Patatesin dünya tarihini değiştiren hikayesi

Van Gogh / Still Life Potatoes in a Yellow Dish
Van Gogh / Still Life Potatoes in a Yellow Dish

Sofralarımızdan eksik olmayan, yemeklerimizin en güzel eşlikçisi patates... Küçük büyük demeden ülkece hayranı olduğumuz patatesin dünyayı değiştiren bir hikayesi olduğunu biliyor muydunuz? Kızılderililerden İnkalara, onlardan da Güney Amerika'ya... Yaklaşık 8 bin yıllık tarihi olan ve dünyanın kaderini değiştiren bu sebzenin hikayesini ve 5 patatesli tarifi Lokmacığınız anlatıyor.

Avrupa'nın Otuz Yıl Savaşları'nı hepimiz duymuşuzdur. İşte bu savaş patatesin Güney Amerika'dan Avrupa'ya yayılmasına sebep oldu. Almanya'ya giden İspanyol askerlerin at yemi olarak yanlarına aldıkları patatesi Alman askerleri de yiyince olanlar oldu!

Van Gogh / Patates Yiyenler
Van Gogh / Patates Yiyenler

Peki Almanlar bu toprak altından çıkan mücevheri nasıl yiyeceklerini nereden biliyorlardı? Elbette bilmiyorlardı! Çiğ çiğ mideye indirilen patatesler ciddi hazım problemlerine yol açtı. Olay hükûmete kadar varınca ülkede patates yemek tabiri caizse yasaklandı!

Jules Bastien-Lepage / Patates Toplayan Kadın
Jules Bastien-Lepage / Patates Toplayan Kadın

Gel zaman git zaman ressamların resimlerine konu olan patates tekrar gündeme geldi. Bu sefer Fransa'da! Yedi Yıl Savaşları'nda Almanlara esir düşen eczacı Antoine-Augustin Parmentier yalnızca patates yiyerek hayatta kaldı. Demek ki patatesin nasıl yeneceğini bilen biriymiş! Esaretten kurtulup ülkesine dönünce de patatesin nasıl mükemmel bir yiyecek olduğunu herkese duyurdu.

1920'lere geldiğimizde patates çoktan Amerika'nın fast-food kraliçesi olmuştu. Daha sonra uzmanlar tarafından suçlu yiyecekler listesine kondu. Oysaki ne badireler atlatarak bu günlere gelmişti zavallı patates!

Günümüzde o zararlı halinden çıkıp çeşit çeşit tarifler yapılan patatesin en güzel tarifleri Lokma'da. Hadi tariflere şöyle bir bakalım!

Patates Pate

Geleneksel pate tariflerine Türk mutfağından güncelleme geliyor. Sofralarınızın yıldızı olacak yeşil mucize patates pate! Krem peynirle dokusunu yumuşatıp yemyeşil otlarla lezzetine lezzet kattığımız patates pate tarifi için mutfakların yolunu tutma zamanı!

Patates Salatası

Gün sofralarımızın ve arkadaş davetlerimizin vazgeçilmez yıldızı! Pratikliğinden mi bahsedelim lezzetinden mi yoksa faydalarından mı bilemedik. Patates salatasını bir de Lokma tarifiyle deneyin istedik!

Sütlü patates püresi

Hem tek başına yemek, hem garnitür hem de fırın yemeklerinin kurtarıcısı. O her şey! Kıvamını tutturamadığınız, yavan patates pürelerine son vermenin zamanı geldi! Lokma kıvamıyla, tadıyla, dokusuyla harika bir tarifi buraya bırakıyor.

Ispanaklı patates dolması

İki sebzenin de lezzetinin doruğa ulaştığı ıspanaklı patates dolması hem tadıyla hem de şık görünümüyle herkesi büyüleyecek. Tek başına ana yemek olacak kadar güçlü bu yemeği Lokma severlere ısrarla tavsiye ediyoruz.

Vanilyalı fındıklı fırın patates

"Ne alaka Lokmacım." dediğinizi duyar gibiyiz. İddia ediyoruz deneyenlerin vazgeçemediği kolay mı kolay farklı mı farklı bir kurtarıcı! Biz çok beğendik sizlere de öneriyoruz. Denemeyen kalmasın!