Kahvaltı sofralarına yakışır birbirinden nefis 12 poğaça tarifi

Nefis poğaça tarifleri.
Nefis poğaça tarifleri.

‘Olmazsa olmaz’ hamur işlerinin başında poğaçalar yer alıyor. Hem sabah kahvaltısı hem öğle arası hem de akşam çaylarının yanını boş geçmek istemeyenler için birbirinden lezzetli 12 poğaça tarifini paylaşıyoruz. Bunlar arasında peynirli poğaçalar da var, pırasalı enteresan lezzetler de…

Bir tür çörek olan poğaça, aslında İtalyancada ‘külde pişmiş küçük hamur işi’ anlamına gelen focaccia kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Osmanlı mutfağında da oldukça önemli olan poğaçalar, özel davetlerde önemli konuklar için hazırlanmış. Bu gelenek günümüzde büyük ölçüde devam etse de koronavirüsle birlikte özel davetlerde yapılan sofralar aile içine ve günlük hayatımıza entegre oldu. Özellikle sabah kahvaltılarda sıcak sıcak yumuş poğaçalar, akşam üzeri sıcak bir bardak çayın yanında nefis kokulu otlu poğaçalar mutfakta en sık yapılan tarifler arasında yerini aldı. Kış aylarıyla beraber sıcacık evlerimizde, sabah kahvaltı sofralarını şenlendirecek birbirinden lezzetli ve farklı tarifleri Lokma mutfağından sizlere konuk ediyoruz. Mutlaka denemeniz gereken lezzetleri detaylarıyla aktarıyoruz.

1. Poğaça tarifi

Listenin ilk sırasında klasik bir poğaça tarifi var tabii. Öncelikle poğaça yapmanın mantığını öğrenip daha sonra çeşitlendirmek ilk denemeler için daha mantıklı. Poğaça için gerekli tüm malzemeleri edindikten sonra gerisi çok kolay! Poğaçanız fırında pişerken size sadece çayı demlemek kalıyor. İster kahvaltı sofralarında isterseniz akşam çayınızın yanına mis gibi poğaça tarifi için adımlara uymanız yeterli. Şimdiden ellerinize sağlık!

2. Peynirli pastane poğaçası

Pastane önünde yürürken burnumuza gelen mis gibi poğaça kokuları hepimizin canını çektiriyor elbette.. Peki pastanede yapılan bu güzel peynirli otlu poğaçaları evde yapmayı denediniz mi? Denemediyseniz şimdi tam sırası çünkü Lokma mutfağından sizlere nefis bir tarif sunuyoruz. İlk kez deneyenlerin dahi rahatlıkla yapabileceği nefis peynirli poğaça tarifi için hemen sizlerle tüm detayları malzemeleri püf noktaları ve yapım aşamasını paylaşıyoruz. Mutlaka deneyiniz efendim: Peynirli pastane poğaçasının tarifi.

3. Sebzeli poğaça

İçinde bal saklı bir poğaça tarifi sizlerle... Klasiklerden sıkılanlar, farklı tarifler denemeyi sevenler için hem yapımı eğlenceli hem de tadı şahane bir poğaçayla geldik. Çok kısa sürede hazırlayıp kısa sürede pişirebileceğimiz mayasız bir poğaça tarifi. Tadı içinde saklı nefis balkabağı kırmızı kapya biber ve taze soğanla beraber tam buğday unu içerisine saklayarak keçi peyniriyle buluşturduk. Eve mis gibi kokular yayan bu poğaça tarifini hemen sizlerle paylaşıyoruz: Sebzeli mayasız poğaça tarifi.

4. Kaşar peynirli pofuduk poğaça

Sırada şefin seçiminden yumuşacık kaşarlı bir poğaça tarifi var. Piştikten sonra yumuşaklığına inanamayacaksınız! İçine kaşar peyniri ve siyah zeytin koyduğumuz ve üzerini de haşhaşla süslediğimiz tarifin hazırlanma süreci ise sadece 20 dakika. Uzun uzun düşünmeye gerek yok evdeki malzemelerle rahatlıkla yapılabilen bu kolay tarif için kolları sıvayalım! Tarifin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: Peynirli pofuduk poğaça tarifi.

5. Unsuz poğaça tarifi

Unsuz poğaça mı olur demeyin. Biz yaptık oldu. Hem de enfes oldu. Özellikle diyet yapan ama bir türlü hamur işlerinden de vazgeçemeyen, ‘daha sağlıklı besleneyim ama sıcak çayın yanında atıştırmalık eksik olmasın’ diyen sevgili okurlarımız için geliyor bu tarif. Gönül rahatlığıyla hazırlayıp dilediğiniz kadar tüketebileceğiniz bu tarif sizin kurtarıcınız olacak. Videolu anlatımıyla beraber 15-20 dakikada hazırlayıp pişirebileceğiniz tarifin tüm detayları sizlerle. Tarifin videolu anlatımına buradan ulaşabilirsiniz:

6. Pratik kaşarlı poğaça tarifi

İlk gördüğünüzde pastayı anımsatan, pofidik birbirine geçmiş poğaçalar sabah kahvaltı sofralarınızı şenlendirecek güzellikte. Mis gibi kokusu ve pratik hazırlanışıyla hem çocuklar hem de yetişkinlerin favorisi olacak. Hazırlaması kolay, yemesi oldukça keyifli poğaça tarifimiz sizlerle. Mutlaka denemelisiniz: Pratik kaşarlı poğaça tarifi.

7. Elmalı gevrek poğaça

Hem kurabiye hem poğaça tadında elmayla mükemmel uyumlu gevrek bir poğaça tarifiyle sizlerleyiz. Mutfaklarda en çok tercih edilen kokusunun güzelliğiyle mutluluğun doğru orantıda olduğu tarçın, tadına doyumsuz elmayla buluşup akşam çaylarının yanına harika bir lezzet şöleni sağlıyor. Sizde mutlaka bu farklı poğaça tarifini deneyip sevdiklerinizle paylaşmalısınız. Şimdiden ellerinize sağlık.

Tarifin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: Elmalı poğaça tarifi.

8. Nişastalı mercimekli poğaça yapımı

Poğaça tariflerinde ilk sıraya yer edinecek oldukça iddialı ve yapımı kolay bir poğaça var sırada. Denedikten sonra elinizin ilk gideceği tariflerden bir tanesi olacağına eminiz. Özellikle misafirlerinize hazırlayacağınız özenli sofraların baş köşesinde yer edecektir. Mercimekli iç harcın puf puf kabaran mayalı hamurla uyumu yiyen tüm herkesi büyüleyecek. Mutlaka denemeniz gereken bu tarifin tüm detaylarını, malzemeleri, ölçüleri ve hazırlık aşamasını sizlerle paylaşıyoruz: Mercimekli poğaça tarifi.

9. Patatesli poğaça tarifi

Tarifi ilk denediğimizde nedendir ki bilinmez bizi alıp eski günlere götürdü. Hem kokusu hem de görüntüsüyle geçmişle bir bağlantı kurmanızı sağlayan bu naif tarif, önce mutfağı sonra tüm evi mis kokularla donattı. İştah kabartan ve günün her saati sıcacık bir çayla sizi huzura kavuşturan pratik poğaça tarifini mutlaka sizde deneyip sevdiklerinizde paylaşmalısınız: Patatesli poğaça tarifi.

10. Erikli tatlı poğaça

Pandemiyle beraber hayatımızda büyük bir önem kazanan mutfak farklı tariflerle daha da eğlenceli hale geliyor. Çok fazla risk almadan keyifli vakit geçirebileceğiniz ve yeni deneyimler kazanabileceğiniz güzel bir tarifi de sizlerle paylaşalım. Erikli tatlı poğaça tarifi kolay bir şekilde hazırlayıp sizi fazla sabırsızlandırmadan pişebilecek bir poğaça tarifi. A ve C vitaminlerinin en önemli kaynaklarından biri olan kırmızı erikle hazırladığımız bu tarif tüm tatlı ihtiyacınızı da karşılayacak: Erikli poğaça tarifi.

11. Patatesli kavrulmuş soğanlı otlu poğaça

İçerisindeki malzemelerin muhteşem uyumuyla bizleri büyüleyen yine farklı bir poğaça tarifiyle listemize devam ediyoruz. Doyurucu özelliği sayesinde tek başına bir öğünde rahatlıkla tüketebileceğiniz patates, kavrulmuş soğan ve maydanozla beraber içine kaşar peyniri ve biraz baharatla da tatlandırdığımız bu tarif, keyifli sohbetlerinizin yanına çok yakışacak: Patatesli otlu poğaça tarifi. Şimdiden afiyet olsun!

12. Pırasalı poğaça

Listemizin son sırasında kış sebzelerinden ev sevilen pırasayla hazırladığımız poğaça tarifi geliyor. Videolu anlatım sayesinde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tüm detayların yazılı olduğu püf noktalarıyla beraber harika bir tarif sizi bekliyor. Mayasız hamuru sayesinde hızlıca hazırlayabileceğiniz mis kokulu ve oldukça da sağlıklı besin içeren pırasalı poğaça tarifinin tüm detayları sizi bekliyor.