Şanghay'da tarihi imza: Dünya Yapay Zeka İşbirliği Örgütü (WAICO), resmen kuruldu
10:14, 17/07/2026, Cuma

Yapay zeka
Yapay zekanın güvenli, adil ve faydalı bir şekilde geliştirilmesi amacıyla aralarında Rusya, Pakistan ve Endonezya'nın da bulunduğu 29 ülke, Çin'in Şanghay kentinde Dünya Yapay Zeka İşbirliği Örgütü'nü (WAICO) kurdu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de katılımıyla atılan imzalar, insan odaklı teknoloji için küresel çapta yeni bir dönemi başlatıyor.
Yapay zeka teknolojilerinin tüm insanlık için güvenli, adil ve faydalı bir zeminde ilerlemesini sağlamak amacıyla küresel çapta kritik bir adım atıldı. Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de bizzat katıldığı törenle, Dünya Yapay Zeka İşbirliği Örgütü'nün (WAICO) kuruluş anlaşması imzalandı.

29 ülke imzaladı
Xinhua haber ajansının aktardığı detaylara göre, uluslararası kuruluşların ve pek çok devlet temsilcisinin bir araya geldiği zirvede, aralarında Rusya, Endonezya, Pakistan, Kazakistan ve Laos'un da bulunduğu 29 ülke kuruluş sözleşmesine imza atarak örgütün "kurucu üyesi" statüsünü kazandı. Yeni kurulan bu uluslararası oluşumun genel merkezi ise Şanghay olarak belirlendi.
Tamamen bağımsız ve uluslararası bir yapıda kurgulanan WAICO, yapay zeka alanındaki küresel işbirliklerini derinleştirmeyi temel misyon ediniyor. Örgüt faaliyetlerini yürütürken BM Şartı'nın ilkelerine bağlı kalacak; ortak katkıyı temel alan ve tamamen insan odaklı bir anlayışla yapay zekanın gelişimine yön verecek.
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.