Dünyadan ekmek çeşitleri

Dünyadan ekmek çeşitleri
Dünyadan ekmek çeşitleri

Ekmek... Günde üç öğün sofralarımızdan eksik olmayan, hemen hemen her yemeğin yanına yakışan, dünyanın dört bir yanında aynı önemi taşıyan; en temel gıdalardan biri. Sabah kahvaltıda yumurtamıza bandığımız, öğle arası sandviçlerimizi yaptığımız, akşam yemeklerinde yemeğimizin suyunu bandığımız ekmeğin dünyanın her yerinde çok sevilmesi elbette ki boşuna değil... Türk mutfağında tandır ekmeğinden tutun da somun ekmeğine birçok ekmek çeşidi bulunurken dünyadan ekmek çeşitlerini ele almamak olur mu? Elbette ki hayır.

İÇİNDEKİLER

Karantina dönemi evlerimize kapandığımızda hepimizin birer ekmek profesörüne dönüştüğü o günlerden sonra ekmekler konusunda daha da bilgilenmiş olsak da hala dünyadan ekmek çeşitlerini tanımak da zorlanabiliyoruz...

Şimdi ise Lokmacığınızla beraber buğdayın keşfinden itibaren insanlığın ilk yiyeceklerinden biri olan ekmeğin yıllar içerisinde dünyada aldığı isimleri ve dünyadan farklı ekmek çeşitlerini keşfetmeye hazır mısınız?

Ciabatta ekmeği

Artizan lezzetlere sahip İtalya'nın birbirinden meşhur ekmek çeşitleri arasında en sevilenlerden biri olan ciabatta ile tanışmaya hazır mısınız? Fransızların baget ekmeğinin popülerliğine rakip olarak İtalyan bir ekmek reçetesi geliştirmek isteyen Arnaldo Cavallari tarafından ilk olarak 1982 yılında yapılan ciabatta ekmeği, İtalyanlar tarafından terlik şekline benzetildiği için ciabatta adını almıştır.

Baget ekmek

Görünümünden yola çıkarak adının ne anlama geldiğini tahmin etmekte pek de zorlanmayacağınız baget ekmek Fransızlar tarafından uzun, ince görüntüsü sebebiyle sopa ve baston anlamlarına gelen 'baguette' adını almıştır. Baget ekmek, bazı ülkelerde ise francala adı ile bilinir.

Naan

Hint mutfağının en kült lezzetlerinden biri olan naan ile tanışmaya hazır mısınız? Hindistan'ın bol baharatlı ve aromalı yemeklerinin yanına çok ama çok yakışan naan ekmeğinin tarifi Lokmacığınızdan, sofralarınıza Hint mutfağının esintilerini getirmek için kolları sıvaması sizlerden!

Brioche ekmeği

Fransız mutfağının en az baget ekmeği kadar meşhur ekmek çeşitlerinden biri olan brioche ekmeğinin adını daha önce duymamış olabilirsiniz. Her ne kadar baget kadar meşhur olsa da baget ekmeğinin aksine yapımı biraz daha meşakkatli olduğundan pek de tercih edilmeyen brioche,

Kraliçe Marie Antoinette tarafından söylenen ve tarihe geçen 'ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler' söyleminde yer alan pastadır.

Fougasse

Yine Fransa ve yine bir ekmek çeşidi... Aslında buna pek de şaşırmamak gerek. Çünkü gastronomik açıdan kendini en fazla geliştirmiş ülkelerden biri olan Fransa fırıncılık konusunda da en gelişmiş ülke. Artizan pastacılık ve fırıncılık ürünleriyle tüm dünyaya nam salmış ürünleriyle Fransa'nın güney bölgelerinde çekirdek, domates, kekik ve zeytin gibi ürünlerle de zenginleştirilebilir.

Damper ekmeği

Artık Fransa sınırlarından çıkıp Avustralya'ya doğru yolculuk etmeye ne dersiniz? Damper ekmeği, Avustrulya'nın en eski ve en geleneksel lezzetlerinden biri. Öyle ki yalnızca un, su, tuz ile tutulan hamurundan yapılmış, küle dökülmüş demir çubukların ucunda veya döküm tavalarda pişirilmiş damper ekmeği yapımı oldukça meşakkatli ekmek çeşitlerinden biri.

Tangzhong ekmeği

Şimdi ise rotamız: Asya. Japon mutfağının adını daha önce sushi ile, mochi dondurması ile, gyoza ile veyahut ramen ile duymuş olabilirsiniz. Peki ya tangzhong ekmeği? Japon mutfağının popüler yemeklerinin aksine adı pek de bilinmeyen tangzhong ekmeği mutlaka denemeye değer!

Crumpet

Bir ekmek çeşidi olarak kabul görse de aslında İngiliz usulü pancake olarak da değerlendirebileceğimiz crumpet, tıpkı pancake gibi reçel, tereyağı, bal, çikolata vb. ürünlerle tüketilir. İngilizlerin çay saatlerinde de sofralarında sıklıkla yer verdikleri crumpeti mutlaka denemelisiniz!

Mısır ekmeği

Listenin sonunda 'as bayrakları as, as, as' diyoruz ve Karadeniz'in simgesi haline gelmiş mısır ekmeği ile kapanışı yapıyoruz. Yoğurdun içine doğrayarak yendiği vakit tadından yenmeyen mısır ekmeği tarifi ile kendinizi Karadeniz yaylalarında hissetmeye hazır mısınız?