Kış aylarının vazgeçilmezi: Kemik suyu yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Kemik suyu yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Kemik suyu yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Kemik suyu her evin mutfağında mutlaka olması gereken en önemli ve en faydalı besin kaynaklarından bir tanesi. En güzel yanı ise evde kendimizin rahatlıkla hazırlayabiliyor olması. Kemik suyu kaynatmadan önce nelere dikkat etmeliyiz, püf noktaları nelerdir bunlara bir göz atmadan önce kısaca faydalarından bahsederek ne kadar önemli olduğunu tekrardan hatırlatalım...

Yapılan araştırmalar neticesinde kemik suyunun özellikle gençler ve gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalı olduğu kesinleşti. Tek başına ilaç olarak bile kullanılabilecek kadar sağlıklı bu çorbanın en önemli özelliği kemik sağlığına iyi gelip iyice güçlendirmesidir.

Ameliyat ve ciddi kazalar sonrasında kemiklerin daha hızlı kaynaması için doktor tarafından dahi içilmesi önerilmiştir. Aynı zamanda cildi yaşlanmaya ve kırışıklığa karşı da korumaktadır. Bağırsak sağlığı için oldukça önemli olan bu çorbayı kış aylarında ve mevsim geçişlerinde mutlaka bağışıklığı güçlendirmek için tüketmek gerekiyor. Aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olur ve tokluk hissini arttırır. Ruh halini iyileştirerek depresyon durumundan kurtarır. Sindirimi kolaylaştırır ve daha zinde kalmanızı sağlar.

Kemik suyunun püf noktaları

-İlk olarak elde edeceğimiz bol ilikli ve kemikli etler satın almak. Koyun veya danadan almış olduğunuz kemikleri kanlarından ayırmak için bol suda bekletmeniz faydalı olacaktır. Dilerseniz beklettiğiniz suya az miktarda tuzda ilave edebilirsiniz. Kan ve kirlerden arınan kemiklerini suda saatlerce bekletebilirsiniz.

-Daha lezzetli ve farklı bir tat denemek isterseniz yıkadığınız kemikleri biraz salça ve zeytinyağlı ile ovduktan sonra fırına verebilirsiniz. Fırında biraz kızardıktan sonra kaynatma işleminize geçebilirsiniz.

-Kemikleri pişireceğiniz suya ek olarak kök sebzelerden de ilave edebilirsiniz. İri iri doğranmış patates, soğan, havuç, kereviz sapı gibi kaynatmaya dayanıklı uzun ömürlü sebzeler tercih edebilirsiniz. Bunun yanında dilerseniz brokoli ya da evde bulunan diğer sebzelerden de ekleyebilirsiniz.

-Dilerseniz baharat olarak zerdeçal ekleyebilirsiniz. Kanser önleyici etkisi olan zerdeçal tadıyla da suya güzel bir aroma katacaktır.

-Asidik bir yapıda olan sirkeyi kullanmak ise kemikteki minerallerin suya tam olarak işlemesini sağlamaktadır. Dilerseniz 2 yemek kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.

-Diğer bir püf nokta ise kemik ve sebze suyuna ilave edeceğiniz su miktarıdır. Bu su seviyesi sebze ve etlerin iki katı kadar yani üzerini kapatacak kadar su ekleyebilirsiniz.

-Daha berrak bir et suyu elde etmek için kaynarken ortaya çıkan köpükleri devamlı kevgir yardımıyla temizlemenizdir. Bu püf noktaya dikkat ettiğiniz müddetçe daha güzel bir lezzette kemik suyu elde etmiş olursunuz.

-Taze baharatlarla dilerseniz bir kese oluşturarak suyun içine atabilirsiniz. Defne yaprağı, maydanoz sapı, tane karabiber, sarımsak ve taze kekikle oluşturduğunuz keseyi kaynayan eti ocaktan almadan 1 saat önce içine atabilirsiniz.

-Kemik suyunun faydalı bir şekilde oluşması için en az 6 saat kısık ateşte kaynatılması gerekmektedir.

-En az 6 saat kaynayan kemik suyunu biraz ılımasını bekleyerek süzmeye hazır hale getirebilirsiniz. Bir elek ya da ince telli süzgeç yardımıyla süzebilirsiniz.

Hazırlamış olduğunuz kemik sularını ılıdıktan sonra kavanozlara koyabilirsiniz. Ancak tamamen soğumasını bekleyin eğer tam soğumadan dolaba kaldırırsanız kolajen yapının jelleşmesiniz engellemiş olursunuz. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra dolapta +4 derecede 5-6 gün kadar saklayabilirsiniz. Bu saklama yöntemi daha kısa ömürlüdür. Dondurucuda saklama yönteminiz ise daha uzun ömürlü olacaktır. Küçük buz torbalarına bölüştürerek

-18 dereceye kadar derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Tek porsiyonluk olarak kullanıp yemeklerinize katabilirsiniz.

Hazırlayıp sakladığımız bu kemik sularınızı dilediğiniz her yemekte kullanabilirsiniz. Çorbalarınıza, yemeklerinize ve pilavlarınıza hem daha sağlıklı olması için hem de güzel bir aroma katması için kullanabilirsiniz.

Siz de en yakın zamanda kemik edinip sularını kaynatarak daha sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz. Lokma mutfağından sizler için derlediğimiz tarifleri deneyebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık!

Kemik Suyuna Patates Yemeği

Gençlik iksiri şeklinde de geçen kemik suyu, patates yemeğiyle birleştiğinde ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor. Vücudu dinç tutup özellikle kış hastalıklarına karşı bağışıklığını artırmak isteyenlerin bu tarifi uygulamasını tavsiye ediyoruz.

  • Kemik suyuna patates yemeğinin malzemeleri
  • - 3 Su Bardağı Kemik Suyu
  • - 1 Kase Kabuğu Soyulmuş - Doğranmış Patates
  • - 1 Kase Arpacık Soğan

Tarifin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz:

Bildiğimiz yayla çorbasını kemik suyuyla yapsak ne olur? Bizce çok güzel olur… En çok sevilen çorbalardan biri olan yayla çorbasının kemik suyuyla birleşimi 10 dakika hazırlanma ve 30 dakika pişirme süresiyle yaklaşık 40 dakikada sofranızda!

Kemik Suyuna Yayla Çorbası

Yine kış ayları için harika lezzetlerden biri de kemik suyuna taze baharatlı çorba. Hem taze baharatların etkisi hem de kemik suyunun verdiği zindeliği tek bir çorbada buluşturmak isteyenler bu tarifi uygulayabilir.

  • Kemik sulu yayla çorbasının malzemeleri
  • - 1/2 (Yarım) Su Bardağı Pirinç
  • - 4 Su Bardağı Kemik Suyu
  • - 3 Çorba Kaşığı Un
  • - 1 Su Bardağı Yoğurt
  • - 1 Adet Yumurta Sarısı
  • - Yeteri Kadar Tuz
  • Servis Malzemeleri
  • - 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
  • - 1 Tatlı Kaşığı Dolusu Toz Nane

Tarifin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz:

Kemik Sulu Brokoli Çorbası

Son olarak brokoli çorbasının da kemik suyuyla çok yakıştığını söylememiz gerekiyor. Hazırlanması epey kolay olan bu tarif de denemeye değer.

  • Kemik sulu brokoli çorbasının malzemeleri
  • - 1 Adet Küçük Boy Yemeklik - Doğranmış Kuru Soğan
  • - 2 Diş Kıyılmış Sarımsak
  • - 1 Adet Doğranmış Orta Boy Havuç
  • - 1 Çorba Kaşığı Dolusu Tereyağı
  • - 500 Gram Doğranmış Brokoli
  • - 1 Adet Küçük Boy Doğranmış Patates
  • - 1 Çorba Kaşığı Un
  • - Yeteri Kadar Tuz
  • - Varsa Yeteri Kadar Kemik Suyu

Tarifin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz: