Değişik kek tarifi arayanlara dünyanın dört bir yanından lezzetler

Dünya kekleri
Dünya kekleri

Dünyanın farklı farklı yerlerinde, bambaşka lezzetlere sahip birbirinden nefis kek çeşitlerinin varlığından belki hepimiz haberdarız peki ya bizim en kült ve en sevilen lezzetlerimizden biri olan klasik anne kekimiz dışında dünya mutfağına ait bu nefis keklerden birini hiç deneyimledik mi?

Bu sorunun cevabı evet mi hayır mı bilemiyoruz lakin sizlere dünya mutfağının birbirinden nefis bu keklerini tanıttığımız bu yazımızdan sonra mutfağa koşacağınıza dair en ufak bir şüphemiz yok. Hatta öyle ki Lokma ailesinin bu tarifleri ait oldukları ülkeleri kıskandıracak kadar güzel ve lezzetli yapacağından da oldukça eminiz. :)

Söz konusu çay, kahve keyiflerimize eşlik edecek bir dilim kek olduğunda tüm dünyanın ortak bir payda da buluştuğunu gördüğümüz bu nefis kek çeşitlerinin hepsini tek bir potada eritip, sizlerle tanıştırdığımız bu yazımızdan sonra dünya mutfağına bir adım daha yakınlaşmış olduğunuz da göz ardı edilemeyecek bir gerçek.

Sacher Torte- Avusturya

Sacher Torte- Avusturya
Sacher Torte- Avusturya

Henüz 16 yaşında bir çocukken sacher torte’yi yapan ve dünyanın en kült lezzetlerinden birini ortaya çıkaran Franz Sacher günümüzde yaşasa, Twitter’da ‘ben … yaşındayken 15 dil biliyordum, 25 okul bitirmiştim, 35 ülke gezmiştim. Peki ya sen?’ tayfadan olur muydu bilemiyoruz ama biz yine de 16 yaşındayken çayın yanına hazır kek dilimlediğimizi itiraf edelim :P

Bienenstich- Almanya

Bienenstich (Alman Keki).
Bienenstich (Alman Keki).

Dışı bal badem, içi enfes krema dolgusu! Arı sokması olarak bilinen bu olağanüstü pasta bizim için Alman mutfağının dünya lezzet mirasına katkıda bulunduğu en kült lezzetlerden biri. Adını ilk kez yapıldığında üzerindeki ballı bademli katmana üşüşen arılardan aldığı iddia edilse de Bienenstich için arılarla boğuşmaya değer :P

Babka - Polonya

Babka - Polonya.
Babka - Polonya.

Kahve severler mest olmaya hazır olsun çünkü bu lezzet tam onlara göre. Bir çeşit kahveli kek olarak adlandırabileceğimiz babka Polonya’nın en lezzetli Paskalya geleneklerinden biri. Paskalya zamanları özellikle büyükannelerin yaptığı bu özel tarif, adını Polonya dilinde yaşlı kadın anlamına gelen "baba"nın küçültme ekiyle söylenmiş halinden alıyor.

Queen Elizabeth Cake - İngiltere

Queen Elizabeth cake.
Queen Elizabeth cake.

Netflix’te The Crown’un 3 sezonunu da tek nefeste izlemiş herkes buradaysa yüksek müsadenizle karşınızda; Queen Elizabeth cake. Saray mutfağında denenerek ortaya çıkmış bu olağanüstü kek adını tabi ki de ülkenin en güçlü kadınından alarak, lezzet mirasına ve ülke tarihine damga vurmayı başarmış.

Financiers Cake - Fransa

Financiers Cake.
Financiers Cake.

Fransa’da Eyfel Kulesi’nden daha büyüleyici bir şey var… O da ilk ısırıktan itibaren akıllara durgunluk veren; Financiers Cake. Görüntüsüyle külçe altını andıran ve bizce lezzetiyle de bu benzetmeyi hak edecek kadar değerli olan financiers cake ile tanışma vakti geldi de geçiyor bile.

Banana Bread - Amerika

Banana Bread (Amerikan Keki).
Banana Bread (Amerikan Keki).

Muzun içinde bulunduğu her tarife lezzet büyüsü yaptığı konusunda hemfikir olduğumuzu varsayarak söze giriş yapıyoruz. Dilimize her ne kadar muzlu ekmek olarak çevrilse de muzlu bir kek çeşidi olan banana bread, mutfaktaki muzları değerlendirmenin bizce en leziz yolu.

Genoa Cake - İtalya

Genoa Cake.
Genoa Cake.

16.yüzyıldan beri İtalyan mutfağında yerini koruyan bu lezzetin neden yüzyıllardır popülerliğini yitirmediğini ilk tattığınız an anlamanız oldukça olası. İtalyanlar için adını ünlü şehirleri Cenova’dan alan bu kekin adı Lokma için lezzet bombardımanı. Öyle ki en kısa sürede bu bombardımana yakalanmanızı ve lezzetine karşı koymamanızı tavsiye ederiz: Genoa Cake.

Anne Keki - Türkiye

Klasik anne keki.
Klasik anne keki.

Bu başlığı görür görmez akla ilk gelen bu defa ‘as bayrakları as, as, as’ değil. Akla ilk gelen, küçükken bir bardak süt eşliğinde yenilen anne kekine duyulan özlem. :( Hadi bu hafta sonu tüm Lokma anneleri mutfağa! Şimdi tüm minikleri halis muhlis klasik anne kekiyle tanıştırma vakti...