Ramazan’ın gülü; Güllaç nasıl yapılır? Güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir?

​Ramazan’ın gülü; Güllaç nasıl yapılır? Güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir?
​Ramazan’ın gülü; Güllaç nasıl yapılır? Güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir?

Ramazan ayının olmazsa olmazlarından biri olan güllaç son günlerde sofralarımızı süslemeye başladı. ‘Ramazanın gülü güllaç’ olarak hafızalarımıza ve damaklarımıza izini bırakmış olan güllaç ne yazık ki ramazan dışında tüketildiğinde aynı hazzı vermeyen lezzetlerimizden. Peki güllaç nasıl yapılır? Güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir? Nefis, pratik ve lezzetli güllaç nasıl yapılır sorusunun cevabını sizler için yine Lokma cevaplıyor.

Osmanlı’dan günümüze geleneksel Türk mutfağının en başarılı lezzetlerinden biri olan güllacın ramazan sofralarının baş tacı olmasının ise elbette bir sebebi var; son derece hafif bir tatlı olduğundan midemizi asla rahatsız etmemesi.

Ramazan sofralarımızda hurma ve pide ile birlikte en sık tüketilen yiyeceklerden biri de işte tam da bu sebeple; güllaç.

Keyifli iftar sofraları sonrası neşeli sohbetlerimize mis gibi gül kokusuyla ve yoğun sütlü yumuşacık kıvamıyla eşlik edip bizleri eski ramazanlara götüren ‘güllaç nasıl yapılır?’ gelin bu yazımızda tüm püf noktalarıyla sizlerle paylaşalım.

II. Murad devrine yani 1400'lü yıllara ait kayıtlarda güllacın Osmanlı mutfağına girdiği ve kitaplarda yer aldığı görülmektedir.
II. Murad devrine yani 1400'lü yıllara ait kayıtlarda güllacın Osmanlı mutfağına girdiği ve kitaplarda yer aldığı görülmektedir.

Nefis bir güllaç yapmanın püf noktaları

  • -Güllaç yapraklarını kırılmamaları için mutlaka kullanacağınız tepsinin ya da borcamın boyutuna göre hazırlayın.
  • -İyi bir güllaç yapmanın olmazsa olmazı güllaç yaprağıdır. Işığa tuttuğunuzda arkasını görebileceğiniz kalınlıkta güllaç yaprakları sizi en iyi sonuca götürecektir.
  • -Güllacın en önemli noktası diyebileceğimiz şey şerbeti olduğundan şerbetinizi mutlaka taze sütle yapmaya özen gösterin eğer mümkünse günlük taze süt kullanmanız sizi en iyi sonuca ulaştıracaktır.
  • -Sütünüz ne çok sıcak ne de soğuk olmalı. En ideal kıvam için sütünüz mutlaka serçe parmağınızı yakmayacak kıvamda ılık olmalı. Soğuk süt kullandığınız takdirde güllacımız yumuşamayacak, sıcak süt kullandığınız takdirde ise lapa olacak.
  • -Şerbet yapımında ise ılık sütünüzü asla şekerle birlikte kaynatmayın. Sütünüz kaynadıktan sonra toz şekeri ekleyin ve sütün sıcaklığında erimesini bekleyin. Böylelikle mideniz yanmayacak ve şerbetiniz bembeyaz kalacak.
  • -Güllaç yapımında gül suyu kullanmak istemeyenler için ise kaynayan süte vanilya eklemek şerbetin aroması açısından müthiş bir alternatif.
  • -Güllaç yapraklarınızın kenarının ve ortasının kesinlikle aynı incelikte olmasına dikkat edin aksi halde yapraklarınız yumuşamayacak.
  • -Son olarak güllacınızı kolay servis edebilmek için mutlaka dikdörtgen bir tepsi kullanmanızı öneririz.

Evde güllaç yaprağı nasıl yapılır?

Peki evden çıkmanın mümkün olmadığı bu günlerde ‘güllaç yaprağı bulamazsak ne yapacağız?’ dediğinizi duyar gibiyiz. “Güllaç yaprağı evde yapılır mı?” Bu sorunun cevabı hemen hemen hepimizin mutfağında demirbaş olarak bulunan iki malzemede gizli.

Gelin ‘güllaç yaprağı nasıl yapılır?’ birlikte göz atalım.
Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor.
Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyor.

Güllaç Yaprağı Tarifi

Malzemeler

• 3 tatlı kaşığı un

• 4 tatlı kaşığı nişasta

• 2 su bardağı su

Yapılışı

• Un,nişasta ve suyu bir kavanoza alın.

• Kapağını kapatıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar çalkalayın.

• Büyük bir teflon tavanızı ıslatın.

• Hazırladığınız karışımı ince bir katman halinde tavaya sürün.

• Ocağa alın ve en yüksek ateşte kurumasını sağlayarak tavadan ayrılıncaya kadar yalnızca tek tarafını pişirin.

• Tavadan ayrılmaya başladığında yaprağınızın kırılmaması için kenarlarından nazikçe çekerek kenarı alın.

• Güllaç yaprağınızı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın.

• Önceden 180 derecede ısıtılmış fırınınızda yaprağınızı yice kuruyana kadar pişirin.

• Tüm karışımı bitene kadar bu yöntemle pişirin ve tüm yapraklarınız hazır.

Sizin favoriniz hangisi?

Birbirinden leziz; güllaç tarifleri

Evde kolay güllaç nasıl yapılır?

Nostaljik bir lezzet olan güllü aş yani güllaç her ne kadar yapımı kolay görünse de kıvamını tutturması maharet isteyen bir lezzet ama bu enfes tarifimiz sayesinde şef edasıyla hazırladığınız nefis güllacınız tam kıvamıyla sofralarınızı süsleyecek.

Güllaç
Güllaç

Ramazanın gülü, güllaç tarifi.

Vişneli güllaç nasıl yapılır?

Tatlı ve ekşi lezzetlerin zıtlığından doğan enfes lezzetinin müptelası olanlar için ise Lokma’nın sizlere müthiş bir önerisi var.

Vişneli güllaç
Vişneli güllaç

Ekşi severlere; vişneli güllaç

Karamelli güllaç nasıl yapılır?

Ramazanın simgesi haline gelmiş otantik bir lezzet olan güllaca modern yorum. Şefimizin de seçimi olan muhteşem bir lezzete merhaba deyin.

Karamelli güllaç
Karamelli güllaç

Fıstık ve karamelin mükemmel uyumu; fıstık ve karamelli güllaç tarifi

Şekersiz hurmalı güllaç nasıl yapılır?

Ramazan ayı boyunca sofralarımızı süsleyen hurmalarımızı ramazan denilince akla gelen en yakın rakibiyle aynı tarifte buluşturduğumuz enfes lezzetimiz.

Çikolatalı kolay güllaç nasıl yapılır?

Küçük, büyük demeden hepimizin gönlüne girmeyi başarmış çikolata, güllaç ile buluşursa ne mi olur? Leziz bir şölen. Hadi gelin bu lezzete ‘Lokma’ ile ortak olun.

Çikolata tatlıdır ama güllaç kadar değil; çikolatalı güllaç tarifi

Frambuazlı çikolatalı güllaç nasıl yapılır?

İçinde bulunduğu her tarifi bambaşka bir boyuta taşıyan ganaj çikolatayı bu defa güllaç ile buluşturduk ve karşınızda lezzet sınırlarını zorlayan yeni ikilimiz. Hadi gelin bu videolu tarifimizde ‘ganaj çikolatalı güllaç nasıl yapılır?’ adım adım takip edelim.

Baş döndüren lezzet;ganajlı güllaç tarifi