Dünyanın en meşhur 10 Ultras tribünü: Türkiye'den de bir kulüp var

​Dünyanın en meşhur 10 Ultras tribünü: Türkiye'den de bir kulüp var
​Dünyanın en meşhur 10 Ultras tribünü: Türkiye'den de bir kulüp var

İspanya'nın yüksek tirajlı gazetelerinden AS, dünyanın en iyi Ultras tribünlerini açıkladı. Türkiye'den de bir kulüp var...

Tribünler futbolun olmazsa olmazıdır. Seyirciler olmadan oynanan bir maç futbolun zevkini alıp götürür. Dünyada birçok takımın fanatik taraftarları ve fantastik tribünleri vardır. Ancak tabii ki bazıları farklı özellikleriyle ön plana çıkarlar.

Önemli İspanyol gazetelerinden AS, dünyanın en meşhur 'Ultras' tribünlerini derleyen bir haber yapmış. Öncelikle Ultras ne demek? Onunla başlayalım.

ULTRAS TRİBÜNLERİ

Ultra hareketi denilen bu hareket 1950-1960 yılları arasında İtalya'da ortaya çıkmıştır. Bu harekete mensup kişilere ''Ultras'' adı verilmiştir. Ultrasların hayat görüşünü ; ''Her Zaman Her Yerde Mümkün Olan En iyi Şekilde Takımı Desteklemek'' sözüyle özetleyebiliriz.

Marsilya Commando Ultra 84 tribünü
Marsilya Commando Ultra 84 tribünü

İtalya'da ortaya çıkan bu hareket zamanla tüm dünyada yaygınlık kazanmıştır. Futbola ve takımlarına ilgi duyan insanlar ultra grupları kurmuşlar ya da mevcut olan ultra gruplarına üye olmuşlardır. Genel olarak Ultrasların özelliklerini anlatacak olursak ;

Sampdoria-Ultras Tito
Sampdoria-Ultras Tito

Genellikle belirli bir politik görüşe sahiptirler. Bu görüş genelde faşizm derecesinde sert milliyetçilik, ''Aşırı sağcılık''tır. Fakat sol görüşe mensup gruplar da vardır. Bunların başında İtalya'nın Livorno taraftarları gelir.

Livorno taraftarları
Livorno taraftarları

Ultraslar; tribün şovları, koreografiler ve deplasman organizasyonlarından dolayı oluşan giderleri kendi ceplerinden karşılarlar. Herhangi bir destek kabul etmezler. Takımları için, savundukları görüş için şiddete başvurmaktan çekinmezler. Bu durumdan dolayı da polisle araları pek de iyi sayılmaz.

Catania taraftarları
Catania taraftarları

İki taraf arasındaki gerginliğe örnek verecek olursak; aklımıza gelen en çarpıcı örnek kesinlikle Catania taraftarının yaptığıdır. Catania taraftarları çıkan olayda bir polisi kasten öldürmüşlerdir.

İşte en iyi Ultras tribünleri;

1- Los Del Sur
Atletico Nacional-Kolombiya
1- Los Del Sur Atletico Nacional-Kolombiya
2 - La Doce
Boca Juniors-Arjantin
2 - La Doce Boca Juniors-Arjantin
3 - La Garra Blanca
Colo Colo-Şili
3 - La Garra Blanca Colo Colo-Şili
4 - Delije
Kızılyıldız-SırbistanKızıl Yıldız takımının taraftar grubudur. O kadar meşhur olmuştur ki kulüpten daha çok tanınırlar. Her  Kızıl Yıldız taraftarı bu gruba üyedir,değilse de olmak zorundadır. Olimpiakos'un Gate 7 isimli taraftar grubuyla ''Ortodoks Kardeşliği'' adını verdikleri bir kardeşlik kurmuşlardır.
4 - Delije Kızılyıldız-SırbistanKızıl Yıldız takımının taraftar grubudur. O kadar meşhur olmuştur ki kulüpten daha çok tanınırlar. Her Kızıl Yıldız taraftarı bu gruba üyedir,değilse de olmak zorundadır. Olimpiakos'un Gate 7 isimli taraftar grubuyla ''Ortodoks Kardeşliği'' adını verdikleri bir kardeşlik kurmuşlardır.
5 - Irriducibili
Lazio-İtalyaİsimlerindeki ''İrriducibili'' ''baş eğmeyen'' anlamına gelmektedir. Roma taraftarıyla aralarındaki rekabet bir çok olaya sahne olmuştur.
5 - Irriducibili Lazio-İtalyaİsimlerindeki ''İrriducibili'' ''baş eğmeyen'' anlamına gelmektedir. Roma taraftarıyla aralarındaki rekabet bir çok olaya sahne olmuştur.
6 - Teddy Boys 95
Legia Varşova-Polonya
6 - Teddy Boys 95 Legia Varşova-Polonya
7 - Ultras Ahlawy
Al Ahly-Mısır
7 - Ultras Ahlawy Al Ahly-Mısır
8 - Grobari
Partizan Belgrade-SırbistanSırbistan'da kurulmuştur. Partizan Belgrad takımını destekleyen gruptur. İsimleri  ''Mezar Kazıcılar'' anlamına gelmektedir. Aşırı sağcı bir görüşe sahiptirler.
8 - Grobari Partizan Belgrade-SırbistanSırbistan'da kurulmuştur. Partizan Belgrad takımını destekleyen gruptur. İsimleri ''Mezar Kazıcılar'' anlamına gelmektedir. Aşırı sağcı bir görüşe sahiptirler.
9 - Landscrona Ultras
Zenit-Rusya
9 - Landscrona Ultras Zenit-Rusya
10 - Fenerbahçe Ultras
Fenerbahçe-Türkiye
10 - Fenerbahçe Ultras Fenerbahçe-Türkiye