Sakatatın lezzetli dünyasına yolculuk; ciğerinden böbreğine birbirinden lezzetli sakatat tarifleri

​Sakatatın lezzetli dünyasına yolculuk; ciğerinden böbreğine birbirinden lezzetli sakatat tarifleri
​Sakatatın lezzetli dünyasına yolculuk; ciğerinden böbreğine birbirinden lezzetli sakatat tarifleri

Hep adını duyduğumuz, hatta yemeklerimizde kullandığımız sakatat hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz hiç düşündünüz mü? Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kasları dışında kalan yenilebilir böbrek, işkembe, beyin, karaciğer vb. yerlerine sakatat dendiğini hemen hemen hepimiz biliyoruz peki sakatatların içerdiği vitaminler, mineraller ve doğru tüketildiği takdirde ne denli yararlı olduğuna dair ne kadar bilgimiz var? İşte tam da bu noktada oyuna Lokma giriyor ve sizleri etlerin dünyasına davet ediyor.

Sakatat, Türk ve dünya mutfağının birbirinden lezzetli tariflerinde oldukça sık rastladığımız et çeşitlerinin tümüne verilen genel bir ad. Bu et çeşitlerini incelediğimizde ise gözümüze çarpan ilk noktalardan biri; protein açısından oldukça zengin olmaları.

Sakatat deyince kelle paça çorbası, işkembe çorbası gibi oldukça faydalı ve lezzetli çorba tarifleriyle beraber; ciğer tava , mumbar dolması artık birer efsaneye dönüşmüş lezzetler akla ilk gelenlerin başında. Bizler bu yazımızda siz değerli okurlarımız için birbirinden lezzetli tariflerimizi derleyerek sizlere yalnızca damak tadınıza en uygun olanı seçmeyi bıraktık.

Sakatat, kesimi yapılan hayvanların kasları dışında kalan yenebilir kısımlarına verilen isimdir.
Sakatat, kesimi yapılan hayvanların kasları dışında kalan yenebilir kısımlarına verilen isimdir.

Peki sakatatın faydaları ve zararları nelerdir?

• Sakatatlar, kırmızı ete göre çok daha yağsız ve düşük kalorili et çeşitleridir.

• Karbonhidrat içeriği kırmızı ete nazaran çok daha yüksek olduğundan vücudumuzun enerji ihtiyacını büyük ölçüde karşılar.

• Bir sakatat çeşidi olan böbrek, yüksek miktarda selenyum ve B vitamini içerdiğinden kansere karşı tüketebileceğimiz gıdalar arasındadır.

• Bir diğer sakatat çeşidi olan uykuluk, her ne kadar C vitamini açısından zengin olduğundan güçlü bir bağışıklık sistemi için oldukça önemli olsa da yüksek miktarda yağ içerdiğinden çok sık tüketilmemesi gerekir.

• Dozunda tüketildiğinde fayda sağlayan sakatları sıklıkla tüketmek zararlıdır çünkü doymuş yağ ve kolesterol oranları yüksektir.

Paça çorbası tarifi

Böyle bir başlık altında toplanacak lezzetler sıralamasında ilk sırayı gözümüz kapalı, lezzetine kefil olduğumuz paça çorbası tarifimize bırakıyoruz elbette. Siz de bizim gibi, paça çorbasını çok sevip de dışarıda yerken bir türlü içi rahat etmeyenlerdenseniz; yine en doğru adrestesiniz.

Paça çorbası
Paça çorbası

Çorbaların şahı; paça çorbası tarifi

Arnavut ciğeri tarifi

İşte geldik küçük büyük demeden herkesin çok sevdiği o lezzete. Ciğerin bin bir türlü hali olsa da, bizim nezdimizde arnavut ciğerinin yeri bir ayrı. Tam da bu sebepten tüm püf noktalarıyla enfes bir ciğer nasıl yapılır? Sorusunun cevabını bu tarifimizde sizlerle paylaştık.

Arnavut ciğeri
Arnavut ciğeri

Ciğerin en lezzetli hali; arnavut ciğeri tarifi

Ciğer çorbası tarifi

Sakatat denildiğinde en fazla karşımıza çıkan lezzet, ciğer olduğundan en fazla tarif yine kendisine ait. En az arnavut ciğeri kadar sevdiğimiz fakat diğer ciğer yemekleri kadar bilinmeyen bu lezzeti sizlerle paylaşmak bizim için büyük keyif. Buram buram ciğer kokusuna ve tadına doyacağınız bu tarifimizi deneyimlemek için buyrun mutfaklara!

Gizli bir lezzet hazinesi; ciğer çorbası tarifi

Kuzu ciğer yahni tarifi

Ciğerin en farklı ve en tadına doyum olmayan hali için şefimizin size bir önerisi var; kuzu ciğer yahni. Enfes tadıyla ve kıvamıyla bir defa yediğinizde uzun süre etkisinden çıkamayacağınız bu tarifimiz bildiğiniz diğer tüm ciğer yemeklerinin pabucunu bir süreliğine dama atacak gibi duruyor, bizden söylemesi.

Kuzu ciğer yahni
Kuzu ciğer yahni

Lokum gibi kıvamıyla; kuzu ciğer yahni tarifi

Ciğerli börek tarifi

Her çeşidine bayıldığımız, her öğünün sevgilisi olan lezzet dersek akla ilk sıralarda gelecek şeyin börek olduğuna eminiz. Bu defa böreği alışılagelmiş lezzet kalıplarının biraz daha dışına çıkarıp ciğer severlere özel bir haliyle karşınıza çıkaralım istedik. Şefin seçimi olan ciğerli börek tarifimizle sofralarınızda yeni bir soluğa yer açmaya hazır olun.

Ciğerli börek
Ciğerli börek

Börek sınırlarını aştı; ciğerli börek tarifi