...

Aşure yapmanın püf noktaları nelerdir?

-İyi bir aşurenin püf noktaları için kolları sıvadık ve en önemli maddeyle bildiklerimizi sizlerle paylaşalım dedik... Aşure yaparken tencereye ilk girecek malzemelerden biri olan buğdayı bir gece önceden suda bekletin. Suda bekletilip yumuşayan buğdaylar aşurenin daha iyi bir kıvam almasını sağlayacak.

-Tıpkı buğday gibi aşurenin içerisine dahil edilecek diğer baklagiller de bir gece önceden suda bekletilmeli. Genellikle gaz problemi yaratan baklagiller bir gece önceden suda bekletildikleri takdirde gaz problemi yaratmazlar.

-Suda beklettiğiniz baklagilleri de mutlaka haşlayın. Özellikle de buğdayın kararmaması için haşlarken tencerenin içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin.

-Aşurenizi pişireceğiniz tencerenin boyutu da oldukça önemli. Tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra tencerenin boyutlarının büyük olmasına özen göstermeniz de fayda var.

-Aşure suyunun berrak olmasını isteyenler bu maddeye dikkat etsin... Aşurenizin berrak olmasını istiyorsanız haşladığınız buğdayları temiz su ile en az 2-3 kez süzün. Kuru meyveleri de mutlaka yıkayıp süzmenizde fayda var.

-'Aşurem berrak olsun, rengi de açık olsun' isteyenlerin dikkatine! Aşurenizin renginin beyaz olmasını istiyorsanız içerisine bir tutam pirinç veya oda sıcaklığında bekletilmiş 1 çay bardağı süt ilave etmelisiniz.

-Aşurenin şekerini de en başta değil, piştikten sonra eklemenizde fayda var. En başta eklediğiniz takdirde şeker karamelize olup aşurenin dibini tutturabilir. Şekeri ekledikten sonra da yanmaması için sürekli olarak karıştırın.

-Aşurenin kıvamı da son derece önemli bir nokta. Su ve buğday oranı aşure yaparken en dikkatli olunması gereken şeylerden biri. Ne kadar ölçüye dikkat edersek edelim kullandığımız buğdayın su tutma kapasitesine göre aşurenin kıvamı değişebilir. Aşurenizin kıvamının tam tuttuğunu anlamanın en iyi yolu şudur. Buğdayınızın suyu sarardıysa aşurenizin kıvamı tutmuştur.