Dünyanın dört bir yanından ekmek çeşitleri

Dünya mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan ekmeği daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Dünya mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan ekmeği daha yakından tanımaya ne dersiniz?

İnsanlık tarihinin belki de en eski yiyeceklerinden biri olan ekmek elbette ki günümüze gelene kadar farklı lezzet kültürlerinin ve farklı yeme alışkanlıklarının gölgesinde farklı şekillerde gelişmiş ve bugün ki çeşitliliğe ulaşmış durumda. Peki sizler gerek Türk mutfağının gerekse dünya mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olan ekmeği daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Ekmek… Dünyanın neresinde olursa olsun, söz konusu hangi mutfak olursa olsun bir sofranın olmazsa olmazı. Tüm lezzetlere eşlik eden, kimi zaman tek başına dahi tüketmelere doyamadığımız ekmeğin dünyanın hemen hemen her yerinde aynı şekilde sevildiğini söylesek? Öyle ki ekmek tüketmeyi seven tek toplum kesinlikle bizler değiliz.

Özellikle de Avrupa’da ve Uzak Doğu mutfağında bambaşka hallerde karşımıza çıkan ekmek çeşitleri yeni lezzetler deneyimlemekten hoşlanan insanlar için birebir. Bu başlık altında dünyanın dört bir yanından belki de daha önce adını dahi duymadığınız ekmek çeşitlerini derledik ve sizlere de yalnızca damak tadınıza uygun olanları seçmeyi bıraktık.

Naan

Bollywood filmlerinden pek aşina olduğumuz Hint mutfağının olmazsa olmazı elbette ki yalnızca aromatik baharatları değil. Birbirinden nefis Hint yemeklerine eşlik eden sıcacık bir naan pofuduk kıvamıyla çay keyiflerinize de eşlik edecek en iyi seçeneklerden biri. Karantina dönemlerinde farklı ekmek çeşitleri deneyimlemeye var mısınız? :P

Hint mutfağından;naan tarifi

Ciabatta

Sahip olduğu şeklinden dolayı İtalyanca anlamı terlik olan ciabatta ekmeğinin çok daha iyi bir ismi hakettiğine canı gönülden inansak da lezzeti tek başına aklımızı başımızdan almaya yetiyor da artıyor bile. Epey zahmetli bir süreçten geçerek hazırlanan ciabattanın tüm bu zahmete değdiğine kesinlikle emin olabilirsiniz.

Zeytinli versiyonuyla; zeytinli ciabatta ekmeği tarifi

Focaccia

Söz konusu hamur işleri olduğunda bayrağı kimseye bırakmayan İtalyan mutfağının ekmek çeşitliliği konusunda da lider olmasına şaşırmamak gerek. Ciabattadan sonra bir diğer lezzet mirası olan focaccia ile de tanışma vakti… Özellikle focaccianun hamurunun pizza hamuruna epey benzediğini belirtelim ki kıvamı tutturmak konusunda bu minik tüyomuzu da unutmayın.

İtalyan mutfağından;focaccia tarifi

Parizyen baget

Fransızların ekşi mayalı köy bageti olarak da adlandırılan ekmeği bizim için en ama en başarılı ekmek çeşitlerinden biri. Sert ve iyi pişmiş kabuğunun içerisine gizli yumuşacık hamuruyla yemelere doyamadığımız parizyen baget tarifimizi mutlaka deneyimleyin dememize gerek var mı?

Fransız usulü; parizyen baget tarifi

Borodinsky

Rusların tok tutan, kilo aldırmayan çavdar ağırlıklı bu ekmeklerinin dünyanın dört bir yanında sevildiğini lakin Kuzey Avrupa ülkelerinde hemen hemen her öğünün vazgeçilmezlerinden olduğunu biliyor muydunuz? Rus siyah çavdar ekmeği olarak bilinen borodinsky mutlak denenmesi gereken ekmek çeşitleri arasında favorilerimizden biri.

Fougasse

Fransa’nın güneyinde epey sevilen ve sofraları sıklıkla süsleyen fougasse ekmeğinin adını daha önce duydunuz mu? Yaprak şeklinde bir ekmek olması sebebiyle çeşitli otlarla süslendiğinde çok daha fazla sevdiğimiz ve görselliğinin de çok daha ilgi çekici olduğunu düşündüğümüz fougasseyi mutlaka sevdiğiniz otlarla çeşitlendirin.

Brioche

Hazır Fransız mutfağına ait ekmeklerden söz ediyorken pek de uzaklaşmadan konu elbet Fransızların en başarılı ekmek çeşitlerinden biri olan; brioche… Üzüm ve çikolata parçalarıyla sıklıkla yapılan bu ekmek çeşidini siz bir de Lokma usulü çekirdekli denemeye ne dersiniz?

Fransız lezzet şöleni; çekirdekli kolay brioche tarifi

Bazlama

Tüm dünyanın ekmek çeşitlerinden söz ederiz de Türk mutfağının olmazsa olmazı ekmeklerine sıra gelmez olur mu hiç? Listemizin ilk sırasında sizlerle paylaştığımız Hint ekmeği olan naanın hemen hemen aynısı olan bazlama yüzyıllardır Türk mutfağının en sevilen ekmek çeşitlerinden biri.

Başkentten; bazlama tarifi

Mısır ekmeği

Listemizin sonuna da en en sevdiğimiz o tarifi bıraktık ve tüm Karadeniz’i bir kez daha birbirine düşürmeye kalkıştık… :P Öyle ki Karadeniz yöresinde bir türlü paylaşılamayan mısır ekmeğinin yarattığı bu kaos bizce boşa değil, değer. Mısır ekmeğini kısaca anlatmamız gerekirse; fırından yeni çıkmış halini tereyağıyla tüketen biri için bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına eminiz…

Karadeniz'i karıştıran; mısır ekmeği tarifi