Genetiği korunmuş bir gıda: Siyez buğdayı hakkında her şey

Siyez bulguru
Siyez bulguru

Artık yediğimiz neredeyse her şeyin genetiği değiştirilmiş! Bunca GDO içeren besinin arasında genetiği geçmişten günümüze tamamen korunmuş bir gıda var o da siyez! Siyez buğdayı nedir? Siyez buğdayı nerelerde yetişir? Siyez bulguru nasıl pişirilir? gibi soruları yanıtlıyoruz ve siyez hakkındaki her şeyi sizlerle paylaşıyoruz!

İÇİNDEKİLER

Siyez nedir?

Buğday türlerinin atası kabul edilen ve bazı kaynaklara göre 10.000 ila 12.000 yıl öncesinde dahi tüketilen bu buğday türü gerçek anlamıyla geçmişten günümüze aynı şekilde gelmiş. Bu atalık tür ilk olarak Hitit dilinde "zız" olarak adlandırılmış ama şu an halk arasında siyez olarak geçiyor.

Siyez nerede yetişir?

Dünya üzerinde Türkiye, Balkanlar, Fransa ve Fas'ta yetişir. Ülkemizde ise kışın çok sert geçtiği Kastamonu, bu buğday türünün en rahat yetiştiği alandır. Ülkemizde neredeyse sadece bu bölgede yetişen siyez, zaman zaman Kastamonu buğdayı olarak da adlandırılır.

Sulanmaya, ilaçlanmaya ve gübrelenmeye ihtiyacı yoktur.

Siyez buğdayının faydaları neler?

-Bağırsakları düzenler ve sindirimi kolaylaştırır.
-Glisemik indeksi çok düşüktür, insülin direncine iyi gelir.
-Folik asit miktarı yüksektir, anne sütünü artırır.
-Düzenli tüketildiğinde kanseri önleyici etkisi vardır.
-B1 vitamini yoğunluğundan sinir sistemine iyi gelir.
-Tip2 diyabete yakalanmayı geciktirir.
-İçerisinde bulunan lutein, zeaksantin ve beta-karoten göz sağlığınızı korur.
-İçerdiği yüksek miktarda betain ile alzheimer riskini azaltır.
-Şişkinlik ve kabızlık sorunlarına iyi gelir ve zayıflamayı destekler.

Kirazlı siyez salatası

Öğle ya da akşam yemeği olarak tüketebileceğiniz kirazlı siyez salatası o kadar doyurucu ve lezzetli ki klasik "sağlıklı tarifler" kategorisinde kesinlikle değil! Et yemeklerinin yanına da çok yakışan bu tarifimizi mutlaka denemelisiniz!

Mantarlı siyez pilavı

Uzun süre tok tutan siyez bulgurundan her yemeğin yanına yakışacak çok lezzetli bir pilav yaptık. Biz mantarlı tercih ettik ancak ıspanaklı, tavuklu, nohutlu... Her şekilde yapabileceğiniz siyez pilavınız 15 dakikada hazır!

Siyez unlu kıtır

Bu tarif tam bir çay yanı atıştırmalığı! Biz içerisine kendi sevdiğimiz baharatları karıştırdık ve küçük bir kaçamak yapıp ay çekirdeği ile yaptık. Ancak siz isterseniz keten tohumu tozu, çörek otu, kabak çekirdeği gibi sağlıklı alternatifler de tercih edebilirsiniz. Hepsi harika olacaktır!

Siyez unlu poğaça

Hamuru bizden, içi sizden! Biz içi için lor peyniri ve krem peynirini buluşturduk ortaya harika bir lezzet çıktı ancak tabii ki kıymalı, patatesli, zeytinli ve ıspanaklı olarak da yapılabilir tercih size kalmış. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!