33 yaşındaki Mark Zuckerberg'i, dünyanın en zengin beşinci kişisi yapan muhteşem kariyeri

mark zuckerberg
mark zuckerberg

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bir yurt odasında kurduğu Facebook'u 2 milyar kullanıcıya ulaştırmayı başardı. Biz de sahip olduğu servetiyle dünyanın en zengin üçüncü teknoloji liderinin hayatını sizler için araştırdık.

Mark Zuckerberg, 14 Mayıs 1984 yılında New York eyaletinin White Plains şehrinde diş hekimi bir baba olan Edward ve psikiyatrist doktor bir anne olan Karen'in tek erkek çocuğu olarak dünyaya geldi. Şimdilerde Silikon Vadisi’nin dev bir şirketinin CEO’su olan Zuckerberg, üç kardeşe sahip.

Mark Zuckerberg çocukluğuna ait bir fotoğraf.
Mark Zuckerberg çocukluğuna ait bir fotoğraf.

Başarılı bir lise öğrencisi olan Zuckerberg, Harvard'a girmeyi başardı

12 yaşındayken çocukluğunda Atari BASIC’i kullanarak Zucknet adlı bir mesajlaşma programı geliştiren Zuckerberg, ayrıca arkadaşları için bilgisayar oyunları kodluyordu.

Harvard yurdundaki odasından bir fotoğraf.
Harvard yurdundaki odasından bir fotoğraf.

Lisede birçok ödül kazanan Zuckerberg, ABD’nin en önemli üniversitelerinden Harvard'a girmeyi başardı.

İlk uygulaması, Harvard Üniversitesi tarafından reddedildi

Zuckerberg, 2002'de Harvard Üniversitesi'nde okumaya başladıktan kısa süre sonra yetenekli bir geliştirici olarak ün kazandı. İlk defa sınıf arkadaşlarının resimlerini koyduğu "Facemash" uygulaması ilk dört saat içinde 450 kişiden 22.000 sayfa görüntülenme aldı. Sitede Harvard'daki tüm öğrencilerin fotoğrafları vardı. Ancak fotoğrafları bulması için üniversitenin veri tabanına girmesi gerekiyordu. Harvard, telif hakkı ve güvenlik kaygılarından dolayı bu uygulamanın kaldırılmasını istedi.

Harvard yurdundan farklı bir fotoğraf.
Harvard yurdundan farklı bir fotoğraf.

Üniversitenin veri tabanını hacklediği için disipline verildi

Veri tabanını hacklediği ortaya çıkan Mark Zuckerberg, yaptığı bu eylem sonrası disipline verilince okulu bıraktı ve sonrasında yurt odasında başlattığı işi yarım bırakmadı ve birkaç arkadaşıyla Facebook’u kurdu.

Zuckerberg ve ondan ilham alan arkadaşları.
Zuckerberg ve ondan ilham alan arkadaşları.

Eşiyle birbirini hiç bırakmadılar

Eşi Priscilla Chan ile okuldan ayrılmadan önce tanışan Zuckerberg’in bağlılığını eşi bu sözlerle anlatıyor: "İlk randevumuzda, eve gidip ara sınavını bitirmektense benimle görüşmeye devam edeceğini söyledi."

Chan ve Zuckerberg, Facebook'un yükselişindeki her aşamada hep beraberdi. Bu birliktelik bugüne kadar devam etti ve çift Facebook’un halka açılmasının ardından 19 Mayıs 2012'de evlendi. Chan’in yakut yüzüğünü ise Zuckerberg tasarladı.

Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan.
Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan.

Yardım kuruluşları için büyük çalışmalara adım atma sözü verdiler

Zuckerberg, eşi Chan ile birlikte ölmeden önce servetinin % 99’unu dağıtmayı düşündüklerini söyledi. Onlar, eğitim çalışmaları için milyonlarca dolar harcadı ve milyarlarca insanın dünya hastalıklarını iyileştirmek için birçok kuruluşa söz verdi.

Zuckerberg ve eşi birlikte birçok etkinliğe katılmayı eksik etmiyor.
Zuckerberg ve eşi birlikte birçok etkinliğe katılmayı eksik etmiyor.

Sürekli yardım kuruluşlarıyla bağlantılı olan çift, ayrıca San Francisco Genel Hastanesi'ne ve Hastalık Kontrol Merkezi'ne yapılan bağışlar da dahil olmak üzere hayırseverlere 1.6 milyar dolar ayırmaya söz verdi.

Maxima dünyaya geldi

Çiftin 2015’te dünyaya gelen kızı Maxima aileye büyük bir mutluluk getirdi. Zuckerberg, ''Küçük ailemizde çok sevinç var'' paylaşımı yaparken eşi Chan ise, Maxima adında mutlu, sağlıklı bir küçük kız doğurduğunu açıkladı.

Zuckerberg ilk çocuğunu kucağına aldığında tam bir baba gibiydi.
Zuckerberg ilk çocuğunu kucağına aldığında tam bir baba gibiydi.

''Çocuklarımızın yaşamı boyunca tüm hastalıkları tedavi etmede yardımcı olabilir miyiz? Yapabileceğimiz konusunda iyimserim''

Chan ve Zuckerberg Eylül 2016'da bu yüzyılın sonuna kadar dünya hastalıklarını iyileştirmek için 3 milyar dolarlık bir vaadinde bulundu. Konuyla ilgili bir paylaşım yapan Zuckerberg, Facebook hesabına "Bilim adamlarımıza çocuklarımızın yaşamı boyunca tüm hastalıkları tedavi etmeyi, önlemeyi veya yönetmede yardımcı olabilir miyiz? Yapabileceğimiz konusunda iyimserim." yazdı.

Zuckerberg'in bir konuşması sırasında çekilmiş bir fotoğrafı.
Zuckerberg'in bir konuşması sırasında çekilmiş bir fotoğrafı.

Dünyanın en zengin üçüncü kişisi olmasına rağmen gösterişten uzak bir yaşam sürmeyi tercih eden Zuckerberg, genellikle bir kot ve bir tişört giymeyi tercih ediyor.

Lüks arabaları tercih etmiyor

Günümüzün popüler otomobil markası Tesla ya da oldukça lüks araçlar üreten Ferrari yerine, yaklaşık 30 bin dolarlık manuel şanzımana sahip siyah bir Volkswagen GTI kullanıyor.

Volkswagen GTI.
Volkswagen GTI.

En zengin teknoloji liderleri arasında üçüncü sırada

Facebook’un geleceği üzerinde tam kontrole sahip Mark Zuckerberg’in, 76 milyar doları aşkın bir serveti bulunuyor. 33 yaşındaki Zuckerberg, Amazon'un CEO'su Jeff Bezos ve Bill Gates'in ardından en zengin teknoloji lideri.

Dünyanın en zengin teknoloji liderleri. Bill Gates (sol).
Dünyanın en zengin teknoloji liderleri. Bill Gates (sol).

Hawaii'de büyük bir arazi çalışması başlattı

Ekim 2014'te, Hawaii'nin Kauai Adası'ndaki 750 dönümlük tenha arazide yaklaşık 100 milyon dolarlık bir çalışma başlattı. Arazide küçük toprak parsellerine sahip insanlara baskı yapmaya çalışarak yerli halkı öfkelendirdi ve halk tarafından dava edildi.

Zuckerberg'in aldığı arsayı gösteren görsel.
Zuckerberg'in aldığı arsayı gösteren görsel.

Malikanesi için çok özen gösterdi

Palo Alto'da bir malikane sahibi olan Zuckerberg, 5000 metrekarelik evinin etrafındaki diğer arazileri ve binaları satın alarak 45 milyon dolardan fazla harcadı. Ayrıca San Francisco'da 10 milyon dolarlık bir konak satın alan Zuckerberg, buradaki sadece bir sera alanı için 60 bin dolar harcadı.

Zuckerberg'in milyonlarca dolar harcadığı evi.
Zuckerberg'in milyonlarca dolar harcadığı evi.

WhatsApp, Instagram, Oculus VR gibi şirketleri satın aldı

Zuckerberg, bu sırada Facebook'un parasını da harcamaktan korkmadı. Instagram için 1 milyar dolar, WhatsApp için 19 milyar dolar ve Oculus VR için 2 milyar dolar vererek bazı büyük satın almalar var.

Zuckerberg, şu an en fazla kullanılan ilk sıralardaki uygulamaları tek çatı altında toplamayı bildi.
Zuckerberg, şu an en fazla kullanılan ilk sıralardaki uygulamaları tek çatı altında toplamayı bildi.

Snapchat'i çok istese de alamadı

Ancak Zuckerberg bile olsanız her zaman istediğiniz şeylere sahip olamıyorsunuz. 2013'te Snapchat'i 3 milyar dolar karşılığında satın almaya çalıştı, ancak CEO Evan Spiegel onu geri çevirdi.

Görsel: Business Insider.
Görsel: Business Insider.

Diğer teknoloji ustalarının yanı sıra, Zuckerberg siyasilerle oldukça sık görüşmeler yapıyor

Koşu yapmayı çok seviyor

Zuckerberg, şirketin yol haritası ile ilgili güncellemeler veren Facebook'un yıllık geliştirici konferansı için de her yıl büyük emek veriyor. Zuckerberg fiziksel gelişimini de her yıl daha fazla artırıyor. Vücut geliştirme çalışmaları için düzenli olarak koşular ve fitness yapan CEO, hep bir yıl önceye göre daha gelişiyor.

Katıldığı bir koşu turnuvasına ait bir fotoğraf.
Katıldığı bir koşu turnuvasına ait bir fotoğraf.

'Cumhurbaşkanı olmak istiyor' eleştirileri yordu

2017 yılı içinde tüm ABD eyaletlerini ziyaret etmeyi hedeflediğini açıklayan genç milyarder, ''Cumhurbaşkanlığı adayı olacağı için bunu yapacak'' eleştirilerine kulak tıkayamadı ve bu hedefinden vazgeçti.

Bir topluluğun içinden toplu taşıma araç ile geçerken.
Bir topluluğun içinden toplu taşıma araç ile geçerken.

Sürprizler yapmayı seviyor

Ohio'daki bir aileyle bir anda akşam yemeği yemeye karar verdi. Bu yemek çok sıradan bir yemekti çünkü Zuckerberg’in korumaları, aileye yemeğe başlamadan 15 dakika önce haber verdi.

Yemekten bir fotoğraf.
Yemekten bir fotoğraf.

Trump'ın Müslüman ülkelere uyguladığı ABD'ye giriş yasağına karşı çıktı

Siyasi konularda suskunluğunu koruyan genç CEO, Donald Trump'ın ABD Başkanı seçildikten sonra yaptığı yanlış çıkışlar karşısında daha fazla sessiz kalamadı. Zuckerberg, Trump'ın Müslüman ülkelere uyguladığı ABD'ye giriş yasağına ilk karşı çıkan teknoloji CEO'larından biri oldu.

Scott Olson / Getty Images.
Scott Olson / Getty Images.

Harvard'tan fahri doktora aldı

Yarım bıraktığı üniversitesinde fahri doktorasını da aldı. Mayıs 2017'de Harvard Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Zuckerberg, tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Harvard Üniversitesi'nde fahri doktora alırken.
Harvard Üniversitesi'nde fahri doktora alırken.

Zuckerberg'in başlama konuşması tutkulu ve duygusaldı. İklim değişikliği, evrensel temel gelir, adalet ve insanların online oy vermelerine izin veren "demokrasinin modernizasyonu" da dahil olmak üzere birçok konuya değindi.

Asıl amacı, 'Aquila' ile tüm dünyaya ücretsiz internet sunmak

Facebook’u daha 19 yaşındayken kuran Zuckerberg, şu an 33 yaşında ve dünyanın en zengin beşinci kişisi. Evli ve iki çocuk babası olan genç CEO’nun asıl amacı ise

Aquila adlı insansız hava aracı ile dünyanın her yerine ücretsiz internet götürmek.İnsansız hava aracı Aquila.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >