Hızlı ve kolay hazırlayabileceğiniz 9 sağlıklı tarif

​Hızlı ve kolay hazırlayabileceğiniz 9 sağlıklı tarif
​Hızlı ve kolay hazırlayabileceğiniz 9 sağlıklı tarif

Sıcak yaz günlerinde hem hızlı hem de kolay hazırlanabilecek tariflere fazlasıyla yöneliyoruz. Bunlar arasında salatalar, zeytin yağlılar, mücverler ve soğuk çorbalar ilk sırada geliyor. Özellikle serinletici etkiye sahip besinleri fazla tercih ediyoruz. Kurban Bayramı sonrası et yemeklerine biraz mola vermek ve sebze ağırlıklı beslenmek isteyenler için 9 farklı lezzetli tarifi bir araya getiriyoruz.

Kurban Bayramı’nda et tüketimi önemli oranda artıyor. Kesimden sonra dinlendirilip buzdolabı ya da derin donduruculara yerleştirilen etler, birkaç ay boyunca farklı oranlarda kullanılıyor. Ancak ilk cümlede de bahsettiğimiz gibi et tüketiminin en fazla olduğu zaman Kurban Bayramı. Hem sabah - öğle ve akşam yemek tariflerinde çok fazla et tercih ediliyor hem de genel olarak ikramların tamamında kurban etine yer veriliyor. Durum böyle olunca birkaç gün içinde alınan yüksek protein miktarıyla kilo alınabiliyor ve fazla et yemek de insanı rahatsız edebiliyor. Bu gibi durumlarda en azından aynı et tüketim temposuna bayram sonrasında devam etmeyip, mideyi biraz daha hafif besinlerle doldurmak isteyenlere bir dizi önerimiz var. Sıcak yaz aylarında olduğumuzdan mütevellit zeytinyağlılara yönelebilir; salatalarla menüleri çeşitlendirebilir ve hafif ızgaraları da menüye dahil edebilirsiniz.

Arpa şehriyeli erikli salata

Bayram sonrasında biraz daha hafif tariflere yönelmek isteyenler için ilk tarifimiz arpa şehriyeli erikli salata. Özellikle yaz mevsiminde bol bol tüketebileceğiniz şehriyeli erikli salata, soğuk bir içecekle birlikte tam bir menü halini alıyor. Yapılışı oldukça kolay ve kısa süreli. Bizce mutlaka denemelisiniz.

Arpa şehriyeli erikli salata
Arpa şehriyeli erikli salata

Enginar salatası

Sıcak yaz günlerinde salata hazırlamak için enginarı da listeye dahil edebilirsiniz. Özellikle diyet yapanlar için çok güzel bir alternatif olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca karaciğerde biriken toksinlerin atılması konusunda da enginarın epey faydalı olduğunu hatırlatalım. Tarif ve diğer detayları aşağıdaki bağlantıda bulabilirsiniz.

Enginar salatası
Enginar salatası

Brokoli mücver

Yalnızca 10 dakikada hazırlanıp 20 dakikada pişirilebilen brokoli mücver; taze yeşillikler, rendelenen patates ve havuçla birlikte epey lezzetli hale geliyor. Ayrıca brokoliyi sevmeseniz bile mücver haline getirdikten sonra kararınızı değiştirebilirsiniz. Biz tarifimizde varsayılan olarak 500 gram haşlanmış brokoli ve 2 çorba kaşığı ufalanmış beyaz peynir üzerinden tarif veriyor olsak da web sitemizde kişi sayısını artırarak diğer malzemelerin miktarını buna göre ayarlayabilirsiniz.

Brokoli mücver
Brokoli mücver

Semizotu salatası

Besleyici etkisiyle salatalarda bolca kullanılan semizotu, hem yaz hem de kış boyunca bulunabiliyor. Demir ve kalsiyum bakımından epey zengin olan semizotu, bu sayede kalp ve damar hastalıklarıyla mücadele etmekten tutun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine kadar farklı amaçlarla tüketiliyor.

Semizotu salatası
Semizotu salatası

Yoğurtlu semizotu çorbası

Semizotu sadece salatada kullanılmıyor elbette. Bunun yanı sıra börekten tutun çorbasına kadar birçok farklı tarif de mevcut. Özellikle yoğurtla karıştırıldığında semizotunun yaz ayları için epey ferahlatıcı bir çorba haline geldiğini belirtmek gerekiyor. Aşağıdaki bağlantı üzerinden yoğurtlu semizotu çorbası tarifine ulaşabilirsiniz.

Yoğurtlu semizotu çorbası
Yoğurtlu semizotu çorbası

Sumaklı ekşili sebzeler

Sebze ve yeşilliklerin faydası saymakla bitmez. Biraz daha mayhoş tat sevenler için sumaklı ekşili sebzeler tarifini paylaşıyoruz. Besleyici ve oldukça sağlıklı bir etkiye sahip olan sumak, bu tarz tariflerle sadece ara öğün olarak değil ana yemek olarak da tercih edilebilir.

Sumaklı ekşili sebzeler
Sumaklı ekşili sebzeler

Sütlü patates püresi

Yine sıcak yaz günlerinde aperatif olarak tercih edebileceğiniz diğer bir lezzet ise patates püresi. Süt, kaşar, vanilya, ve sarımsakla birlikte ortaya gerçekten biz patates püresi çıkıyor. Aşağıdaki bağlantı üzerinden ayrıntılara erişebilirsiniz.

Sütlü patates püresi
Sütlü patates püresi

Fasulye piyazı

Fasulye piyazı da yine sıkça tercih edilen yaz aperatiflerinden biri. Özellikle çok hızlı şekilde hazırlamak isteyenler, sadece malzemeleri karıştırıp zeytinyağı ve tuz ekleyerek kısa sürede bu tarifi uygulayabilir.

Fasulye piyazı
Fasulye piyazı

Fesleğen soslu taze meyveli buğday salatası

Lokma’da şefin seçimi tariflerden biri fesleğen soslu taze meyveli buğday salatası. Buğday, şeftali, kayısı, böğürtlen, limon ve taze naneyle bir araya getirerek hazırlayabileceğiniz bu salata çeşidinde aslında kafanıza göre diğer meyveleri de ekleyebilirsiniz.

Fesleğen soslu taze meyveli buğday salatası
Fesleğen soslu taze meyveli buğday salatası

Fesleğen soslu taze meyveli buğday salatası nasıl yapılır?

Her ne kadar bu rehberimizde 9 farklı lezzeti bir araya getirip tarifini paylaşmış olsak da aslında bu formatta ‘hafif ve sağlıklı’ olarak değerlendirebileceğimiz çok fazla tarif var. Bunların tamamına aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.