Düzenli tüketildiğinde gençlik iksirine dönüşen 10 gıda

Sebze ve meyveler
Sebze ve meyveler

Günümüzde yediğimiz besinlerin çoğu cildimize düşman olabilecek türde besinler.Cildimiz vücut kalitemizin ve vücut sağlığımızın aslında bir yansıması. Hepimiz pürüzsüz, temiz ve canlı bir cilt istiyoruz. Peki bunun için dışarıdan müdahale dışında ne yapıyoruz? Dıştan yaptığımız cilt bakımları önemli fakat cildi asıl güzelleştiren şey ona uygun olan besinleri hayatımıza katmak!

İÇİNDEKİLER

Susuz kalmak, sigara ve alkol tüketmek gibi yapılmaması gereken temel unsurları zaten bildiğinizi varsayıyor ve size farklı önerilerle geliyoruz. Hangi besinleri düzenli tüketirsek cildimizde ne gibi farklılıklar olur? Cilt bakımında kullanılan besinler nelerdir? Cilt içten nasıl beslenir? gibi soruların cevabını arıyorsanız vakit kaybetmeden yazımızı okumaya başlayın!

İşte hücre yenileyen ve hücrelerdeki hasarları onaran besinlerimiz:

Nar

Meyveler içerisinde antioksidan düzeyi en yüksek olan nar ile başlıyoruz. Vitamin, mineral ve lif bakımından çok zengin olan nar, tam bir cilt dostu! Kan akımını artırdığından dolayı cildin donuk ve soluk görüntüsünü ortadan kaldırarak çok daha genç ve canlı görünmesini sağlar.

O halde ne diyoruz, ‘mevsiminde bol bol nar tüketiyoruz!’


Brokoli

Cildi güzelleştirme özelliği olan K vitamini açısından çok zengin bir besin olan brokoli, bu özelliğinden dolayı ‘sebzelerin kralı’ olarak adlandırılıyor! Uzun süre etkili antioksidan özelliği olan brokoli gençlik hormonunun salgılanması konusunda son derece başarılıdır.

Böğürtlen-yaban mersini-karadut

Bu meyvelere rengini veren madde, anti-aging için biçilmiş kaftan! Bu meyvelerin içerisinde bulunan özel antioksidanlar cilt yıpranmasına karşı adeta bir kalkan görevi görüyor. Kan dolaşımını ciddi oranda artırıyor bu da cilt yenilenmesine büyük bir katkı sağlıyor.

Greyfurt

C ve A vitamini açısından tam bir maden olan greyfurt, bahsettiğimiz diğer gıdalar gibi antioksidan açısından çok zengin. Bunun yanında aynı zamanda fitokimyasal maddeler sayesinde yağ yakımını da hızlandırıyor.

Lifli gıdalar

Lifli gıdaları beslenme düzeninize eklediğiniz anda vücudunuzdaki ve cildinizdeki değişimi kısa sürede fark edeceksiniz. Kolesterol ve şekeri dengeleyen, kilo verdiren, bağırsak kanserine karşı kalkan oluşturan ve cildi içten besleyen bu besinleri tam tahıllı gıdalar, yulaf ezmesi, keten tohumu, elma armut gibi lifli meyveler olarak sıralayabiliriz.

Semizotu

Hücre koruyucu antioksidanlar barındıran semizotu tam bir güzellik kaynağı! A, C ve E vitaminleri açısından çok zengin olan semizotu potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir açısından da oldukça zengin.

Ceviz

Vücuda faydaları saymakla bitmeyen cevizin cilt için olan faydalarından bahsedelim. Hücre yenileyen magnezyum, bakır, manganez ve omega-3 açısından çok zengin olan ceviz, cildi yenileyici ve onarıcı özelliklerle donatılmış!

Yoğurt

Uzun yaşamları ile nam salmış Kafkas halkının gençlik iksiri olan yoğurt, sofralarımızda bolca tüketiliyor. Tüketmeyenlerin ise yoğurt yemeyi ihmal etmemelerini öneriyoruz. Kaliteli bir protein kaynağı olan yoğurdun cilde faydaları da saymakla bitmiyor. Siz siz olun günde bir kase yoğurt yiyin!

Balık

Haftada iki gün ve mevsimine uygun olarak tüketilen balık, D vitamini eksikliklerinde, iyot/fosfor alımında ve hücre yenilenmesinde oldukça kıymetli bir aktördür. İmkan bulduğunuz her an balık tüketmenin zarardan çok faydası var!

Zerdeçal

“Neden onca baharat arasından zerdeçal?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Hücresel yaşlanmayı ciddi oranda baskılayan çok önemli bir baharat olan zerdeçal, cildi genç tuttuğu gibi beyni de genç tutar ve alzheimer başta olmak üzere beyin hastalıklarından bizleri korur.

Bahsettiğimiz bu 10 gıdayı günlük beslenmemizin bir parçası haline getirebilirsek vücudunuzdaki ve cildinizde farkı çok kısa sürede göreceğinize garanti veriyoruz!

Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu