Sürdürülebilir seyahat nedir?

Sürdürülebilir seyahat nedir?
Sürdürülebilir seyahat nedir?

Küresel ısınma günden güne gezegenimizi daha da tehdit ediyor. Önüne geçilemeyen tüketim çılgınlığı dünyadaki birçok kaynağı tükettiği gibi az kalanları da bitme noktasına getiriyor. İklim krizi tüm dengeleri değiştiriyor. Evimiz olan dünya için tehlike çanları çalarken insanların bilinçsiz davranışları gezegenimizi sona daha çabuk yaklaştırıyor. Durum bu kadar vahimken yaşamın her alanında bilinçli hareket etmenin önemini fark etmek ve adım atmak gerekiyor. Sürdürülebilirliğin öne çıktığı günümüzde bireysel olarak hayatımızı çevreye duyarlı olarak değiştirebiliriz. Yenilik yapacağımız alanlardan biri de seyahatlerimiz. Zira seyahatler, her ne kadar insanların kendini rahatlaması ve mutlu olması için yapılsa da dünyaya zarar veren bir durum olmaya başladı. Bunun önüne geçilebilmesi için seyahatlerimizi sürdürülebilir hale getirebiliriz. Yeni yerler keşfetmek, farklı kültürlerle tanışmak ve doğanın büyüsüne kapılmak için gezerken, seyahatinizi sürdürülebilir bir aktivite haline getirmek için neler yapılabileceğine bakalım.

Nedir bu sürdürülebilir seyahat?

Seyahat dünyanın her yerinde sevilen bir aktivite. Ancak turizm faaliyetlerinin bazı kötü sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Özellikle sık tercih edilen bölgelerde hava ve su kirliliği, ekolojik dengede bozulma, şehir ya da doğada tahribat bunlardan yalnızca birkaçı. Bunun yanı sıra iklim krizinin gezegenimizi ciddi anlamda tehdit etmesiyle sürdürülebilirlik her alanda büyük önem kazandı. Turizm de bu alanlardan biri. Artık insanlar seyahatlerinde çevre bilincinin olduğu sürdürülebilir ve ekolojik seçimler yapıyor. Sürdürülebilir seyahat; turistlerin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak; tüm turistik faaliyetlerinde ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri göz önüne alarak hareket etmeleri anlamına geliyor. İşleri daha çevreci hale getirmeyi hedefleyen bu seyahat yönteminin temelinde, isminde de olduğu gibi her alanda sürdürülebilirliği sağlamak yatıyor.

Öncelikle hedefinizi akıllıca seçin.
Öncelikle hedefinizi akıllıca seçin.

Hedefinizi doğru belirleyin

Öncelikle hedefinizi akıllıca seçin. Popüler olmuş, sıkça tercih edilen yerler listenizin başında olmasın. İlk olarak yakın çevrenizde olan ve henüz görmediğiniz yerler listenin başında olabilir. Bu hem sürdürülebilir bir yaklaşım olur hem de kendi çevrenizi keşfetmenize imkan tanır. Eğer uzaklaşmak isterseniz, popülerliği yüksek, kalabalık yerlerden ziyade daha çok görülmemiş, sakin, el değmemiş yerleri tercih etmeniz daha uyun olacak. Böylece kalabalık turizm noktaları biraz nefes alacak, tercih ettiğiniz farklı lokasyonlara ise hareket gelecek. Bu da o noktalarda hem ekonomik hem de turizm açısında sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak.

Ulaşımda sürdürülebilirlik oldukça önemli

Seyahat esnasında tercih edeceğiniz ulaşım yolu da oldukça önemli. Sürdürülebilir seyahat uçak gibi bir yerlere birkaç saatte gitmenizi uygun bulmuyor. Çünkü, havacılık, küresel olarak tüm CO2 emisyonlarının %2'sinden sorumlu. Bu da diğer ulaşım yollarına göre uçuşların dünyamıza daha çok zarar verdiğini gösteriyor. İmkan varsa tren ile bir yolculuğa çıkabilir, uzak gemi seyahatleri düzenleyebilir, otobüs yolculuklarını tercih edebilir ya da eğer severseniz bisikletinize atlayarak yakın yerleri keşfe çıkabilirsiniz.

Konaklamada çevreci yaklaşımı benimseyin

Sürdürülebilir seyahatte konaklama da önemli bir nokta. Yerel butikler, kamplar ya da bir evde kalmak sürdürülebilir seyahat için en doğru seçimler. Bir otelde kalmayı tercih ettiyseniz bunu da sürdürülebilir hale getirmeniz mümkün. Özellikle her şey dahil oteller, misafirlerin yerel halk, işletme ve dolayısıyla kültürle yakın temasa geçmesine engel oluyor. Bu da gezginlerin ve turistlerin yerel ekonomiye fayda sağlayamayacağı anlamına geliyor. Bunun yanı sıra, büyük tatil köyleri, çok yıldızlı lüks oteller su ve enerji tüketimiyle çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bu nedenler, otellerden sürdürülebilirlik girişimlerine özen gösterenleri tercih edebilir, güneş enerjisi, enerji tasarruflu aydınlatma, geri dönüşüm, yiyeceklerin tedarik edilme şekli gibi sorularla işe aşlayabilirsiniz.

Yerel butikler, kamplar ya da bir evde kalmak sürdürülebilir seyahat için en doğru seçimler.
Yerel butikler, kamplar ya da bir evde kalmak sürdürülebilir seyahat için en doğru seçimler.

Yeme-içme ve alışverişte sürdürülebilir seçenekleri seçin

Yeme-içme ve alışveriş seyahatlerin olmazsa olmazı. Sürdürülebilir seyahatte olabildiğince yerel işletmeler ile yerel lezzetleri tercih etmeniz ve alışverişlerinizi yerel satıcılardan yapmanız faydalı olacak. Böylece hem daha önce tatmadığınız lezzetleri keşfedebileceksiniz hem de yerel ekonomiye fayda sağlamanızın yolu açılacak. Eğer böyle bir seçeneğiniz yoksa ya da seyahatinizin bir bölümünde restoran ya da otel mutfaklarında yemek zorunda kalırsanız sadece tüketebileceğiniz kadarıyla yetinmek en temel kuralınız olmalı.